13. izdanje

Najveći tartuf motovunskog festivala težak 289 grama. Vrijednost? Oko 1.000€

Gordana Čalić Šverko

Foto Gordana Čalić Šverko

Foto Gordana Čalić Šverko

Takvi ekstra primjerci postižu posebne cijene



Laskavu titulu najvećeg istarskog bijelog tartufa trinaestog izdanja Festivala terana i tartufa održanog u Motovunu, osvojio je 289 grama težak primjerak podzemne gljive tvrtke Natura tartufi iz Buzeta. Vrijednost tartufa kapitalca pronađenog u Motovunskoj šumi je oko tisuću eura s obzirom da takvi ekstra primjerci postižu posebne cijene.


– Zbilja lijepi primjerak u sezoni tartufa koja nije krenula baš najbolje, no nadamo da će do kraja godine biti bolja, komentirao je direktor Turističke zajednice Motovun David Matković.





Lani se buzetska Natura, sajamski veteran koji od prvog dana sudjeluje na motovunskom festivalu, za prvo mjesto izborila sa stotinjak grama težim tartufom od ovogodišnjeg, no dobro da je ove godine uopće održan izbor najvećeg tartufa festivala za kojeg su konkurirali i tartufi Udruge tartufara “Istra” Motovun, Miro tartufa i Tartufa Istra, jer sezona istarskog bijelog tartufa iznimno je loša.


– Vremenski uvjeti cijele su godine bili ekstremni, u prvoj polovici bila je kiša s velikim oborinama do kraja lipnja, a onda su srpanj i kolovoz bile ekstremno visoke temperature i suša, znači da smo mogli očekivati ili ekstremno dobru ili ekstremno lošu tartufarsku sezonu.


Trenutno je još uvijek ekstremno loša tako da je iznimno malo tartufa. Kvaliteta je jako dobra, ali količine su zaista vrlo, vrlo male, istaknuo je Marko Puh iz tvrtke Natura tartufi.



Ukratko, dodao je, jedna izazovna i zanimljiva sezona tartufa, koliko je lani bila dobra, toliko je ove godine loša. – Moramo napraviti jedan prosjek. Zbrojiti dvije godine skupa, podijeliti na pola i pretpostavljam da će se moći reći da smo imali dvije relativno dobre tartufarske sezone, komentirao je Puh.


Na jednom od štandova motovunskog festivala, druga klasa bijelog tartufa prodavala se po maloprodajnoj cijeni od oko dvije do dvije i pol tisuće eura po kilogramu, a prve klase od tri do četiri tisuće eura.


 


U sajamskom šatoru na glavnom motovunskom trgu koji je okupio dvadesetak izlagača, posjetitelji su mogli degustirati teran, tartufe i razne proizvode na bazi tih dvaju enogastronomskih dragulja koji su proslavili Motovun kao prestižnu vinsku i tartufarsku destinaciju.


Na štandu vinarije Fakin pozornost je privlačila boca terana iz 2022. godine od 18 litara, po cijeni od 450 eura. Vlasnik vinarije Marko Fakin zadovoljan je ovogodišnjom vinskom sezonom.



– Imamo jako kvalitetna vina u podrumu. Berba 2024. godine bila je dosta zahtjevna. Možda su količine malo manje, ali kvaliteta je svakako na pragu najboljih godina. Ja od 2010. godine proizvodim vino i mogu reći da je pogotovo za crvena vina, ova godina jedna od boljih, izjavio je Marko Fakin.


Osim proizvoda na bazi terana i tartufa, u festivalskoj ponudi bili su i maslinovo ulje, suhomesnati proizvodi, čokolade, sirevi, razne slastice…Vili Radonić, vlasnik VR Choco arta, majstor čokolaterije, već je standardno nudio čokolade na bazi terana.


Posjetitelji su mogli degustirati fuže s crnim tartufima, tagliatele s bijelim tartufima i tjesteninu s motovunskim gulašom s teranom za čiju su pripremu bili zaduženi iskusni kuhari.



Turistička zajednica Općine Motovun i Općina Motovun, koji su dvodnevni program organizirali uz podršku Motovun parka d.o.o., Turističke zajednice Istarske županije i županijskoj odjela za poljoprivredu, omogućili su u suradnji s Udrugom tartufara “Istra” pokazno traženje tartufa.


U Galeriji “Pet kula” na rasporedu je bila Art & Wine radionica by Silvia Art Studio. U kulturno – edukativnom centru boutique hotela “Kaštel” održavale su se radionice za djecu, izrade tjestenine te slikanja u tehnici vinorel.



U zabavnom dijelu programa nastupili su Mistral bend, a DJ Hoky te Mauro Staraj i La banda zagrijali su posjetitelje za kraj prvog festivalskog dana, dok drugi dan zaokružuje Cukar & Caffe band.


Festival terana i tartufa posjetilo je puno domaćih gostiju, potom i Slovenaca i Talijana, neovisno što su se u isto vrijeme u okruženju odvijala još tri sajma, u Tinjanu Internacionalni sajam pršuta, a u Livadama Dani Zigante tartufa i Tuber(food)fest.



– Dokaz da činimo jednu sinergiju je taj što u ovom dijelu unutrašnje Istre u jednom vikendu nudimo jako puno sadržaja. Posjetitelji su to prepoznali i došli su nam i u Motovun i u Tinjan i u Livade. Nema rivalstva, dapače ima suradnje, kazao je načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović.


Dodao je da je Festival terana i tartufa bitan za brendiranje Motovuna koji se brendira kao eno gastro destinacija. Kazao je također da se svi po malo žale na turističku sezonu.


– Nešto je slabiji srpanj, međutim možda će se čak i u potpunosti kompenzirati kroz posezonu i manifestacije oko kojih se zaista trudimo i koje su vrlo uspješne, tako da smo zadovoljni i s turističkom sezonom i posezonom posebno, zaključio je Pahović.