Specijalistica

Cresane upoznala s primjenom defibrilatora

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković



Povodom Svjetskog dana oživljavanja specijalistica hitne medicine dr. Dragana Bekić iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije organizirala je nekoliko radionica i edukacija o značaju ranog prepoznavanja srčanog zastoja te o osnovnim mjerama oživljavanja i primjeni automatskog vanjskog defibrilatora.


Prvu edukaciju provela je na središnjem gradskom Trgu Frane Petrića i mogli su joj prisustvovati svi prolaznici, kako domaći tako i gosti koji su se tu zatekli. Pod stručnim vodstvom doktorice Bekić mogli su sami isprobati i naučiti kako ispravno započeti oživljavanje i koristiti automatski vanjski defibrilator.


Za one koji nisu mogli doći na trg, dr. Bekić je u palači Moise, u sklopu programa UNIRI za Cresane, održala radionicu prve pomoći za odrasle pod nazivom “Spasimo život”.





– Iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kada i bilo gdje, a brza i učinkovita intervencija neposrednih svjedoka ključna je za preživljavanje. Statistike pokazuju da započinjanje postupka oživljavanja unutar tri do pet minuta od trenutka zastoja srca povećava mogućnost preživljavanja na više od 50 posto.


Stoga je od iznimne važnosti da što više ljudi stekne znanje i vještine potrebne za pružanje prve pomoći, objasnila je dr. Bakić.


Na radionici su svi sudionici mogli dobiti konkretne i praktične informacije o osnovnim mjerama održavanja života i naučiti osnovne tehnike vanjske masaže srca, kako pravilno koristiti automatski vanjski defibrilator, pristup i pomoć osobama bez svijesti te postupke za pomoć osobama koje se guše. Informacije nisu dobili samo teoretski, već su vještine oživljavanja mogli vježbati na simulacijskoj lutki ili jedni na drugima.



Osim toga, posebna edukacija organizirana je za djelatnike OŠ Frane Petrića, u kojoj se odnedavno nalazi jedan od automatskih vanjskih defibrilatora, budući da njome svakodnevno prolazi veliki broj djece i odraslih.


Za pravodobnu intervenciju dobro je znati gdje se nalazi najbliži defibrilator, a ta se informacija može dobiti pozivom na broj za hitne slučajeve 112 ili jednostavnim pretraživanjem na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.


Na području Grada Cresa defibrilatori se nalaze na čak 9 lokacija, u Cresu su to hotel Kimen, kamp Kovačine, Trg Frane Petrića i OŠ Frane Petrića, a mobilnim uređajem raspolaže Dobrovoljno vatrogasno društvo.


Na otoku se automatski vanjski defibrilatori još nalaze u Martinšćici i Valunu te na trajektnim pristaništima Merag i Valbiska, a donirala ih je američka humanitarna udruga IMAS (Islands Medical Assistance Society).