- Svjetski poznata glazbena atrakcija

Barcelona Gipsy balKan Orchestra u HKD-u na Sušaku 28. ožujka 2025.

Ivana Kocijan

Foto: Promo

Foto: Promo

Njihov način miješanja različitih glazbenih tradicija u jedinstvenu simfoniju osvojio je srca publike širom svijeta



 Svjetski poznata glazbena atrakcija Barcelona Gipsy balKan Orchestra, koju karakteriziraju želja za istraživanjem, neiscrpnim idejama i neprekidnim radom, dogodine stiže u Lijepu Našu: 25. ožujka nastupit će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a 28. ožujka u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Ulaznice su u prodaji na prodajnim mjestima Entrija u Hrvatskoj, Sloveniji i BIH te na www.entrio.hr.


Zahvaljujući dvanaestogodišnjoj strastvenoj karijeri bend Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) ima visoko mjesto na svjetskoj sceni balkanske glazbe.


Njihov način miješanja različitih glazbenih tradicija u jedinstvenu simfoniju osvojio je srca publike širom svijeta, prkoseći svim granicama, kako umjetničkim, tako i geopolitičkim.




»Kao izvanvremenski svjedok bend je iskovao svoj put snagom nastupa uživo, noseći sa sobom suštinu sedam isprepletenih priča koje dolaze iz različitih kultura i načina života.


Na svom sedmom studijskom albumu, osim umjetničke posvećenosti tradicionalnoj glazbi, BGKO se upušta u turbulentno nebo vlastitih kompozicija, po mjeri skrojenih tekstova i melodija koje su strpljivo čekale svoj trenutak da se pojave u punom sjaju. BGKO u sastavu: Margerita Abita (vokal, Italija), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija), Julien Chanal (gitara, Francuska), Pere Nolasc Turu (violina, Španjolska), Fernando Salinas (harmonika, Španjolska), Xavi Pendón (klarinet, Španjolska) i Albert Enkaminanko (perkusije, Španjolska) poziva svijet da na svakom koncertu podijeli ovo emotivno putovanje i jedinstveno iskustvo«, navode organizatori.


Zanimljivo je istaknuti da su u ožujku ove godine objavili spot za pjesmu snimljenu s Frajlama. »Neka neka« je pjesma koja donosi spoj karakterističnog vokalnog izraza Frajli s virtuoznošću i dinamikom Barcelona Gipsy Balkan Orchestra. Ova pjesma predstavlja hommage tradicionalnim zvucima Balkana, obogaćenim suvremenim pristupom i svježinom.