Poskupljenje

Nafta pojeftinila, a kod nas večeras osjetno poskupljuje gorivo. Ovo će biti nove cijene

P. N., Hina

Ilustracija Foto Duško Jaramaz PIXSELL

Ilustracija Foto Duško Jaramaz PIXSELL

Litra benzina u Hrvatskoj poskupljuje za pet eurocenta



Nakon dva tjedna rasta, na međunarodnim tržištima nafte cijene barela protekloga su tjedna pale za više od sedam posto, ponajviše pod utjecajem usporavanja rasta gospodarstva Kine, koja je najveća svjetska uvoznica nafte.


Cijena barela Brent na londonskom tržištu spustila se protekloga tjedna za više od 7 posto, na 73,06 dolara. Istodobno, barel WTI nafte na američkom tržištu pojeftinio je za gotovo 8 posto, na 69,22 dolara, zabilježivši tako najveći tjedni cjenovni pad od 2. rujna.


U Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, gospodarstvo je u trećem tromjesečju raslo najsporijim tempom od početka 2023., iako su rujanska potrošnja i industrijska proizvodnja svojim rastom premašili procjene. Pritom je rafinerijska proizvodnja u Kini pala šesti mjesec zaredom, jer su male rafinerijske marže i slaba potrošnja goriva ograničili preradu.




“Ne možemo zanemariti utjecaj električnih vozila u Kini. Tu su u igri različiti čimbenici, prije svega ekonomska slabost u Kini, ali i pomak prema elektrifikaciji prometa”, ustvrdio je Neil Atkinson, neovisni energetski analitičar i bivši voditelj odjela za naftu u IEA-i. Prodaja električnih vozila u Kini skočila je 42 posto u kolovozu i dosegnula rekordnu razinu od preko milijun vozila.


U međuvremenu, kineska središnja banka pokrenula je dvije sheme financiranja putem kojih će inicijalno uliti 800 milijardi juana (112,38 milijardi dolara) na dionička tržišta kroz novostvorene alate monetarne politike kako bi potaknula brži ekonomski rast.


“Kineski podaci pokazuju privremene znakove poboljšanja, ali nedavni brifinzi o dodatnim gospodarskim poticajima iznenadili su tržišne sudionike”, rekao je Rishi Rajanala, suradnik u Aegis Hedgingu.


S druge strane, oko Bliskog istoka vode se pregovori o smirivanju tenzija. Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da postoji mogućnost da se postupi s Izraelom i Iranom na način kojim bi se potencijalno na neko vrijeme okončao njihov sukob na Bliskom istoku.


“Izgubili smo dodatne dijelove geopolitičke premije rizika u cijeni nafte, jer se razgovara o tome da je sve to dosegnulo krajnju točku”, rekao je Kilduff iz Again Capitala.


Na pad cijena utjecala je i rekordna američka proizvodnja sirove nafte, koja je u tjednu ranije, po podacima Uprave za energetske informacije porasla za 100.000 barela dnevno (bpd), na 13,5 milijuna barela po danu.


Od ponoći poskupljuje gorivo


Vlada će danas na telefonskoj sjednici donijeti odluku o novim cijenama goriva za period od iduća dva tjedna. Od ponoći će tako, neslužbeno doznaje RTL, Eurosuper poskupjeti pet centi – na 1,49 eura.


Eurodizel poskupljuje na 1,37 eura, za dva centa više.


Plavi dizel bit će 0,77 eura po litri, što je tri centa više od dosadašnjih cijena.