Veliki planovi

Žele ispuniti viziju grada sporta i rekreacije. U Krku počinje gradnja ključnih sportskih objekata

Mladen Trinajstić

Igralište kod Srednje škole Krk, dvorana za borilačke sportove te rekonstrukcija dječjeg igrališta Portapisana samo su početak plana



Grad Krk će i u narednom razdoblju održati svoju usmjerenost projektnom razvijanju i investiranju u sportsku i rekreacijsku infrastrukturu. Tom su konstatacijom naš razgovor na tu temu započeli krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i voditelj Odsjeka za gospodarstvo krčke Gradske uprave, Igor Hrast koji je s ciljem što kvalitetnijeg, bržeg i ekonomičnijeg ostvarenja brojnih investicijskih planova posljednjih godina agnažiran u pronalaženju i ishođenju potpora kojima se takva redom zahtjevna ulaganja ostvaruju, korištenjem raspoloživih sredstava iz nacionalnih odnosno europskih izvora.


– Grad Krk, poznat po svom kontinuiranom ulaganju u razvoj sportskih sadržaja i prostora za mlade, ove godine počinje s rekonstrukcijom i izgradnjom nekoliko ključnih sportskih i rekreativnih objekata, najavio je gradonačelnik Vasilić, naglasivši da je cilj i smisao takve usmjerenosti poticanje sporta i zdravog života te podizanje standarda infrastrukture koja će omogućiti lokalnim sportskim klubovima i građanima da koriste objekte vrhunske kvalitete.


– Igralište kod Srednje škole Krk, dvorana za borilačke sportove te rekonstrukcija dječjeg igrališta Portapisana samo su početak našeg ambicioznog plana stvaranja mreže moderne sportske infrastrukture. Postojeće vanjsko sportsko igralište pored Srednje škole – do sad u obličju betonsko-asfaltnog košarkaškog igrališta – već je krenulo putem potpune rekonstrukcije te kvalitativnog i sadržajnog obogaćenja. Grad je sa Srednjom školom dogovorio da će preuzeti odgovornost za obnovu i transformaciju tog prostora. Na temelju tog dogovora, angažirana je tvrtka Orking, specijalizirana za projektiranje sportskih igrališta, koja je u suradnji s domaćim projektnim i nadzornim uredom Hero-ing osmislila i dokumentacijski pripremila projekt modernizacije kompleksa s novim košarkaškim i odbojkaškim igralištem, usklađenim sa standardima za organizaciju natjecanja vrhunske klase, objasnio je Vasilić.


Sportsko-rekreacijski centar




Površina tog igrališta bit će prekrivena eko materijalima od kaučuka i reciklirane gume, čime se osigurava vrhunska kvaliteta terena i mogućnost održavanja turnira, a parteri će se postaviti na podlozi od vodopropusnog asfalta. Time će se, uz sustav oborinske odvodnje i drenaže terena, koji će se izvesti u podlozi igrališta, osigurati kvalitetna odvodnja, odnosno nezadržavanje lokvi vode čak i kod intenzivnijih oborina.


– Naši sve uspješniji košarkaški i odbojkaški klubovi moći će ondje već u skorijoj budućnosti trenirati i natjecati se, uz uživanje modernih trenažnih uvjeta koji će zasigurno pridonijeti kvaliteti njihova rada. Pored košarkaškog i odbojkaškog igrališta, zbog dovoljno prostora proširen je teren i dodana površina za malonogometno i rukometno igralište. Na inicijativu Nogometnog kluba Krk, malonogometno igralište dodatno je prošireno. Iako nije dosegnulo dimenzije potrebne za državne turnire, pružit će odlične uvjete za lokalne potrebe, rekao je Vasilić napomenuvši da ukupna površina tog igrališta dosiže čak 2,7 tisuća kvadrata.


Radovi na ovoj fazi rekonstrukcije, vrijedni 371.266 eura, bez PDV-a, povjereni su tvrtki GP Krk, koja je izabrana kao najpovoljniji izvođač nakon provedbe javne nabave.


– Očekujemo da će radovi na ovoj fazi biti završeni do prvog kvartala 2025. godine. U sljedećoj fazi istog projekta planira se dogradnja rekreativne zone s vježbalima za učenike i građane, čime će to igralište postati važan sportsko-rekreacijski centar grada. U nastojanju da buduće sportsko okupljalište mladih Krčana ne remeti mir stanara okolnih stambenih objekata, rubni dio igrališnog kompleksa će od susjednih kuća biti odvojen prikladnim bukobranskim zidom, uputio je krčki gradonačelnik.


Rekao je da će u prvoj fazi, koja bi gotova trebala biti tijekom proljeća 2025. godine, gumiranom podlogom biti prekriveno samo košarkaško igralište dok će malonogometno, privremeno, do osiguranja dodatnih proračunskih sredstava biti u funkciju stavljeno s asfaltnom podlogom. No, čim se iznađu sredstva i taj će teren dobiti »gumiranje« partera.


Okrećući se drugom važnom i ništa manje zahtjevnom projektu društvene infrastrukture, onom koji se odnosi na dječje igralište Portapisana, Vasilić i Hrast najavljuju skorašnji nastavak ulaganja u taj, u proteklim godinama, već dobrano revitalizirani prostor.


Dječje igralište Portapisana


– Najveće ulaganje u to dječje igralište tek je pred nama. Obuhvat igrališta, pozicioniranog uz posjećenu gradsku plažu Portapisana, prostire se na 700 četvornih metara. Grad Krk je nedavno sklopio ugovor s tvrtkom Tome iz Omišlja koja će izvoditi radove vrijedne 257,8 tisuća eura, bez PDV-a. S igrališta će se ukloniti dotrajala oprema te će se izvesti zemljano-građevinski radovi, postaviti nova oborinska odvodnja, izgraditi nova betonska ploča i instalirati potpuno nova igraća oprema. Među planiranom opremom su tri seta ljuljački, veliki trampolin u obliku zmije, vrtuljak, kombinirano igralo s kućicama i tunelom te impozantno kombinirano igralo s dva tornja, penjalicom i toboganima. Osim opreme za igru, igralište će do proljeća iduće godine biti opremljeno i novom urbanom opremom poput klupa i koševa, te ambijentalnom rasvjetom, čime se osigurava ugodan boravak i tijekom večernjih sati, kažu naši sugovornici.


Radi sigurnosti djece, cijelo igralište će biti ograđeno. Novoopremljeno dječje igralište, »izgubit« će dosadašnju šljunčanu podlogu te dobiti znatno kvalitetnije i za održavanje čistoće i reda pogodnije podloge, koje će stvoriti kombinacija zaglađenog betona i sigurnosti mališana nužne gumirane anti-stres parterne podloge.


Veliko i važno ulaganje predstavlja i dvorana za borilačke sportove. Nakon što je u veljači prihvaćen Izvedbeni projekt izgradnje tog višeetažnog sportskog objekta, na sjednici Gradskog vijeća usvojen je i prijedlog Odluke o dugoročnom zaduživanju Grada Krka za realizaciju tog kapitalnog projekta.


Dvorana borilačkih sportova


Dvoranski kompleks za borilačke sportove imat će čak tri etaže, s ukupnom bruto površinom 549,8 četvornih metara. Izgradnja dvorane trebala bi trajati deset mjeseci, a građevina će biti izgrađena kao dodatak već postojećoj zgradi u kojoj je smješten krčki područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Zemljište je u vlasništvu Grada Krka te je otprije bilo namijenjeno izgradnji objekta društvene namjene, koji će s postojećim biti povezan zajedničkom fasadom.


Dvoranski kompleks namijenjen će biti članovima Karate kluba Krk Croatia i Judo kluba Krk koji su do sad svoje aktivnosti provodili u dvoranama koje su morali dijeliti s drugim sportskim udrugama i klubovima. Zbog toga je bilo otežano organiziranje rada svih njihovih starosnih sekcija, a dodatne su probleme stvarale obveze neprestanog postavljanja i uklanjanja tatamija iz dvorana, zbog čega su se podne prekrivke oštećivale. Dimenzije interijera budućeg kompleksa na krčkom predjelu Sveti Petar bit će 12 puta 12 metara, i moći će se smjestiti dvije borilačke dvorane – jedna u njegovom prizemlju i druga na katu. U najvišoj, potkrovnoj etaži budućeg doma borilačkih sportova mjesta će biti za više klupskih odnosno servisnih prostorija, i za sanitarne blokove i svlačionice. Svaka dvorana će imati 144 kvadrata tlocrtne površine, i međusobno će biti povezane vanjskim stubištem.


– Grad Krk nastavlja s vizijom svog razvoja kao »sportskog grada«. Rekonstrukcije i nove investicije značajno će pridonijeti poboljšanju sportske infrastrukture, ne samo za djecu, već i za mlade i odrasle sportaše. Time Grad potvrđuje svoju predanost osiguravanju modernih i kvalitetnih prostora za igru, treninge i natjecanja, poručuju Darijo Vasilić i Igor Hrast.


Iduće godine počinje izgradnja Dječjeg vrtića u Vrhu


Najveći, financijski i izvedbeno najzahtjevniji projekt, čija realizacija također uskoro počinje, bit će u Vrhu, mjestu koje je posljednjih godina bilo obuhvaćeno opsežnim investicijama u sportsku i igrališnu infrastrukturu. Nedavno je ta infrastruktura obogaćen dvama novouređenim dječjim igrališnim oazama, nakon kojih je pred početak ljeta u funkciju stavljena i vrlo kvalitetna multi sport zona. Zgrada dječjeg vrtića u Vrhu, s natkrivenim vanjskim igralištem, građevinskom je dozvolom popraćena od sredine rujna ove godine, s pravomoćnošću od 12. listopada.


– Ukoliko ne bude žalbi u postupku javne nabave koji ćemo provesti, planirani početak radova bio bi početak iduće godine, a završetak se planira početkom 2026. godine. Opremanje budućeg vrtića izvest će se tijekom druge polovice 2026. godine, koncem koje je realno očekivati i useljavanje tamošnjih predškolaca u prostrani i sadržajima bogat vrtić, upućuje gradonačelnik Krka.


Gruba projektantska procjena troškova izgradnje DV-a Vrh je 4,3 milijuna eura, bez PDV-a, a procjena troškova opremanja vrtića je 500 tisuća eura, plus PDV. Stvarni troškovi će biti poznati tek nakon što se provede postupak javne nabave.


– Velika je to i važna investicija od koje mnogo očekujemo, tim više što će se u njemu moći smjestiti čak osam odgojnih grupa mališana jasličkog i vrtićkog uzrasta. Zemljište na kojem ćemo graditi vrtić prostrano je, pa će se ondje moći smjestiti i više no dostatan broj parkirnih mjesta za roditelje koji dovoze svoje mališane, ali i izgraditi i opremiti vanjske natkrivene igrališne površine paviljonskog tipa, zajedno s izdvojenim sanitarnim blokom i spremištem za igračke. S budućih osam novih odgojnih grupa, kapaciteti našeg predškolskog sustava bitno će ojačati te će – uz postojećih 11 odgojnih grupa u krčkoj vrtićkoj »matici« i dvjema u starome vrtiću, jednom u sadašnjem DV Vrh i dvije koje djeluju u DV Milohnići – jesen 2026. godine napokon donijeti mir i sigurnost svim roditeljima da će njihovi mališani imati svoje mjesto u toj predškolskoj ustanovi, zaključio je gradonačelnik Vasilić.


Taj će se projekt u manjem dijelu financirati iz EU potpora, a u tri četvrtine potrebnih sredstava dugoročnim kreditnim zaduženjem, koje je predviđeno proračunom Grada.