Festival TranziT

Jasna Žmak stiže u Rijeku s nagrađenom autorskom predstavom this is my truth, tell me yours

P. N.



Nakon ovogodišnjeg 58. Bitefa i Velike nagrade (Grand Prix) “Mira Trailović” Jasna Žmak stiže u Rijeku na festival TranziT s nagrađenom autorskom predstavom this is my truth, tell me yours koju je međunarodni žiri Bitef festivala opisao:


 


„Ovo je autentična, precizno artikulirana, višeslojna izvedba u formi predavanja-performansa u kojem autorica raspravlja o tradicionalnim patrijarhalnim i kapitalističkim ograničenjima u praksi izvođačkih umetnosti. Bili smo očarani mješavinom nježnosti, velikodušnosti i iskrenosti, a posebno želimo istaknuti i podržati krhkost i neuništiv sadržaj ove predstave.”





 


U ovom radu dramaturginja i spisateljica Jasne Žmak propituje svoj odnos prema umjetničkom polju kroz istraživanje vlastitih i tuđih autorskih pozicija te odgovornosti i anksioznosti koje one nose. Polazi od osobnog iskustva iz 2011. godine, kad je kao članica publike na predstavi “Mandićstroj” redatelja Bojana Jablanovca i glumca Marka Mandića, zbog pucnja kazališnim pištoljem zadobila tinitus i hiperakuziju. U svom novom projektu, Žmakstroju, istražuje načine na koje umjetnost oblikuje stvarnost u kojoj živimo. Iako na prvi pogled nepovezani, tinitus i patrijarhat postaju glavne teme ove predstave, koja balansira na granici između stand-upa i izvedbenog predavanja. Prvi put stajući na scenu kao izvođačica, Žmak se bavi pitanjima istine i reprezentacije, participacije i odgovornosti, dok nas vodi kroz svoja dramaturška i seksualna iskustva, pitajući pritom sebe i publiku o značaju i smislu umjetničkog stvaranja u eri divljeg kapitalizma.


 


 


 


autorica i dramaturginja: Jasna Žmak


izvođačica: Jasna Žmak


oblikovatelj svjetla: Anton Modrušan


podrška za pokret: Ana Kreitmeyer


producentice: Romana Brajša, Špela Trošt (Via Negativa), Barbara Zonta (Mesto žensk). fotografkinja: Sanja Merćep


dizajner: Pavao Kuharić


produkcija: Centar za dramsku umjetnost, Zagreb & Via Negativa, Ljubljana & Društvo Mesto žensk, Ljubljana


partneri: KunstTeatar, Zagreb & VoxFeminae festival, Zagreb & Zavod En-Knap, Ljubljana


 


PUBLIKA U TRANZITU je program radionica, razgovora i filmova namijenjenih publici.


 


this is my postion, tell me yours – radionica suvremenog kazališta


Voditeljica: Jasna Žmak


Za koga: zainteresirana publika do 20 sudionika/ica


Lokacija: HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka


Vrijeme: petak 18. listopada 2024. od 17.00 do 18.30 sati


 


Radionica za publiku koja želi više this is my position, tell me yours svojevrsni je uvod u predstavu te propituje različite aspekte odgovornosti s kojima se susrećemo u svakom kazališnom događaju, a koji obično ostaju skriveni iza estetskih i značenjskih slojeva predstave. Uz malu pomoć psihodrame, kroz radionicu ćemo analizirati što to znači biti gledatelj/ica kroz prizmu odgovornosti te što znači biti izvođač/ica u participativnoj predstavi. Na osnovu toga, kroz primjere iz vlastitog iskustva, istražit ćemo koje misli, osjećaje i pitanja te pozicije proizvode u nama i oko nas. Osim toga, zapitat ćemo se kako to sve oblikuje naše viđenje svijeta, umjetnosti i nas samih.


 


 


 


Jasna Žmak radi kao dramaturginja, spisateljica, istraživačica i psihodramska savjetodavna psihoterapeutkinja pod supervizijom. Izvanredna je profesorica na odsjeku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje je prethodno i diplomirala. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je nekoliko knjiga, scenarija te više kritičkih tekstova i kratkih priča. Kao dramaturginja, surađivala je na nizu izvedbenih i filmskih projekata. Kao apsolventica psihodramske psihoterapije vodi individualnu i grupnu psihoterapiju pod supervizijom te redovito organizira psihodramske radionice. Organizirala je i mentorirala više radionica na temu pisanja, dramaturgije i/ili feminističke kritike. Bila je predsjednica strukovne udruge SPID – Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela.


 


Ulaz na sav program (predstava i radionica) je slobodan uz prethodnu rezervaciju na [email protected].


Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA


Financijska podrška: Zaklada Kultura nova, Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranska županija.


Logistička podrška: HKD na Sušaku


Medijski pokrovitelji: ArtKvart, La Voce del Popolo, Novi list, teklic.hr