Početak drugog kruga

Rijeka večeras gostuje u Kranjčevićevoj kod Lokomotive. Majstorović: ‘Najveći problem je loš teren’

Denis Frančišković

Foto S. Drechsler / S. Strukić PIXSELL

Foto S. Drechsler / S. Strukić PIXSELL

"Igrao sam za Lokomotivu pune tri godine. Teren ni tada nije bio sjajan, sad je nešto bolji, ali kako njima, tako i nama"



RIJEKA – Iscurila je dvotjedna stanka za nogometaše Rijeke i Lokomotive koji prvim susretom desetoga kola danas otvaraju drugi čin SuperSport HNL-a. Onim prvim daleko zadovoljniji mogu biti Riječani koji su na drugom mjestu bodovno izjednačeni s Dinamom, dok su Lokosi preposljednji s tri boda prednosti ispred Slaven Belupa. Bodovna razlika između dvaju sastava neočekivano je velika, čak jedanaest bodova, neovisno o kvaliteti i širini rostera koje su na strani Bijelih. No, na Rujevici je u prijelaznom roku sve prošlo puno bezbolnije, gosti su na trnovitom putu slaganja i uigravanja momčadi što, opet se pokazuje, ne ide preko noći.


Sastav Radomira Đalovića u stanci je trenirao bez pet reprezentativaca, a dvije prijateljske utakmice, s Halubjanom i Koprom, bile su one u kojima je naglasak bio na jačanju napada. Konkretno, dolasku s više igrača u završnici, kontinuiranom napadu i realizaciji. Protiv momčadi s Brnasa ona je zakazala, sasvim drugačije izdanje viđeno je protiv Kopra kao trećeplasirane momčadi slovenskoga prvenstva.


Iskustvo i emocije


Šansu su dobili svi, dvostruki strijelci Amer Gojak i Stipe Perica, Dominik Dogan, potom Lindon Selahi i Bruno Goda. Od svih njih se očekuje da u nastavku prvenstva daju kvalitetu više momčadi kojoj je napad u zadnje dvije utakmice bez pogodaka (Hajduk, Slaven Belupo) postao poprilično zagušen. I nemoćan.




– Iza nas su dva tjedna napornog rada i napravili smo sve kako bismo što spremnije dočekali drugi krug prvenstva. Znamo da je Lokomotiva neugodna, spoj mladosti i iskustva, te ako ne uđemo sto posto u utakmicu, moglo bi biti nezgodno – kaže Ante Majstorović, iskusni stoper Bijelih pristigao ovo ljeto na Rujevicu s Drosine. – Ako budemo na maksimumu, znamo da smo kvalitetniji i da bismo trebali uzeti sva tri boda.


Reprezentativne stanke već su po tradiciji idealno vrijeme za otklanjanje nedostataka. Ali i za jačanje fizičke spreme i mentaliteta momčadi.


– Trenirali smo dosta jako, fizička sprema se uvijek nastoji dignuti još na veću razinu. Sigurno ćemo biti još kvalitetniji nego na otvaranju prvenstva. S obranom nema problema? Točno, zasad je tako, ali za nju nije zaslužna samo zadnja linija, a sada ćemo probati i mi pomoći napadu da počne zabijati golove – dodaje središnji branič Riječana.


Majstorović je s 30 godina najstariji u aktualnom Rijekinom kadru. Šestog studenoga napunit će 31 godinu. Ima više od 200 nastupa u HNL-u.


– Istina, iza mene je već jako puno utakmica po kojima sam sigurno najiskusniji. Nije mi bilo teško prilagoditi se ovoj momčadi. Radeljić ili Galešić? Svejedno mi je s kim igram, obojica su vrhunski igrači. Igrao sam za Lokomotivu pune tri godine. Teren ni tada nije bio sjajan, sad je nešto bolji, ali kako njima, tako i nama. Pristup je najvažniji, ako on nije pravi, ne može se nikoga pobijediti. Moramo od početka biti agresivni i jaki u duelu. Tu je Čop, za kojeg znamo kakav je igrač, zatim Goričan, koji je opasan. Generalno, brzi su i agresivni.


Zanimljivo, Ante je u tom periodu skupio okruglih sto nastupa za Lokose. Započeo je u Imotskom, igrao za Split, postao član Dinama, ali uslijedila je posudba u Lokomotivu. Potom se okušao u Osijeku, Shanghai Portu i Istri 1961. S Rijekom je potpisao dvogodišnji ugovor.


– Posebne emocije? Iskreno, i nema ih, to je malo specifična sredina, svake godine odlazi desetak i više igrača i isto toliko ih dolazi. Davno sam otišao, a sada su se vratili neki igrači s kojima sam igrao. S Kolingerom sam odigrao najviše utakmica, ali on sada ne može igrati zbog tri žuta kartona. Tu je i Karačić s kojim sam igrao jako dugo – prisjeća se Majstorović.


Stalni imperativ


Kranjčevićevu karakterizira loš travnjak i kazališna atmosfera. A imperativi su obostrano naglašeni.


– Najveći problem je dosta loš teren. Trenutno je, uz Šubićevac, u najgorem stanju. Rijeka uvijek ima imperativ ići na pobjedu. Tako ćemo pristupiti i ovoj utakmici. Lokomotivi također trebaju bodovi za bijeg s dna. Očekujem čvrstu i zanimljivu utakmicu.


Osim ljubljanske epizode, Riječani generalno moraju biti zadovoljni dosad učinjenim. U prvenstvu im ide možda i bolje od očekivanja. Uz skupljanje bodova, posebno po pitanju obrambenog segmenta momčadi.


– Zadovoljni smo otvaranjem prvenstva. Primili smo samo jedan gol, ali smatram da smo mogli uzeti još koji bod više. Sve utakmice koje smo igrali na Rujevici odigrali smo dosta dobro. Najbolji susret u gostima odigrali smo protiv Osijeka na Opus Areni. Bila je to naša jako zrela utakmica.


Uža konkurencija praktički je potpuno izjednačena s Riječanima. Za neke malo veće rasplete, trebat će sigurno vremena.


– Dinamo i Hajduk su dobre, kvalitetne momčadi. Prvenstvo je izjednačeno, svi smo blizu i mislim da će biti izjednačeno do samoga kraja – zaključio je Majstorović.


U prvoj utakmici ove sezone Rijeka je bila posebno uvjerljiva protiv Lokosa, završilo je 4:0 na Rujevici, a moglo je i uvjerljivije. Strijelci su bili Ivanović, Fruk, Hodža i Butić, a još koja lopta mogla je završiti iza leđa Šubarića. Lokosima su ostavljene mrvice, a na tom tragu Đalović želi da momčad odigra i današnju utakmicu. Posebno kada se zna da je neuvjerljiva Lokomotiva statistički sasvim drugačija. Među najboljima je po broju udaraca na gol, točnim ubačajima, presijecanjima i kornerima. Dovoljno za dodatnu dozu riječkog opreza.


Očekivani sastav Rijeke (4-1-4-1): Zlomislić, Smolčić, Majstorović, Radeljić, Devetak, Selahi, Pašalić, Petrovič, Fruk, Janković, Andrić.