Dan sigurnosti cestovnog prometa

“Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača”: Skupina motociklista i policajaca provezla se od Rijeke do Kostrene i natrag

Vladimir Mrvoš

Defile na Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa / Foto PUPG

Defile na Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa / Foto PUPG

Po završetku defilea sudionici su se okupili na Titovom trgu u Rijeci gdje su prisutnim građanima podijeljeni promotivni materijali (letci, naljepnice), radi promicanja poželjnog ponašanja, ne samo motociklista već i drugih sudionika u pometu



RIJEKA  U sklopu kampanje “Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača”, na području Policijske uprave primorsko-goranske obilježen 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. Spomenuta kampanja provodi se u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. – usmjerena je na sigurnost motociklista.


Obilježavanje je započelo na željezničkom kolodvoru u Rijeci, okupljanjem motociklista i policijskih službenika, koji su se radi senzibiliziranja javnosti na osjetljivost motociklista u prometu provezli sljedećom trasom: Željeznički kolodvor – Riva – Šetalište 13. divizije – Kostrena – Janka Polić Kamova – Titov trg. U defileu su sudjelovali članovi moto klubova s ovog područja: MK Veterani Croatia, MK Iron Dogs, Mountain riders Gorski kotar, dvojica policijskih službenika Jedinice specijalne i interventne policije te načelnici Policijskih postaja Delnice s ispostavom Čabar i Vrbovsko, koji i inače voze motocikle te dvojica policijskih službenika – motociklista iz Postaje prometne policije Rijeka.


Po završetku defilea sudionici su se okupili na Titovom trgu u Rijeci gdje su prisutnim građanima podijeljeni promotivni materijali (letci, naljepnice), radi promicanja poželjnog ponašanja, ne samo motociklista već i drugih sudionika u pometu, važnosti poštivanja prometnih pravila i propisa te upozorenja na moguće posljedice.




Vozači mopeda i motocikala jedna su od najugroženijih skupina sudionika u prometu. Tako je u devet mjeseci ove godine na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske smrtno stradalo šest osoba, vozača i putnika na motociklu, dok je u istom razdoblju prošle godine smrtno stradalo devet osoba. U navedenom razdoblju teško su ozlijeđene 102 osobe (u devet mjeseci prošle godine 99), dok su 124 osobe lakše ozlijeđene (u devet mjeseci prošle godine 129). Čak 43,1% smrtno stradalih osoba u protekloj godini stradalo je zbog vozača koji nisu poštivali ograničenja brzine i /ili vožnju prilagodili uvjetima na cesti. Više od petine prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u protekloj godini prouzročili su vozači motornih vozila pod utjecajem alkohola. Protekle godine zabilježeno je gotovo 20% više prekršaja nekorištenja zaštitne kacige u odnosu na 2022. godinu. Broj vozača sankcioniranih zbog upravljanja tehnički neispravnim motornim vozilom porastao je u 2023. za čak 46%.


Policijski službenici prometne policije Policijske uprave primorsko-goranske i dalje će nastaviti s preventivno-edukativnim, ali i represivnim aktivnostima u prometu u cilju veće sigurnosti motociklista, ali i svih ostalih sudionika u prometu.