Postoje koristi

Spavanje u čarapama. Je li to pametna odluka i što sve donosi vašem tijelu?

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Je li dobro nositi čarape ili je ipak bolje spavati bosonog?

S dolaskom hladnijeg vremena, mnogi od nas vole se dodatno utopliti, pa čak i u krevetu. Za neke od nas to znači – spavanje u čarapama. No, je li to dobra ili loša odluka? 


Dok jedni obožavaju taj osjećaj topline, drugi ga ne podnose. Iza ove jednostavne navike, kako piše Cosmopolitan, kriju se mnogi zdravstveni učinci. 


Nošenje čarapa pomaže da lakše utonete u san


Ako imate problema sa zaspanjem ili čestim buđenjem tijekom noći, čarape mogu biti rješenje. Studija iz SAD-a pokazala je da osobe koje spavaju u čarapama zaspu prosječno 15 minuta brže i uživaju u pola sata više sna. Objašnjenje leži u tome što čarape zagrijavaju stopala, čime se šire krvne žile i tijelo se hladi.


Poboljšani seksualni doživljaj


Iako se spavanje u čarapama nekima može činiti kao pravi “ubojica raspoloženja”, istraživanja pokazuju suprotno. Istraživači sa Sveučilišta u Groningenu otkrili su da 80% žena lakše postiže orgazam kada nosi čarape u krevetu. Povećana cirkulacija krvi može biti jedan od razloga za to, ali osjećaj sigurnosti i ugode koji čarape pružaju također igra važnu ulogu u ovom pozitivnom efektu.


Manje prehlada


Još jedan dobar razlog za nošenje čarapa u krevetu je manja podložnost prehladama. Hlađenje nogu može smanjiti cirkulaciju krvi u dišnim putevima, zbog čega su sluznice sklonije isušivanju. Suhe i hladne sluznice slabije se bore protiv virusa, zbog čega su prehlade češće. Također, postoji povezanost između hladnih stopala i većeg rizika od prehlada, navode stručnjaci iz Njemačke zdravstvene organizacije.



FOTO: iStock
Brojne su prednosti nošenja čarapa tijekom spavanja

Mekše i hidratizirane noge


Ako se borite s ispucalim petama i suhom kožom na stopalima, čarape mogu biti vaš saveznik. Nanesite hidratantnu kremu ili ulje na stopala prije spavanja, obucite čarape i pustite da tijekom noći vlaga prodre duboko u kožu. Na ovaj način jednostavno možete riješiti problem suhoće i uživati u mekim stopalima.


Pomoć kod noćnih znojenja i valunga


Noćni valunzi i znojenje česti su problemi kod žena u menopauzi, ali nošenje čarapa može pomoći u reguliranju tjelesne temperature. Stabiliziranjem temperature tijela, smanjuje se vjerojatnost od noćnih znojenja i neugodnih vrućina, što rezultira mirnijim snom.


Brži oporavak od prehlade


Naši stari znali su za ovaj trik – stavljanje kriški luka u čarape tijekom noći može pomoći kod prehlade. Luk je poznat po svojim protuupalnim i antiseptičkim svojstvima. Tako postavljen na stopala, pomaže detoksikaciji organizma i olakšava simptome prehlade.


Pravilno odabran materijal čarapa


Međutim, nije svaka čarapa pogodna za spavanje. Važno je odabrati one koje su izrađene od prozračnih materijala poput pamuka ili vune te izbjegavati preuske modele. Također, redovito pranje čarapa je ključno, kako bi se izbjegle infekcije poput gljivica, osobito ako ste skloni znojenju stopala.