13. izdanje

Pčelari i medari se okupili u Kastvu na nacionalnoj konferenciji

Vladimir Mrvoš

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



U Kastvu je održano 13. tradicionalno nacionalno okupljanje proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice na temu sigurnosti i kakvoće pčelinjih proizvoda.


Ove godine, uz sudjelovanje uglednih gostiju iz inozemstva, na konferenciji je bio prisutan i Boštjan Noč predsjednik Slovenskog, ali i Europskog pčelarskog saveza.


– U Europi u okviru ovog Saveza djeluje oko 277.000 pčelara, iz 20 europskih zemalja koji se susreću s niskim cijenama meda koji pristiže izvan Europe, a nije riječ o medu već o “šećernom sirupu” rekao je Noč.


“Med” iz Kine




Govoreći o činjenici da “pčele ne poznaju granice”, napomenuo je da uz već poznati “med” koji pristiže iz Kine u zadnje vrijeme značajno je povećan i uvoz meda iz Ukrajine, koji se predstavlja kao europski med, a da te pčele Ukrajinu nisu ni vidjele.



Predsjednik hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, rekao je da pčelarske udruge, njih oko 155, okupljaju 6.400 članova i da imaju jako odgovornu ulogu, osigurati vrhunsku kvalitetu meda.


– Hrvatski pčelarski savez preko projekta nacionalne staklenke za med potrošačima šalje poruku da je med u takvoj ambalaži izvoran proizvod pčela, a ne strojeva, rekao je Kocet.


Kada je riječ o lokalnoj razini, na području Primorsko – goranske županije djeluje 513 pčelara. Njihove aktivnosti predstavio je Nedjeljko Mrakovčič, predsjednik Primorsko goranskog pčelarskog saveza.


Meduni i nove vrste medova


Ovogodišnji tema nacionalne konferencije bila je “Meduni i “nove” vrste medova”.



– Ove godine naglasak je na sve veću pojavnost meduna i drugih do sada manje poznatih vrsta meda na tržištu. To se prepisuje očitom utjecaju promjena klimatskih obrazaca.


Sve je teže dobiti one klasične, tradicionalne vrste meda na koje smo navikli potrošače, rekao je u uvodu radnog dijela konferencije profesor Dražen Lušić Medicinskog fakulteta u Rijeci, inače predsjednik HUSAM-a, Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda.


Na konferenciji se razgovaralo o problematici pojave novih vrsta meda i stavljanja na tržište, osim sa pozicija proizvodnje, sigurnosti, i zdravstvenih učinaka, sagledale su se i novi izazove sa pozicije marketinških i financijskih učinaka.


Zaštita potrošača


Osnovni moto konferencije, koja je okupila veliki broj stručnjaka iz područja sigurnosti i zdravstvene ispravnosti, te kakvoće i podrijetla pčelinjih proizvoda, je zaštititi potrošače od lažnih proizvoda koji se predstavljaju kao med, a mogu biti opasni za zdravlje.


Dosta riječi bila je o cijeni meda koja se pojavljuje na tržištu. Naime cijena na tržištu je oko 10 eura po kilogramu, a pokazane su tabele da se iz Kine i Ukrajine uvozi “med” kome je cijena ispod 2 eura.


Radi se ne samo o puno jeftinijem “medu”, već i ogromnim količinama koji pristiže na naše tržište i stavlja se u prodaju.


Proces prilagodbe


Konferencija je bila posvećena i na institucionalne te izvaninstitucionalne aspekte pčelarske proizvodnje. Tematski su obrađene aktualnosti vezane uz upravljanje kakvoćom pčelinjih proizvoda i njihovih prerađevina.


Polemike kojih ima puno unutar ovog dinamičnog sektora, predstavljaju značajan poticaj za dijeljenje iskustava, unutar i izvan okvira proizvodnog procesa, pa je ova konferencija, dobila status najvažnijeg okupljanja proizvođačke, stručne i znanstvene zajednice u Republici Hrvatskoj.



Uz sudjelovanje uglednih gostiju iz inozemstva uz pokroviteljstvo Europskog pčelarskog saveza konferencija je postala tradicionalni skup, jedinstven po tome što se na jednom mjestu sastaju predstavnici primarne pčelarske proizvodnje i pčelarske znanosti.


– Novi izazovi za pčelare, ne postoje od jučer, jer se pčelari s njima susreću već desetljećima, rekao je Lušić, uz napomenu da proces prilagodbe nije lagan jer je cijeli niz izazova s kojima ćemo se susresti na tom putu, a to se posebno odnosi na brigu o izvornosti i objektivnoj valorizaciji tih “novih” vrsta medova, ali isto tako i mehanizme tržišta s kojima će se to osiguravati.


“6. Zeleno – plava pčelarska orijentacija 2024”


Manifestacija “6. Zeleno – plava pčelarska orijentacija 2024” održati će se danas s početkom u 10 sati u Gradskoj loži u Kastvu. Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije – Primorsko-goranskog pčelarskog saveza (UPU PGŽ), na ovom skupu će proizvođačka, stručna i znanstvene zajednica staviti u funkciju servisa građana odnosno potrošača pčelinjih proizvoda.


Kušanje medova koje će se omogućiti zainteresiranom građanstvu ima za primarni cilj definirati pčelarske sličnosti primorske i kontinentalne Hrvatske.


Na ovoj manifestaciji održati će se i predstavljanje programskih smjernica pčelarskih udruga Primorsko goranske županije u cilju pozicioniranja zeleno-plavog pčelarstva te definiranja odrednica kakvoće pčelinjih proizvoda.