Kontrakcija

FOTO “Hod za život” u Rijeci dočekale prosvjednice. Neke su se vezale lancima za svjetiljke na Korzu

Vladimir Mrvoš

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević

Djevojke koje su se vezale za rasvjetu na Korzu rekle su da ne pripadaju nikakvoj organizaciji, već nastupaju individualno



RIJEKA – U Rijeci je prijepodne održan “Hod za život”, zadnji u ovogodišnjoj seriji od petnaest gradova u Hrvatskoj. Moto mu je glasio “Glas rođenih za život nerođenih!”, a okupio je dvjestotinjak sudionika, uz velike mjere policijskog osiguranja.


Hod je protekao bez intervencije policije koji nije imala posla posla iako su “hodači za život” dočekani kontraakcijom – transparentima i glasnim uzvikivanjem preko megafona uglavnom mlađih maskiranih djevojaka.


Ante Bekavac, koordinator Hoda za život u Rijeci naglasio je da je ovaj Hod za sve one majke koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva.


Foto galerija: "Hod za život" i kontraprosvjed u Rijeci Foto: Nikola Blagojević




– Istraživanja pokazuju da 75 posto žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Pobačaj nikad nije rješenje. Niti za majku. Niti za dijete. Niti za oca. Mi koji živimo u demokraciji imamo obavezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka. Dužnost nam je biti glas onih koji se ne čuju koji glasa nemaju, rekao je Bekavac.


Foto Nikola Blagojević


“Hod” je krenuo s Jelačićevog trga, preko Korza do Trg Riječke rezolucije, a ispred povorke formirao se skup s transparentom prosvjednika, uglavnom djevojka, s megafonima, koje su sirenama i glasnim parolama pozivale na to da su žene gospodari svog tijela.


Na samom Korzu četiri djevojke, protivnice “Hoda za život” vezale su se lancima za ulične svjetiljke, koji su tim činom i parolama koje su držale u rukama pozivale na pravo da svaka žena ima pravo odluke, a ne da to čini netko drugi umjesto njih. Djevojke koje su se vezale za rasvjetu na Korzu rekle su da ne pripadaju nikakvoj organizaciji, već nastupaju individualno.


Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević


Hod je tijekom puta do Trga Riječke rezolucije protekao uz nadvikivanje mladih prosvjednica i hodača koji su pjevali domoljubne pjesme.


Dolaskom do Trga Riječke rezolucije, nastavljen je program na pozornici gdje su sudionici “Hoda za život” uz održan program uz domoljubne pjesme i govore.


Foto Nikola Blagojević


– Pokazujemo da Hrvatska ide putem zaštite nerođenog života, isto tako zaštite i potpore trudnicama. Također ovim putem želimo osobito istaknuti važnu poruku da pobačaj nikad nije i ne smije biti rješenje u modernom društvu i vidimo se sljedeće godine, rekao je Bekavac.


Najveći dio riječana skup na Korzu, pratio je iz kafića i nisu bili previše zainteresirani za to događanje, što pokazuje da je Rijeka dostigla visoki civilizacijski i demokratski stupanj za razliku od nekih drugih sredina. Na pitanje promatračima iz kafića koje je njihovo mišljenje o tome kad počinje život, začečem ili rođenjem, većina onih u zrelim godinama, sigurno bi odgovorili, da ili o tome ne razmišljaju previše, pa do toga da pravi život zapravo počinje “kada ugine pas i djeca odu od kuće”.