Poboljšanje standarda

Čavle: Uređeni okoliš i igralište novog i starog vrtića

Sanja Gašpert

Foto: Općina Čavle

Foto: Općina Čavle



ČAVLE – Općina Čavle svake godine izdvaja značajna sredstva za Dječji vrtić Čavlić, kako za novi objekt vrtića, tako i za podružnicu Petešić, pa je tako samo ove godine ukupno ulaganje za vrtić oko 150 tisuća eura. Nedavno je uređen okoliš, odnosno dvorište i igralište oko zgrade DV-a Čavlić, gdje je tristotinjak “kvadrata” dvorišta prekriveno gumiranom antistres-podlogom, čime je cijeli prostor namijenjen za bezbrižnu dječju igru poprimio jednu novu dimenziju. Također, stigla su i nova igrala, pa je cijeli prostor sada ljepši, čišći i lakši za održavanje, ali, što je najvažnije, puno sigurniji za djecu. Projekt je vrijedan 65.200 eura s PDV-om, od kojih je iznos od malo više od 29.600 eura financirao Središnji ured za demografiju i mlade, dok je ostatak sredstava osigurala Općina Čavle.


– Zaista smo zadovoljni izvedenim radovima, a sam projekt nam znači jako puno jer se radi o ulaganjima za naše najmlađe. Ovim radovima povećana je površina za igru djece, smanjena je mogućnost ozljeda, a ujedno je riješen problem sa zemljom koja se zbog čestih kiša nakupljala u donjem dijelu. Već smo pripremili troškovnik i za nastavak uređenja igrališta, točnije donje etaže, ispred jaslica, na sličan način, gdje će se također postaviti gumena antistres-podloga koja se pokazala jako dobra. Nadamo da će i sljedeće godine biti raspisan natječaj Središnjeg ureda za demografiju i mlade kako bismo lakše financirali nastavak ovog projekta, a za navedeno ćemo isplanirati i sredstva u proračunu za sljedeću godinu, kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.


Izvedenim je radovima zadovoljna i ravnateljica Dječjeg vrtića Čavlić Arlin Haramija Popović, koja ističe kako su čavjanski vrtićarci sada dobili jako lijep, kreativan i bajkovit prostor za igru, koji je sada u cijelosti u funkciji najmlađih. Haramija Popović zahvalila je Općini Čavle i Komunalnom društvu Čavle, kao i izvođaču, tvrtki Tome d.o.o. iz Omišlja, koja je i donirala igrala.




Također, u sklopu ulaganja u vrtić uređen je unutrašnji prostor podružnice Petešić, okoliš i igralište, kao i postavljen novi krov, čiji su radovi pri kraju. Njihova je vrijednost 67.783 eura, izvodi ih tvrtka Rume Kastavac d.o.o., a upravo je u tijeku završetak projekta postavljanja nove opreme u objekt. Prema informacijama iz Općine Čavle, vrijednost nove opreme je 37 tisuća eura, sufinancirana je putem natječaja LAG Vinodol, mjere 3.1.1. Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj s 85 posto, a opremu nabavlja tvrtka Sliv oprema iz Zagreba. Oprema je ovih dana dopremljena u Čavle i u tijeku je njezino postavljanje u zgradu Petešića. Nabavljen je namještaj i didaktika za djecu. Prema najavama iz Općine Čavle, za sljedeću godinu u planu je sanacija fasade objekta Petešić.