Raznolika prehrana

5 načina za poboljšanje imunološkog sustava, raspoloženja i energije

Sanda Milinković

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Iako nije jamstvo da nećete podleći šmrcanju ili upali grla, uravnotežena hrana osigurat će vam unos svih vitalnih mikronutrijenata

Prirodna funkcija zdravog imunološkog sustava najbolja je obrana od lakših oblika prehlade.


Iako nije jamstvo da nećete podleći šmrcanju ili upali grla, uravnotežena i raznolika prehrana koja uključuje puno voća i povrća osigurat će vam unos svih vitalnih mikronutrijenata koji su vašem imunološkom sustavu potrebni za učinkovit rad.


U nastavku predlažemo kako hrana može utjecati na raspoloženje i koje namirnice treba jest za jačanje energije te smanjenje šećera i poboljšanje probave.


Vitamin D


Uz manje sunca, padaju i razine vitamina D (“vitamin sunca”).


Ovaj je vitamin važan za imunološku funkciju pa pokušajte redovito uključivati ​​hranu poput jaja, gljiva i lososa u svoju prehranu jer su to namirnice koje su jedan od glavnih izvora vitamina D.



Foto: Pexels

Luk i češnjak


Luk, češnjak i vlasac ne samo da daju okus jelima, već sadrže i snažna ulja koja imaju antimikrobna svojstva. Zdravstvene prednosti luka i češnjaka čine ih izvrsnim dodatkom uravnoteženoj prehrani.



Foto: Pexels

Nutritivno bogata hrana


BBC piše da određene studije sugeriraju da prehrana s previše kalorija i rafiniranog šećera može oslabiti imunološki sustav što je još jedan razlog da ograničite unos šećera, alkohola i visoko prerađenih ugljikohidrata.


Pokušajte se usredotočiti na hranjive sastojke, zdrave masti, nemasne bjelančevine i složene ugljikohidrate u svakodnevnoj prehrani.



Foto: Pexels

 


Zdrave masti


Omega-3 masnoće neophodne su za mnoge aspekte zdravlja, uključujući proizvodnju imunoloških stanica.


Pobrinite se da jedete dovoljno masne ribe poput skuše, lososa, sardina i pastrve. Ako ste vegetarijanac ili vegan, svakako uključite biljne izvore poput chia sjemenki, lanenih sjemenki i oraha.



Foto: Pexels

Pomozite svojim crijevima


Postoje bilijuni bakterija u našim crijevima koje pomažu našem tijelu da probavi hranu, održi ravnotežu i ostane zdravo.


Zapravo, više od 70 % imunološke obrane nalazi se u sluznici naših crijeva, stoga je važno uključiti hranu koja je pogodna za crijeva u našu prehranu ako se želimo boriti protiv prehlada i infekcija.


Uključivanje probiotičke hrane poput živog jogurta, kefira, kimchija, kiselog kupusa i jabučnog octa, može pomoći hraniti korisne bakterije u crijevima.



Foto: Pexels

 


Sav zdravstveni sadržaj na našem portalu služi isključivo kao opća informacija i ne smije se smatrati zamjenom za medicinski savjet vašeg liječnika ili bilo kojeg drugog zdravstvenog djelatnika.