Istraga u SAD-u

Proglašen je mrtvim, a zatim se probudio; htjeli su mu svejedno uzeti organe za doniranje drugoj osobi

P. N.

Foto Pixabay / Twitter

Foto Pixabay / Twitter

"Pokušavaju se igrati boga. Oni gotovo da biraju - odlučuju da će uzeti nekome život da bi ga podarili nekome drugome. Čovjek izgubi vjeru u čovječanstvo i humanost", poručila je Donna Rhorer

Anthony ThomasTJ” Hoover II primljen je u bolnicu u Richmondu, u Sjedinjenim Državama, 2021. godine nakon što se predozirao drogom te je zatim proglašen mrtvim. Njegova sestra Donna Rhorer rekla je za portal  NPR  da je tada obavijestila medicinsko osoblje da je 36-godišnjak registrirani donor organa.


Međutim, dok su medicinari Hoovera vozili u operacijsku salu kako bi uzeli njegove organe koji su potom trebali biti donirani i dok su prisutne bile bliske osobe i medicinsko osoblje  – Donna Rhorer i drugi članovi obitelji ostali su šokirani kada su vidjeli da je Hoover otvorio oči, piše People.



“Kao da je na svoj način rekao ‘Ja sam još uvijek ovdje'”, rekla je Hooverova sestra za portal NPR, te nadodala da je medicinsko osoblje odgovorilo da je riječ samo o uobičajenom tjelesnom refleksu. Donna Rhorer je snimila taj trenutak te ga kasnije podijelila na  TikToku.


Natasha Miller bila je u operacijskoj sali kada je Hoover dovezen radi operacije vađenja organa radi doniranja. Njen je zadatak bio da očuva donirane organe za transplantacju. Ona je za novine rekla da je nakon što je vidjela pacijenta odmah shvatila da nešto nije u redu i da on očito – nije mrtav.


Pomicao se u krevetu i vrtio




“Pomicao se u krevetu, vrtio. A kada smo stigli u operacijsku salu vidjeli smo da plače, da su mu krenule suze”, ispričala je Natasha Miller.


Ona je nadodala da je Hooverovo stanje šokiralo sve prisutne, uključujući dvojicu liječnika koji su navodno rekli da se ne osjećaju spremni sudjelovati u uzimanju organa te su odbili nastaviti raditi.


“Jedan od kirurga je rekao da neće sudjelovati, da ne želi imati ništa s tim. Sve je bilo vrlo kaotično. Svi su bili uzrujani”, nadodala je Miller.


Ona tvrdi da je njen nadređeni dobio upute iz organizacije Kentucky Organ Donor Affiliates (KODA) da “pronađe drugog liječnika koji će izvesti operaciju i izvaditi organe. Miller ujedno tvrdi da su medicinari Hoovera sedirali nakon što se počeo gibati. Cijeli je postupak uzimanja organa na kraju ipak otkazan.


Još je živ


“Oni su napokon odustali od operacije jer je Hoover pokazivao – previše znakova života”, rekla je Hooverova sestra Donna Rhorer, dodavši da je ona zatim odvela  brata kući te da su joj liječnici preporučili da mu pruži što udobniji život jer su predvidjeli da neće još dugo živjeti.


Tri godine kasnije, Hoover je još uvijek živ, a o njemu brine njegova sestra. Hoover doduše ima poteškoća s hodanjem, govorom i pamćenjem.



Brojni zaposlenici KODA-e su izjavili da su dali otkaz nakon incidenta koji se dogodio u listopadu 2021., a među njima je Nyckoletta Martin.


“Posvetila sam cijeli svoj život transplantacijama organa. Zastrašujuće je što se takve stvari događaju i što donori organa nisu bolje zaštićeni”, rekla je Nyckoletta Martin.


Ona je sada zajedno s drugim očevicima odlučila svjedočiti o zbivanjima toga dana kada su Hooveru trebali biti izvađeni organi. U rujnu je Nyckoletta Martin pisala o detaljima tog slučaja u pismu upućenom vladinom odboru koji je održao saslušanje u svezi s istragom o organizacijama koje nabavljaju organe.


“Nekoliko nas koji smo radili na tome trebali smo kasnije psihoterapiju. To je koštalo živaca mnoge ljude, posebno mene”, rekla je  Nyckoletta Martin.


“To  je svima od nas najgora noćna mora, zar ne? Biti živ tijekom operacije i znati da će te netko ‘otvoriti’ uzeti ti dijelove tijela?”, nadodala je Nyckoletta Martin.


KODA je od tada uvijek nijekala tvrdnje svjedoka, priopćivši da je “slučaj krivo prezentiran”.


“Čovjek izgubi vjeru u čovječanstvo i humanost”


“Nitko u organizaciji KODA nije nikad bio pod pritiskom da izvadi organe bilo kojem živućem pacijentu”, tvrdi Julie Bergin, predsjednica organizacije Network of Hope koja je formirana kada se KODA pripojila organizaciji LifeCenter Organ Donor Network, kako javlja NPR. “KODA ne uzima organe od živih pacijenata, niti je ikad tražila od svojih timova da to čine”, piše u priopćenju.


Federalna administracija za zdravstvo (HRSA) koja pomaže nadzirati nabavljanje organa i državni odvjetnik u Kentuckyju priopćili su da istražuju tvrdnje o slučaju iz 2021.


Udruženje Association of Organ Procurement Organizations (AOPO) također je izdalo priopćenje o tom incidentu.


“Naš sustav donacija organa i transplantacija zasniva se na povjerenju, a  američka bi javnost trebala vjerovati da će kada se pojedinac registrira kao potencijalni donor njegova odluka biti poštovana i cijenjena”, poručuje Dorrie Dils, predsjednica AOPO-a. Ona je kasnije rekla za NPR da su incidenti poput onog iz 2021. alarmantni te da ih je potrebno istražiti.


Hooverova sestra Donna Rhorer osjeća se izigranom i bijesna je. “Osjećan se iznevjerenom činjenicom da su nam medicinari govorili da je nastupila moždana smrt, a Hoover se zatim probudio. Pokušavaju se igrati boga. Oni gotovo da biraju – odlučuju da će uzeti nekome život da bi ga podarili nekome drugome. Čovjek izgubi vjeru u čovječanstvo i humanost”, poručila je Donna Rhorer.