Gradsko vijeće

Ponavlja se natječaj za šeficu TZ Crikvenice, gradonačelnica otkrila u čemu je bio problem

Robert Šimonović

Marijana Biondić / Foto Marko Gracin

Marijana Biondić / Foto Marko Gracin



Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Crikvenice, prvoj nakon ljetne stanke, crikvenički vijećnici usvojili su bez rasprave pet točaka dnevnog reda u manje od 15 minuta, stoga je najzanimljivije bilo poslušati tzv. aktualni sat, koji je potrajao oko 70 minuta.


Kad je riječ o točkama dnevnog reda, ističe se usvajanje prijedloga polugodišnjeg izvršenja proračuna Grada Crikvenice za 2024. godinu.


Prijedlog je prihvaćen s osam glasova “za” vijećnika iz redova HDZ-ove koalicije i nezavisnog Trećeg bloka, dok je četvero vijećnika iz redova SDP-ove koalicije ostalo suzdržano pri glasovanju.


Konsolidirani višak




Nova pročelnica Upravnog odjela za financije, turizam i gospodarstvo Maja Poštić napomenula je kako su u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni konsolidirani ukupni prihodi i primici u iznosu od 9.610.513,71 eura, dok istovremeno konsolidirani ukupni rashodi i izdaci iznose 8.173.799,03 eura, što znači da konsolidirani višak proračuna za prvu polovinu 2024. godinu iznosi 1.436.714,68 eura.


– S prenesenim viškom iz prethodne godine, u iznosu od 2.524.968,01 eura, konsolidirani kumulativni višak na razini konsolidiranog proračuna iznosi 3.961.682,69 eura, kazala je Poštić.


Između ostalog, dodala je da izdaci za otplatu primljenih zajmova iznose 523.916,26 eura, a odnose se na otplatu pet kredita čiji anuiteti u proračunu čine 4,55 posto, što ukazuje, kako kaže Poštić, na nisku zaduženost u odnosu na kreditnu sposobnost.


– Prema funkcijskoj klasifikaciji najveće izvršenje u proračunu ima obrazovanje, prema organizacijskoj klasifikaciji najveće izvršenje je u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, dok prema programskoj klasifikaciji najveće izvršenje ima program osnovnoškolskog obrazovanja te program održavanja komunalne infrastrukture, pojasnila je nova pročelnica.


Sporni natječaj


Vijećnik Branko Kleković (PGS) za vrijeme trajanja aktualnog sata kazao je kako se po gradu priča da u Turističkoj zajednici Grada Crikvenice postoje problemi, da su donesene određene presude i da će se morati poništiti natječaj za izbor direktora crikveničke turističke zajednice. Klekovića je zanimalo je li to istina ili je riječ tek o pukim naklapanjima.


Vršiteljica dužnosti gradonačelnice Crikvenice Ivona Matošić Gašparović je podsjetila kako je javni natječaj za imenovanje direktora TZ-a proveden prije godinu dana, kazavši da je jedan od kandidata uložio žalbu na donesenu odluku o imenovanju Marijane Biondić na tu poziciju.


– Jedan od kandidata koji se javio na natječaj je uložio žalbu, nakon čega je nadležno ministarstvo koje vrši inspekcijski nadzor utvrdilo da je prilikom provođenja natječaja došlo do određene nepravilnosti.


Naložen je raspis novog natječaja, za koji vjerujem da će kroz tjedan dana biti raspisan te provedena nova procedura. Nije napravljena nikakva greška u smislu nezakonitog imenovanja ili slično, već je došlo do pogrešnog utvrđivanja iskustva kod jednog od kandidata.


Koliko sam upoznata, kada je povjerenstvo ocjenjivalo i pregledavalo molbe, imalo je dvojbu oko tumačenja određenog radnog iskustva kod jednog od kandidata, stoga je zatražilo mišljenje odvjetničkog društva i ministarstva nadležnog za davanje tumačenja.


Odvjetničko društvo je dalo mišljenje temeljem kojeg je postupilo povjerenstvo, dok se ministarstvo nije očitovalo, da bi kasnije u inspekcijskom nadzoru ispalo da niti povjerenstvo, niti odvjetničko društvo, niti ministarstvo nisu imali dobar stav, stoga je potrebno ponoviti natječaj, kazala je Matošić Gašparović, ponovivši kako ne postoje nikakve sankcije niti bilo kakve nezakonitosti, već se radi o pitanju različitog tumačenja.


Nepropisno parkiranje


Vijećnik Zdravko Pernar (HDZ) ukazao je na problem nepropisnog parkiranja na glavnom crikveničkom trgu, Trgu Stjepana Radića, naročito u ljetnom periodu.


Pernar je napomenuo kako je ondje postavljena kamera za evidentiranje prekršitelja, stoga ga zanima koliko je ovog ljeta naplaćeno kazni na toj lokaciji, kao i podatak o tome plaćaju li svi kazne budući da su neka vozila gotovo svaki dan na istoj poziciji. Matošić Gašparović je odgovorila da kamera nema milosti te da kazne dobivaju svi koji se nepropisno parkiraju.


Kako je istaknula, jedan od problema je možda taj što kazna ne dolazi odmah prekršitelju, nego s vremenskim odmakom. To je posebno problematično kad je riječ o strancima, budući da su upravo oni ti koji najčešće ondje nepropisno parkiraju i više dana za redom.


Matošić Gašparović je dodala i da će se do sljedećeg ljeta stvoriti zakonski uvjeti da vozila na tom dijelu odnosi pauk služba. Privremeni pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Zoran Brozičević kazao je kako je na Trgu Stjepana Radića ovog ljeta ispisano 1.400 kazni.


Dva pauk vozila s kojima raspolaže crikveničko komunalno poduzeće Eko-Murvica ovog je ljeta premjestilo više od 850 vozila, najviše u Selcu, zatim Crikvenici, Dramlju pa Jadranovu.