Općinsko vijeće

Viškovo financira troškove medicinski pomognute oplodnje do iznosa od 2.000€

Jakov Kršovnik

Ilustracija / Foto Alex Pasarelu on Unsplash

Ilustracija / Foto Alex Pasarelu on Unsplash



Jednoglasno su vijećnici Općine Viškovo izglasali Odluku o sufinanciranju troškova medicinski pomognute oplodnje u Općini Viškovo na posljednjoj sjednici općinskog vijeća.


Općina će tako financirati ukupne troškove medicinski pomognute oplodnje, a najviše do dvije tisuće eura, za jedan pokušaj započet u istoj kalendarskoj godini, mještanki koja je iscrpila sve mogućnosti koje je, sukladno Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji, ostvarila na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


Zahtjev može podnijeti mještanka koja živi u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici, ali i hrvatska državljanka, koja ne živi u braku, izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno ili bezizgledno te koja je s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobna za roditeljsku skrb o djetetu.


O obnovi rasvjete




Na aktualnom satu vijećnik Dinko Beaković (HDZ) pitao je načelnicu što je s obnovom rasvjete u Viškovu koja je trebala biti gotova do kraja 2023. godine.


Načelnica Sanja Udović odgovorila je da su detaljnijom analizom utvrdili da troškovnik za postupak nabave nije odgovarajuć te je bio vrlo suzio izbor ponuđača koji su se javili na tender.


– Smatrali smo da to ne može tako ići dalje pa smo dali projekt na reviziju. Sad smo dobili revidiran troškovnik i u pripremi je postupak nabave, rekla je načelnica Udović.


O mjesnim izborima u Marčeljima


Rasprava se na sjednici razvila oko raspisivanja izbora za MO Marčelji. Predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić (Akcija mladih) predložio je da se izbori za MO Marčelji, održe 19. prosinca, kako bi bili bliže izborima za ostale mjesne odbore, nakon njihova osnivanja.


No, kako nije bilo suglasja, većinom glasova prošla je odluka da će se izbori za članove MO Marčelji ipak održati 24. studenog. Izbori za članove drugih mjesnih odbora, održat će se nakon njihova osnivanja, i svih potrebnih procedura, vjerojatno sredinom veljače 2025. godine.


O izvršenju proračuna


Na sjednici je predstavljen i polugodišnji izvještaj izvršenja proračune Općine Viškovo od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine. U tom razdoblju općinski proračun “napunjen” je sa 6,97 milijuna eura, odnosno za oko 28 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.


Rashodi i izdaci u tom su vremenu bili 7,4 milijuna eura, ili oko 15 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To znači da je ostvaren manjak prihoda od oko 435 tisuća, no iz prethodne godine prenesen je višak poslovanja od oko 600 tisuća eura.


Kad se gleda kumulativno, ukupni prihodi, primici i preneseni rezultat poslovanja ostvareni su u iznosu od oko 7,6 milijuna eura, što je za 18 posto manje u odnosu na ostvarenje u istom razdoblju 2023. godine te 36 posto planiranog iznosa.


Ukupni rashodi i izdaci ostvareni su u iznosu od oko 7,4 milijuna eura što je za 15 posto više u odnosu na isto razdoblje 2023. godine te čini 35 posto planiranog iznosa.


U ovom izvještajnom razdoblju ostvareni su porezni prihod od 4,9 milijuna eura što je 23 posto više u odnosu na isto razdoblje 2023. te 50 posto planiranog iznosa.


Na povećanje poreznih prihoda utjecalo je povećanje prihoda od poreza na dohodak koje je za 23 posto više nego prethodne godine te povećanje prihoda na imovinu koje je za 22 posto više nego 2023. godine.


Početak gradnje dvorane u 2026. godini


Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović pojasnila je na sjednici da se početak gradnje nove sportske dvorane nasuprot Kuće halubajskega zvončara u Viškovu očekuje u 2026., a ne njen dovršetak, kao što smo objavili. Ispričavamo se načelnici i čitateljima na nenamjernoj pogrešci.


Prodaja zemljišta u Radnoj zoni Marišćina iduće godine


Prihodi od prodaje nefinancijske imovine u prvoj polovici 2024. planirani su u općinskom proračunu od oko 1,2 milijuna eura, a ostvareni u iznosu od 17,2 tisuće eura, na razini dva posto plana, stoga je vijećnica Tamara Smokvina (Kvarnerska inicijativa) pitala radi li se o nerealnom planiranju.


Načelnica Udović odgovorila je da je tu riječ o prodaji zemljišta u Radnoj zoni Marišćina koja je planirana u prvoj polovici 2024.


No, prije se moralo proći izmjenu prostorno-planske dokumentacije.


– Tako da će se prodaja realizirati, možemo slobodno reći, tek iduće godine, rekla je načelnica.