Izložene 622

“Eksplozija” kravata na Svjetski dan kravata u Mrkoplju

Marinko Krmpotić

Zajednička fotografija svih sudionika "kravata fešte"

Zajednička fotografija svih sudionika "kravata fešte"



Baš na Svjetski dan kravata u mrkopaljskom Domu kulture dogodila se “eksplozija” kravata. Njih čak 622 iz cijelog svijeta, različitog materijala i različitih dizajna moglo se danas pogledati u Domu prepunom dječjeg veselja i glazbe.


Naime, baš osnovci i polaznici mrkopaljskog Dječjeg vrtića “Pahuljica” bili su glavne zvijezde “kravata fešte”. Naime, svatko od njih izradio je od papira svoju kravatu koju je oslikao odgovarajući na pitanje “Kako vidiš Mrkopalj u budućnosti?”.





Što su napravili i što misle o budućnosti svog zavičaja potom su i rekli pri čemu je uvod bio šetnja modnom pistom u koju se kretalo po razredima.


Izradom kravate s posebnom temom željelo se, rekla nam je Goranka Tuhtan, voditeljica mrkopaljskog TIC-a i idejna začetnica ove priredbe, mlade potaknuti na afrmativno razmišjanje o zavičaju.



– Svi znamo da je demografska slika Gorskog kotara zabrinjavajuća, a ovakvim priredbama i aktivnostima cilj nam je pokazati mladima kako i doma postoji mnogo toga dobrog i lijepog.


Među izložene 622 kravate, a svaka je označena, opisana i naveden je onaj tko ju je darovao, moglo se vidjeti i dio one velike pulske kravate postavljene svojedobno oko Arene, tu je i mrkopaljska kravata koju su po motivima Mrkopaljske povelje uredili stručnjaci Croata kravate, tu je i velika kravata/zastava koja je visjela na jarbolu ispred Doma kulture, kravate od vune koje izrađuju naše vunarice…, spomenula je Tuhtan dodavši kako je ovogodišnja priredba pojačana i oplemenjena izborom najljepšeg kućnog ljubimca slikanog s kravatom, a za kraj druženja slijedilo je slatko iznenađenje u obliku čak dvije oveće “kravata torte” koje je pripremila Lidija Polić.



Sve u svemu Mrkopaljci su dali mali, ali itekako zanimljiv, simpatičan i emocionalan doprinos obilježavaju Svjetskog dana kravate, odjevnog dodatka po kojem Hrvatska ulazi i zauvijek ostaje u povijesti svjetske mode.



Jer, za one koji ne znaju, pojam kravata nastao je od pojma Hrvat (Croata) a odnosio se na one hrvatske vojnike koji su u jednom od brojnih europskih ratova bili prepoznatljivi po tome što su oko vrata imali vezanu nesvakidašnju (najčešće crvenu) maramu/šal.



Od tog se “vojnog modnog dodatka” vremenom razvila i – kravata.