Iva Viljevac Jewellery

Razgovarali smo s Ivom Viljevac Toš o njezinoj novoj kolekciji: ‘Moj je cilj da nakit govori sam za sebe’

Sandy Uran

Foto: Rajna RAGUŽ

Foto: Rajna RAGUŽ

"Dugo godina sam vjerna minimalizmu koji nam daje najbolju polaznu točku za građenje svog stila", kaže dizajnerica

Dizajnerica Iva Viljevac Toš ima novu kolekciju nakita kojom predstavlja priču o bezvremenskoj eleganciji. U njoj isprepliće srebro i riječne bisere te dizajn koji odiše sofisticiranom jednostavnošću.


Zanimalo nas je kako su nastale naušnice, ogrlice, prstenje, narukvice. Odgovore smo potražili kod utemeljiteljice Ive Viljevac Jewellery, koja nam je otkrila ne samo proces nastanka nakita, već i životnu filozofiju koja se odražava i na njeno kreativno stvaranje.



SREBRO PRVI ODABIR


Ova kolekcija nakita odiše minimalističkim dizajnom s jasnim umjetničkim potpisom. Što vas je inspiriralo pri stvaranju novih komada nakita?


– Prije nego što započnem s izradom nove kolekcije, uglavnom imam jasnu ideju o tome što će biti temelj te kolekcije.


Često su moje kolekcije odraz stila koji i sama njegujem u tom trenutku, ali i on se mijenja s godinama i promjenama u općenitim trendovima, tako da oni koji me dugo prate, mogu vidjeti te male pomake u izradi mog nakita koji su često refleksija mojih stilskih promjena.


Dugo godina sam vjerna minimalizmu koji nam daje najbolju polaznu točku za građenje svog stila. Iako iz sezone u sezonu pronalazim nove ideje kako podići modne kombinacije, uvijek polazim od pročišćenog dizajna koji dopušta mnogo kombinacija i nudi autentičnost koja mi je vrlo važna u prezentaciji prema drugima.


Ova kolekcija nastala je osluškujući želje naših dragih kupaca. Kreirali smo nekoliko vrlo jednostavnih, a zanimljivih komada nakita s kojima se lako poigrati i stvoriti autentičan look.


Što je bilo presudno da se odlučite kreirati nakit od srebra i s riječnim biserima?


– Moj prvi odabir što se tiče osnovnog materijala je srebro čistoće 925, visokokvalitetni metal koji je cijenjen zbog svoje ljepote, dugotrajnosti i otpornosti.


Puno prije nego sam stvorila brend za ljubiteljice elegantnog i jednostavnog nakita, isprobavala sam različite materijale, testirala njihovu kvalitetu i vrijednost te kako se slažu s dodacima s kojima stvaram unikatan dizajn.


Kako mi je dosljednost primarna u radu, nisam si dozvolila nuditi klijenticama nešto u čiju kvalitetu i sigurnost nisam sigurna, stoga sam ostala vjerna srebru koje nudi mogućnost pozlate i savršeno se slaže s ostalim materijalima kojima obogaćujem osnovu, a to su: koraljna prašina, poludrago kamenje, riječni biseri te razni drugi prirodni materijali.




BEZVREMENSKI KOMADI


Pokušajte nam dati vaše viđenje bezvremenske ljepote kad je riječ o nakitu.


– Bezvremenska ljepota nakita je u njegovoj sposobnosti da priča priče, neovisno o vremenskim trendovima. Za mene bezvremenski nakit ne podliježe modnim ciklusima; on je izraz identiteta, stila i emocija.


Takav nakit je, po mom mišljenju, jednostavan, decentan, često personaliziran i mora imati »ono nešto«. Vjerujem da nakit postaje bezvremenski kad u njemu postoji osjećaj autentičnosti i osobnog pečata, a smatram da svaki komad koji ručno izrađujemo ima upravo te karakteristike.


Crteži i skice sastavni su dio procesa dizajniranja nakita. Kako ono izgleda u vas?


– Moj proces dizajniranja počinje s crtežima i skicama, gdje se ideje prvo izražavaju olovkom na papiru. Nekada od različitih materijala kreiram određene oblike i pokušam ih pretočiti u decentan komad nakita.


Ovaj kreativni ritual omogućuje mi da istražim različite oblike i teksture, često inspirirana svime što me okružuje. Godinama je taj proces evoluirao. Svaka skica postaje temelj za daljnji rad, a kroz eksperimentiranje razvijam komade koji u konačnici odražavaju moju viziju.




MODNA REVIJA? MOŽDA


Vaše kreacije nakita u ponudi su u Hrvatskoj. Kakva je situacija s inozemnim tržištem?


– Inozemno tržište predstavlja izazov, ali i priliku. S obzirom na rastući interes za ručno rađenim i jedinstvenim komadima nakita, smatram da postoji prostor za proširenje.


Planiram se fokusirati na izgradnju brenda koji će privući pažnju i izvan granica Hrvatske, možda kroz suradnje s lokalnim dizajnerima i prisustvovanje u međunarodnim sajmovima. Moje ambicije su jasne: želim da moj nakit postane prepoznatljiv simbol kvalitete i kreativnosti na globalnoj razini.


I za kraj, imate li želju da u dogledno vrijeme svoj nakit prezentirate na reviji?


– Prezentacija nakita na modnoj reviji bila bi nevjerojatno iskustvo, ali ne smatram to jedinim ili najboljim načinom promoviranja. Moj cilj je da nakit govori sam za sebe, predstavljajući ga u intimnijoj atmosferi naših poslovnica, gdje možemo posjetiteljima, odnosno kupcima, predstaviti cijelu priču iza određenog komada nakita i gdje mogu doživjeti svaki komad izbliza.


Nakit je minimalistički, a takva forma zahtijeva malo drukčiji pristup prezentaciji. Ipak, ostavljam otvorenu mogućnost za sudjelovanje na reviji u budućnosti jer smatram da svaki oblik predstavljanja ima svoju vrijednost, a s pravim konceptom revija može biti sjajan način da podijelim svoju viziju s publikom.