Rab

Od novog vrtića do cesta. Lopar je ove jeseni veliko gradilište

Lucian Borić

Proširuje se županijska cesta od trgovine Studenac do raskrižja kod ambulante Lopar i autokampa San Marino, počela je i izgradnja prometnice Melak – Mjesno groblje Lopar



Krajem kolovoza u Vijećnici Općine Lopar potpisan je Ugovor za radove proširenja prometnice ŽC5138 (DC105 – turističko naselje San Marino). Radi se o cesti u dužini od 860 metara, od trgovine Studenac do raskrižja kod Ambulante Lopar i autokampa San Marino. Radovi obuhvaćaju proširenje pješačkog nogostupa jednom stranom kolnika odvojenim rubnjakom, duž cijele prometnice. Nogostup se proširuje za otprilike 1,5 do 2 metra, kolničku konstrukciju pomiče se prema polju do borova, a borovi se zadržavaju. Tim zahvatom cilja se povećati sigurnost pješaka, najosjetljivijih sudionika u prometu. Riječ je o zajedničkoj investiciji u iznosu od 912.216 eura, s PDV-om, prema okvirnom sporazumu, koja će se realizirati tijekom dvije proračunske godine, pri čemu ŽUC PGŽ-a financira 66 posto radova, a preostalih 34 posto Općina Lopar. Izvođač radova se u 2024. godini obvezuje izvesti radove za cijenu od 340.000 eura, s PDV-om. Prilikom potpisivanja ugovora, ravnatelj ŽUC-a Robert Maršanić, rekao je kako se nada da će izvođač završiti radove do iduće turističke sezone.


Početkom rujna potpisan je ugovor za izgradnju ceste Melak – Mjesno groblje Lopar. Projekt se odnosi na izgradnju nerazvrstane ceste sa svom pripadajućom infrastrukturom u duljini od 200 metra, koja će spajati postojeću nerazvrstanu cestu za groblje i državnu cestu D105. Osim spajanja tih cesta, gradnjom ceste bit će omogućen prilaz budućim građevinskim zemljištima. Izgradnja ove prometnice omogućit će brže, sigurnije i ekonomičnije povezivanje prometnom infrastrukturom na području općine Lopar, a osiguranje funkcionalne prometne infrastrukture preduvjet je turističkog i gospodarskog razvoja.


Procijenjena vrijednost nabave je 525.000 eura plus PDV te su za izvođača radova primljene dvije ponude – Vigra d.o.o. i LEK-ING d.o.o. Odabrana je Vigra d.o.o., a vrijednost ugovora koji je sklopljen, bez PDV-a, je 543.326 eura, s PDV-om – 679.158 eura. Nadzor će vršiti tvrtka FLUM – ING d.o.o., a vrijednost nadzora je 8.600 eura plus PDV.




U povodu obilježavanja Dana općine i Male Gospe položen je temeljni kamen za novi dječji vrtić, čemu je nazočio i Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture. Sukladno potrebama lokalne zajednice i pedagoškom standardu, u zgradi je planirana organizacija dječjeg vrtića s trima odgojno-obrazovnim skupinama s redovitim programom. Planirana je jedna odgojno-obrazovna skupina za djecu jasličke dobi, do 24 mjeseca, i dvije skupine za djecu od treće do sedme godine, dakle, za ukupno 52 djece. Izvođač radova je tvrtka Radnik d.d. uz planirani rok izgradnje od osam mjeseci. Ukupna vrijednost projekta novog dječjeg vrtića je 1.828.495 eura s PDV-om, a partner Općini Lopar u tom projektu je i Grad Rab.