Nacionalni plan

Bačić predstavio novu stambenu politiku: Za 1,2 milijarde eura omogućit ćemo priuštivo stanovanje

Portal Novi list, Hina

Foto Robert Anic/PIXSELL

Foto Robert Anic/PIXSELL

U Hrvatskoj 40% stambenog fonda - 958.000 stanova - ne služi za stanovanje, a istovremeno nedostaje više od 230.000 stanova



Potpredsjednik Vlade i resorni ministar Branko Bačić u petak je predstavio Nacionalni plan stambene politike Hrvatske do 2030. kojim se želi omogućiti priuštivo i održivo stanovanje te prostor u funkciji stanovanja, za što će biti potrebno, procjena je, 1,2 milijarda eura.


Plan je krovni i prvi srednjoročni takav akt strateškog planiranja od nacionalnog značaja za područje stanovanja u Hrvatskoj, a Bačić je naglasio da je problematika priuštivog stanovanja, koju je istaknuo kao top temu u Hrvatskoj, prepoznata i na razini Europske unije.


“Ovaj strateški dokument izrađen je multidisciplinarno sagledavajući sve aspekte demografske, socijalne, gospodarske, financijske, prostorne i okolišne politike. Kroz sveobuhvatnu analizu identificirani su razlozi, kao i odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju, ali i najam u Hrvatskoj”, rekao je.




U uvodu je predstavio podatke koji pokazuju sadašnje stanje, među ostalim i činjenicu da u Hrvatskoj 40 posto stambenog fonda – 958.000 stanova – ne služi za stanovanje, a da istovremeno nedostaje više od 230.000 stanova, a pritom su protekle godine obilježene snažnim rastom cijena nekretnina i najma te potražnju veću od ponude.


Tri cilja Nacionalnog plana


Tri cilja Nacionalnog plana – priuštivo stanovanje, održivo stanovanje i prostor u funkciji stanovanja – trebala bi se postići kombinacijom četiriju poluga: financijske, porezne, zemljišne i ekološko- energetske.


Kako bi se ostvarila, mijenjat će se više zakona odnosno donositi novi, među inim, novi Zakon o prostornom uređenju, novi Zakon o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu, novi Zakon o POS-u.


Za ostvarivanje triju ciljeva bit će potrebno aktivirati prazne nekretnine kroz mjere porezne politike i obnovom nekretnina u državnom vlasništvu te potaknuti dugoročni najam kroz reguliranje kratkoročnog najma i program priuštivog najma.


Također, jačat će se pravna sigurnost najamnog odnosa zbog čega će se i mijenjati Zakon o najmu stanova, a gradit će se i novi stanovi u državnom vlasništvu zbog čega će se i donijeti novi Zakon o POS-u.


Bit će izrađen i Program priuštivog najma za koji je Bačić rekao kako je svjestan da će izazvati najviše polemika, i to u dijelu koji se odnosi na stambene jedinice u privatnom vlasništvu. Program će obuhvatiti kućanstava koja ostvaruju prihode ispod prosječne razine, a iznad granice siromaštva, pri čemu će prioritet u Programu imati mladi.


Operativno će ga provoditi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama koja će, kroz izmjene Zakona o POS-u, postati središnje tijelo za provedbu Nacionalnog programa. “Ogromna je zadaća pred tim Agencijom”, rekao je Bačić.


Povećat će se i kapacitet studentskog smještaja kako bi se oslobodio stambeni kapacitet u velikim gradovima, a poticat će se i djelovanje neprofitnih stambenih zadruga zbog čega će se i izmijeniti Zakon o zadrugama.


Za provedbu mjera osnovat će se Revolving fond


Za provedbu Nacionalnog plana potrebno je 1,2 milijardi eura i to su “veliki novci”, rekao je Bačić. A za provedbu svega, naglasio je, nužno je osnivanje Revolving fonda iz kojeg će se financirati cjelokupni Nacionalni plan.


U Fond će se ulagati sredstva državnog proračuna, fondova EU, zajmovi banaka, kao i novci koji će građani uplaćivati kroz korištenje mjera priuštivog stanovanja.


Kroz programe POS-a do 2030. godine izgradit će se, projekcija je, osam tisuća stambenih jedinica, na potpomognutim područjima izgradit će se i obnoviti dvije tisuće stambenih jedinica, aktivirat će se i najmanje 1.200 državnih stanova uz dodatno preuzimanje djela stanova u vlasništvu javnog sektora.


Aktivnom zemljišnom politikom i poticanjem rada neprofitnih stambenih zadruga izgradit će se 1.200 stambenih jedinica, a kroz Program priuštivog najma aktivirat će se 9.000 stambenih jedinica u privatnom vlasništvu.