Umjetnički paviljon

U »Šporeru« predstavljeni nagrađeni radovi na ovogodišnjem Mandraću. Autori različiti po pristupu, slični po strasti

Katarina Bošnjak

Foto N. BLAGOJEVIĆ

Foto N. BLAGOJEVIĆ



OPATIJA – U Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« u Opatiji u petak je otvorena skupna izložba autora pobjednika međunarodnog likovnog natječaja Mandrać 2024 – Želimir Hladnik, Vedran Ružić, Marko Lađušić, Loris Ivanković i Jelena Martinović. Osim pobjedničkih, izloženo je i nekoliko odabranih radova koji ilustrativno prikazuju jedan aspekt njihove umjetničke autentičnosti.


Na otvorenju izložbe prisutnima se obratio gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin koji je istaknuo kako je broj umjetnika koji se prijavljuju na natječaj iz godine u godinu sve veći, čime i popularnost Mandraća ne blijedi, već raste. Ervin Dubrović, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar te član međunarodnog stručnog žirija Mandrać 2024., ukazao na važnost Mandraća kazavši kako je to snažna manifestacija u ovom kraju jer je zapravo i najdugovječnija umjetnička i kulturna manifestacija.


Kako je Dubrović naglasio, radovi izloženih umjetnika razlikuju se po umjetničkom pristupu, zastupljeni su pristupi od apstraktno-geometrijskog preko konceptualističkog i popartističkog, a i sami umjetnici različitih su dobnih skupina – četiri desetljeća dijele najstarijega od najmlađega. Radovi koji su se svakako istaknuli na izložbi jesu oni Lorisa Ivankovića, mladog umjetnika koji se na Mandrać prijavio prvi put.




– Sva sreća da je moj prijatelj saznao za natječaj, jer ja nisam ni znao za to, a on je rekao »hajdemo se prijaviti i probati, pa što bude, bude«. Došli smo i nadali se nekoj dobroj šansi, ali smo primarno htjeli crtati i uživati, upoznati ljude i družiti se. Na kraju, eto, osvojio sam drugo mjesto – kazao je Ivanković te dodao da osim njega i njegovog prijatelja nije bilo drugih grafitera, premda nisu radili klasične grafite, već su ih crtali na platnu.


– Bilo nam je čudno jer su oko nas većinom svi bili akademski, ozbiljni slikari, no na kraju je ovo stvarno ispalo dobro. Jedva čekam drugi Mandrać, probao bih malo više raditi na platnu, jer već 15 godina crtam i šaram, a nikako da dođem do nekog cilja. Ovo je jedan lijepi početak – zaključio je Ivanković.


Izložba se može slobodno razgledati do 3. studenog, od utorka do petka od 16 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 20 sati te je iznimno zatvorena u petak 1. studenog.