Mreža ljubavi

72 sata bez kompromisa. Mladi na Krku sudjelovali u čak 12 volonterskih akcija

Mladen Trinajstić

Foto: Caritas Krk

Foto: Caritas Krk

Slogan ovogodišnjeg projekta bio je »Mreža ljubavi«, a kao i u prethodna četiri izdanja, organizaciju i logističko pokroviteljstvo nad akcijama potpisuju predstavnici Caritasa Biskupije Krk



KRK – Prošlog vikenda na otoku Krku održan je peti međunarodni volonterski projekt za mlade »72 sata bez kompromisa«. Projekt je okupio pedsetak mladih volontera koji su beskompromisno darovali svoje vrijeme i energiju, sudjelujući u 12 volonterskih akcija. Osim na otoku Krku, projekt se odvijao u još 18 gradova i dvije općine diljem Hrvatske. Slogan ovogodišnjeg projekta bio je »Mreža ljubavi«, a kao i u prethodnim izdanjima, organizaciju i logističko pokroviteljstvo nad akcijama potpisuju predstavnici Caritasa Biskupije Krk. Projekt je počeo svečanim misnim slavljem koje je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak koji je mlade potaknuo na volontiranje, predstavivši im da se mreža ljubavi ne gradi na način »ja tebi, ti meni«, već kroz ideju »ja tebi, ti nekome drugome«.


Akcije diljem Krka


Volonterske akcije provodile su se diljem Krka, a sudionici su pritom uredili životni prostor i dvorište dvjema osobama s otoka, dostavili drva za ogrjev jednoj obitelji, a u Dječjem vrtiću sv. Mala Terezija u Puntu obojali dječje igralište. U podružnici Centra za rehabilitaciju sudjelovali su u aktivnostima sporta i rekreacije tijekom kojih su su se natjecali zajedno s korisnicima te ustanove, dok su na ranču udruge Moj prijatelj u djelo proveli akciju uređenja prostora za provođenje terapijskog jahanja. U Oazi Kraljice Mira očišćen je i uređen dio igrališta, a u Domu za starije Mali Kartec održane su čak četiri akcije – dvije ekološke akcije tijekom kojih su volonteri pomogli u branju i orezivanju maslina te dvije socijalne, na kojima su izrađivane rođendanske čestitke sa stanarima doma, ali i organiziran prigodni »plesnjak«. Nakon dva dana vrijednog volontiranja, volonteri su se okupili na zajedničkom ručku u Oazi Kraljice Mira u Krku. Projekt je zaključen nedjeljnom župnom misom koju je predvodio krčki župnik Vedran Kirinčić. Župnik je povodom misijske nedjelje zahvalio mladima na pomoći i vremenu koje su dali na raspolaganje potrebama na otoku.





Organizator projekta, kao i prethodnih godina, bio je Caritas Biskupije Krk, a u voloterskom timu zaduženom za organizaciju ove akcije ključne uloge odigrali su Sanja Bjelobradić kao voditeljica projekta, Robert Brozić kao voditelj tima za logistiku, Lucija Depikolzvane kao voditeljica medijskog tima te Katarina Depikolzvane i Ana-Marija Brozić kao članice užeg organizacijskog tima. Zadovoljni tijekom i rezultatima provedenih aktivnosti, ali i brojnošću te angažmanom uključenih mladih otočanki i otočana, predstavnici organizacijskog tima akcije zahvalili su svim donatorima na pomoći u organizaciji projekta, a posebice Caritasu Biskupije Krk, Biskupiji Krk, Gradu Krku, tvrtkama Mad Riddle – Escape Room Krk i Croatia osiguranje. Organizatori su zahvale uputili i Srednjoj školi »Hrvatski kralj Zvonimir« na podršci u promociji, ali i Župi Krk na ustupljenom prostoru Oaze Kraljice Mira, za potrebe zajedničkog ručka u subotu.


Predanost i želja


– Veliko hvala svim ustanovama i udrugama koje nam iz godine u godinu otvaraju svoja vrata i upoznaju naše volontere sa svojim radom – istakla je Lucija Depikolzvane, ne zaboravivši zahvaliti i medijskim kućama i portalima, koji su nastojanja plemenitih mladih volonterki i volontera popratili i promovirali u svojim izvještavanjima.


– No, najveća hvala pripada našim volonterima. Bez njihove predanosti i želje za pomaganjem, ovaj projekt ne bi opstao na Krku već pet godina – zaključili su članovi organizacijske jezgre volonterskog projekta za mlade, ocijenivši da se i ovog puta pokazalo kako i u kolikoj mjeri mladi kroz volonterizam mogu doprinijeti zajednici, stvarajući mrežu podrške i ljubavi. Petogodišnji kontinuitet svjedoči o snazi zajedništva, nesebičnosti i posvećenosti mladih ljudi, čime postaju primjer drugima, zaključili su naši sugovornici.