Smrt Jahje Sinvara

VIDEO Objavljena snimka posljednjih trenutaka života vođe Hamasa: ‘Bacio je štap prema dronu…’

P. N.

Reuters

Reuters

Izraelske trupe su Sinvara lovile više od godinu dana nakon što je organizirao smrtonosne napade 7. listopada



Izraelska vojska objavila je kasno sinoć snimku za koju tvrdi da prikazuje posljednje trenutke Hamasova čelnika Jahje Sinvara, glavnog arhitekta terorističkog napada na Izrael.


Video je navodno snimljen dronom i na njemu se vidi Sinvar maskiran i ozlijeđene ruke. Sjedi u naslonjaču na drugom katu uništene kuće, a pri kraju snimke na dron baca nešto što nalikuje na štap. Pronađen je s pištoljem i 8.000 eura.





Izraelske trupe su Sinvara lovile više od godinu dana nakon što je organizirao smrtonosne napade 7. listopada. Većinu tog vremena proveo je skrivajući se u tunelima ispod Stripa s tjelohraniteljima i, vjerovalo se, živim štitom talaca zarobljenih u Izraelu. No kraj je, izgleda, dočekao u slučajnom susretu s izraelskom patrolom u Gazi. Taoci nisu pronađeni.


Kako je došlo do ubojstva?


Izraelske obrambene snage kažu da je jedinica iz njihove 828. brigade Bislamach patrolirala u srijedu Tal al-Sultanom na području Rafaha. Prvo je identificirala i ubila trojicu militanata, a jedan je sam utrčao u zgradu i ubijen je nakon što je lociran dronom. Nakon tog vatrenog okršaja nije se još činilo da se dogodilo išta značajno. Vojnici su se na mjesto vratili tek u četvrtak ujutro, kad su pregledavajući tijela pronašli jedno koje je nevjerojatno podsjećalo na vođu Hamasa. Leš su, međutim, ostavili na licu mjesta zbog sumnje da se radi o zamci. Potom su dio prsta poslali u Izrael na testiranje i potvrdili o kome se zapravo radi.


Obavještajni podaci su ukazivali da se Sinvar nalazi na upravo tom području, ali je, sve je sigurnije, pronađen i eliminiran – slučajno.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako je “zlu zadan udarac”, ali da izraelski rat u Gazi nije ni blizu završen.


“Dragim obiteljima talaca, poručujem: ovo je važan trenutak u ratu. Nastavit ćemo punom snagom dok svi vaši najmiliji, naši najmiliji ne budu kod kuće”, dodao je.