OMIŠALJ

Nezadovoljstvo mještana zbog radova na kanalizaciji. Kamen u ulici Klančina će samo dijelom biti vraćen

Mladen Trinajstić

Raskopana ulica Klančina uskoro će, kaže načelnica, dobiti prikladno opločje, »najbliže« izvornome / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Raskopana ulica Klančina uskoro će, kaže načelnica, dobiti prikladno opločje, »najbliže« izvornome / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Namjera je u čim većem potezu te ulice staviti, odnosno u parter ugraditi izvorni kamen, a ostatak popločiti na način da se ne izgubi povijesna vrijednost ulice, baš kako se to učinilo i nakon sličnih radova u Krku i Vrbniku – otkriva nam načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović



 


OMIŠALJ – Da gunđanja dijela omišaljske javnosti na ambijentalne učinke nedavno provedenih zahvata gradnje infrastrukture u staroj jezgri tog otočnog lokalnog središta nisu neutemeljene te da ih u izvjesnoj mjeri dijele i tamošnji općinari, potvrdila nam je i sama omišaljska načelnica Mirela Ahmetović.


Upitana za komentare nekih žitelja te krčke lokalne zajednice predstavljenih nam kritika na račun načina na koji se provode radovi izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda u ulici Klančina, poteza koji je još donedavna slovio za jedinu očuvanu starogradsku ulicu Omišlja s vidljivim, zubom vremena, oborinskih voda i nogu lokalnih »šetača« izlizanih i šarmantno zaobljenih kamenih površina na njenom parteru, načelnica nam je odgovorila da je dobro upoznata s tom situacijom, pa tako i nezadovoljstvom dijela mještana načinom na koji je ta ulica po završetku radova bila vraćena u »prvobitno stanje«.




– Ne samo da sam upoznata s kritikama koje su na račun načina dovršetka tog ulaganja iznijeli ponajprije stanovnici ulice, već sam i sama s njima podijelila njihovo, rekla bih opravdano, nezadovoljstvo – rekla je Mirela Ahmetović.


Finalni odabir kamena u suradnji s konzervatorima

 


– Koliko sam upoznata, baš u ovom trenutku predstavnici našeg komunalnog odsjeka razgovaraju s nadležnim konzervatorima oko finalnog odabira kamenog materijala koji će se koristiti u sanaciji dijela površina na kojima se neće moći ugraditi izvorni kamen. Prema mojim spoznajama, ide se u smjeru korištenja istog kamena kakav je već korišten kod uređenja sličnih poteza u povijesnim jezgrama drugih krčkih mjesta i za koji nadležni ocjenjuju da je najprikladniji za tu namjenu – rekla nam je načelnica Općine Omišalj.

Sanacija ulice


– Naime, prilikom izvođenja radova na izgradnji kanalizacije u okviru sveotočnog projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krka, a koji je na cijelom našem otoku u svojstvu investitora izvodilo komunalno društvo Ponikve, kamen u ulici Klančina bio je uklonjen te je nakon izvedenih radova i vraćen. S obzirom na primjedbe stanovnika te ulice da kamen, odnosno ulica, ipak nije vraćena u prvobitno stanje na prihvatljiv način, investitor je ovih dana pristupio sanaciji ulice – otkrila nam je omišaljska općinska načelnica.


Raskopana ulica Klančina razlog je nezadovoljstva među mještanima Omišlja / Snimio M. TRINAJSTIĆ


– Napominjem i da je prilikom izvođenja radova u toj ulici, a koji su se ondje već odvijali i tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća kad je ondje građen vodovod, potom i osamdesetih godina kad su u Klančini iznova izvođeni radovi elektrifikacije, te potom i 2020. godine kad su također ondje izvođeni radovi na odvodnji, u više navrata već dolazilo do oštećivanja izvornog kamena. Zbog toga je dio kamenog materijala s partera prestao biti upotrebljiv te je na nekim mjestima jednostavno bilo nemoguće vratiti baš sav izvorni kamen – rekla nam je Mirela Ahmetović.


Klančina prije preuređenja / Snimio M. TRINAJSTIĆ


Dodala je i da je, nakon što su je stanovnici te ulice upozorili da se završni radovi ondje ne odvijaju na prikladan, vrijednosti i posebnosti tog uličnog poteza primjeren način, u dogovoru sa žiteljima tog dijela omišaljskog povijesnog središta, ali i predstavnicima općinskog odbora za prostorno uređenje, usuglašena je odluka da se sanaciji Klančine pristupi nakon završetka ljetne sezone.


Klančina na infoploči

 


Da je ulica Klančina uistinu »posebna« i vrijedna, potvrđuje i činjenica da su od lokalne turističke zajednice njene vizure bile naglašene i posjetiteljima tog krčkog lokalnog središta predstavljane infopločom koja je upućivala da je upravo taj dio jezgre najstariji i jedini do danas u svojoj izvornosti očuvani ulični potez povijesnog centra Omišlja.

Izvorni kamen


– Trenutno se tako u toj ulici izvode spomenuti radovi sanacije, i to na način da će se sav izvorni i naravno još uvijek upotrebljivi kamen vratiti u ulicu. Dakle, namjera je u čim većem potezu te ulice staviti, odnosno u parter ugraditi izvorni kamen, a ostatak popločiti na način da se ne izgubi povijesna vrijednost ulice, baš kako se to učinilo i nakon sličnih radova u Krku i Vrbniku, odnosno povijesnim jezgrama tih dvaju otočnih naselja – otkriva nam načelnica Općine Omišalj.


TZ-ova infoploča koja je upućivala na posebnost i vrijednost ulice Klančina / Foto Facebook


Napominje i da se prilikom izvođenja radova koji su u tijeku uzimaju u obzir upute i preporuke nadležnih konzervatora koji, naglašava, prate i odobravaju postupak sanacije koji je u tijeku. Općina Omišalj je tijekom izvedbe ovog projekta inzistirala prema investitoru Ponikve na poštovanju zakonskih propisa i uvažavanju primjedbi i prijedloga stanovnika te ulice, naglasila je nadalje načelnica. Ustvrdila je da će se istom »politikom« lokalna uprava nastaviti voditi i u budućnosti, inzistirajući da se i ta ulica, kao uostalom i svi ostali potezi omišaljske povijesne jezgre, u provedbi nužnih infrastrukturnih radova u čim većoj mjeri očuvaju, uz napomenu da uz sve takve radove neki elementi uistinu ne mogu ostati »netaknutima«.