SHNL

Rijeka uzela samo bod u drami. Stjepan Radeljić od junaka do tragičara

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Utakmicu će dugo pamtiti Stjepan Radeljić, kako zbog fantastičnog gola škaricama, tako i zbog kontrovernog jedanaesterca za Lokomotivu, dosuđenog nakon što ga je lopta okrznula po ruci



ZAGREB Ni drugo gostovanje u nizu Rijeci nije donijelo više od boda. Nije teško pretpostaviti da će ovu utakmicu dugo pamtiti Stjepan Radeljić, kako zbog fantastičnog gola škaricama kakvih se ne bi posramile ni najpoznatije svjetske zvijezde, tako i zbog kontrovernog jedanaesterca za Lokomotivu, dosuđenog nakon što ga je lopta okrznula po ruci…


Nakon točno četrdeset sekundi igre Lokomotiva je prvi put uspjela izigrati obranu suparnika i zaprijetiti preko svoje lijeve strane. Lopta je s boka dovedena u kazneni prostor Rijeke, gdje je Luka Vrbančić pucao u blok. Taj napad je, osim crvenila na bedru Ante Majstorovića, donio i dodatnu dozu samopouzdanja Lokomotivi koja u zadnjih tjedan dana ima velikih problema s ozljedama standardnih igrača.


S druge strane, Rijeka se na početku utakmice mučila s izgradnjom akcija i nikako nije uspijevala spojiti dovoljno dodavanja za organizirani dolazak u kazneni prostor suparnika. Naravno, velik dio zasluga za to pripao je pokretljivim i rastrčanim Lokosima koji su u 9. minuti natjerali Martina Zlomislića na prvu intervenciju. Doduše, lopta je, nako što je Duje Čop izveo slobodni udarac išla ravno u njega, ali i ta situacija je dala dodatni impuls domaćoj momčadi.




U nedostaku rješenja kroz igru, Rijeka se morala oslanjati na svoje komparatvne prednosti. Tako je u 11. minuti Marco Pašalić iznudio aut s desne strane, u visini kaznenog prostora, taman po mjeri bacačkih sposobnosti Ivana Smolčića. Usijedila je već puno puta viđeni dugi let lopte i prenošenje glavom na drugu stativu, s time da se u ovoj situaciji tamo našao Majstorović. Na žalost gostiju, Zvonimir Šubarić uspio je obraniti njegov udarac glavom.


Ta prilika je označila početak razdoblja u kojem je Rijeka bila za nijansu bolji suparnik, s time da ta mala razlika nije okrunjena baš ničim konkretnim sve do 12. minute, kada je Smolčić poslao centaršut s desne strane poslao na drugu stativu, prema Stipi Perici. Šubarić je ukrotio taj udarac glavom, baš kao i pokušaj Nike Jankovića tridesetak sekundi kasnije. Bila je to prizemna bomba sa dvadeset metara iskosa, s lijeve strane.


Dva gola


Ono što nisu uspjeli igrači zaduženi za golove, u 24. minuti su napravili braniči, i to na spektakularan način. Tada je Lokomotiva nakon prekida izbacila loptu iz svog kaznenog prostora, ali opasnost nije prošle jer je u posjed došao Smolčić koji je odmah uputio još jedan centaršut s desne strane na drugu stativu. A onda je stigao onaj čudesni dio. Naime, Majstorović je glavom vratio loptu pred gol gdje je Radeljić potegnuo već spomenute škarice – 0:1.


U tom trenutku se činilo da bi Rijeka mogla preuzeti potpunu kontrolu nad utakmicom, no taj dojam se rasplinuo nakon idućeg ozbiljnijeg napada Lokomotive. Bilo je to u 27. minuti, kada je Mody Boune odlučio izvesti potez kojim je Smolčić do tada u dva navrata gurnuo domaće u probleme. Njegov centaršut s desne strane nije bio adresiran na drugu stativu, ali je u srcu kaznenog prostora pronašao Frana Karačića čiji skok je bio previsok za braniče Rijeke – 1:1.


Do kraja prvog dijela Šubarić je upisao još jednu obranu u bliskom susretu s Pericom, a Zlomislić je na sličan način otklonio opasnost kod gužve u svom šesnaestercu. Uvodne minute nastavka su, pak, donijele puno pokušaja kombiniranja i još više grešaka u predaji lopte, i to uglavnom između dva kaznena prostora. Opet, ako ništa drugo, obje momčadi su u tom razdoblju djelovale živahno i željno nadmetanja.


Radeljićevo pogrešno dodavanje iz zadnje linije otvorilo je dosta prostora za Lokomotivu u 54. minuti, no Čop i Vrbančić nisu uspjeli odigrati dupli pas u šesnaestercu Rijeke. Nakon te situacije sve se vratilo na početne postavke drugog dijela, a to je natjeralo Radomira Đalovića na prve izmjene. Tako su u 62. minuti Perica i Lindon Selahi svoja mjesta prepustili Komnenu Andriću i Ameru Gojaku.Niti trideset sekundi kasnije sijevnuo je Vrbančićev udarac koji je ubrzo postao iznimno bitan, iako je lopta završila izvan okvira gola.


Opsada


Naime, glavni sudac Duje Strukan ubrzo je dobio poziv iz VAR sobe zbog moguće najstrože kazne za Lokomtivu jer je nakon Vrbančićevog udarca lopta skliznula niz Radeljićevu ruku. Za razliku od uobičajene prakse SuperSport HNL-a, ta komunikacija nije trajala ubitačno dugo. Strukan je, praktički odmah, otišao pogledati snimku, a zatim se vratio na teren, napavio onaj čuveni pokret rukama i pokazao na bijelu točku. Čop je taj jedanaesterac rutinski pretvorio u gol – 2:1.


Đalović je istog trena na teren poslao Gabriela Rukavinu umjesto Tonija Fruka, a deset minuta kasnije Dominik Dogan i Bruno Bogojević su preuzeli mjesta Marca Pašalića i Mladenta Devetka. Rijeka je, naravno, sve karte bacila u napad, tražeći barem izjednačenje. Sasvim logično, Silvijo Čabraja je imao drugačije planove. Lokomotiva je zauzela nešto obrambeniji gard, čuvajući svoj gol, uz nadu da iz brze tranzicije može povećati vodstvo. No, plan mu je propao u 90. minuti, kada se Smolčić najbolje snašao u domaćem šesnaestercu – 2:2.


Sudačka nadoknada je donijela opsadu gola Lokomotive i dvije prilike za Jankovića. Međutim, u oba navrata Šubarić je bio na pravom mjestu, s time da je kod drugog udarca čudesno zaustavio loptu ispruženom lijevom nogom. Bila je to jedna od onih situacija koje dižu adrenalin do neslućenih visina. Vrlo brzo Strukan je označio kraj utakmice, a samim time i nade Rijeke da može doći do preokreta.