Višemjesečnim krim istraživanjem, u suradnji s Upravom kriminalističke policije i Jedinice za specijalnu i interventnu policiju, razriješena su četiri kaznena djela teških krađa provaljivanjem u bankomate, te je uhićen 48-godišnji razbojnik koji je “nezakonito stekao imovinsku korist u iznosu od 500.000 eura”, priopćeno je iz PUZ-a.




Uhićeni 48-godišnji osumnjičenik se nalazio u bijegu od 2021., ističe policija.


Sumnja se da je provalio u četiri bankomata i to – krajem siječnja 2024. u noćnim satima u Zagrebu u Ulici Marijane Radev; početkom veljače oko 4,30 sati u Ulici Andrije Žaje; krajem travnja oko 4,30 sati u Ulici Josipa Strganca i također krajem travnja u noćnim satima na Rudeškoj cesti.


Pljačkaš je u prostor u kojem su se nalazili bankomati, postavio sakrivene kamere usmjerene na bankomat i tako došao do saznanja o vremenu i načinu punjenja bankomata te saznanja o pristupnim šiframa za njihovo otvaranje.


“Pomoću toga, nakon što su bankomati napunjeni novcem, električnim biciklom došao bi do prostora u kojem su se nalazili bankomati te ih otključao i otvorio pomoću ranije izrađenog ključa. (…) Iz otključanog i otvorenog bankomate otuđio je pune kazete s novcem, nakon čega bi uredno zatvorio i zaključao i bankomate i prostor u kojem se nalaze bankomati”, navodi policija.


S mjesta pljačke udaljio bi se električnim biciklom prema prostoru na području zagrebačkog naselja Trešnjevka, u kojem se sakrivao.


Tijekom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja policija je prikupila dokaze i saznanja koji upućuju da je ista osoba počinila navedena kaznena djela, ističe se u priopćenju.


Osumnjičeni 48-godišnjak je uhićen na području Zagreba. Utvrđeno je da se nalazio u bijegu od 2021. jer je za njim bila raspisana potraga na nivou Europske unije i okolnih zemalja Hrvatske, zbog sprovođenja u Zatvor na izdržavanje kazne zatvora od 6 godina, upravo zbog ranije počinjenih sofisticiranih kaznenih djela teških krađa provaljivanjem.


Po završetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan u Zatvoru u Zagrebu na izdržavanje kazne zatvora, a kaznena prijava bit će podnesena  nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dodaje PUZ.