Futsal

Rijeka danas igra povijesnu utakmicu u SuperSport HMNL-u: “Idemo se u Pulu potući za tri boda”

Ivan Volarić

Đorđe Rosić/Foto M. ĐEKIĆ

Đorđe Rosić/Foto M. ĐEKIĆ

Čeka nas dobar protivnik. Nadam se da će utakmica biti odlična i da ćemo osvojiti prve bodove - kaže Maretić uoči povijesnog nastupa



RIJEKA Dinamo brani naslov prvaka, Stanoinvest Futsal Pula je osvajač Kupa, a omiški Olmissum, lanjski viceprvak, osvojio je prvi trofej sezone, Superkup. Tako su karte posložene na stol uoči današnjega početka SuperSport HMNL-a, najjačeg domaćeg futsal natjecanja u kojem će prvi put nastupiti i Rijeka.


Bijeli su prošle sezone dominantno osvojili titulu prvaka u Prvoj HMNL, minulog ljeta su se dodatno pojačali, stigli su slovenski reprezentativci Turk, Vesel i Čeh, te reprezentativac Srbije Rosić, u nadi da su se sposobni uplesti u borbu za trofeje. Raspored im je odmah na startu donio protivnika po mjeri, najbližega prvoligaškog susjeda i jednog od favorita za naslov prvaka, Stanoinvest Futsal Pulu. Puljani su u prijelaznom roku ostali bez nekoliko kvalitetnih stranaca, ali su na njihova mjesta dovedena provjerena pojačanja iz inozemstva.


Pripreme


– Čeka nas dobar protivnik, pravi trener, Španjolac, i momčad s puno stranaca. U Superkupu se vidjelo da još nisu na razini uigranosti kakva bi trebala biti, što je i logično, jer su imali puno promjena u kadru. Nadam se da će utakmica biti odlična i da ćemo osvojiti prve bodove – govori Duje Maretić, trener Riječana, uoči večerašnjeg ogleda na pulskom parketu (20.15 sati, Maxsport 1).




– U pripremama je sve to izgledalo jako dobro, s puno energije, volje i želje, što je osnovni preduvjet. U zadnja dva, tri tjedna podigli smo razinu uigranosti. Zadovoljan sam tim, ali moramo nastaviti raditi. Volio bih da imamo još malo vremena, ali nemamo od čega bježati. Spremni smo. Idemo se u Pulu potući za tri boda.


Ambicije


Puljani će u susjedski derbi ući bez Francuza Bendalla, koji je pocrvenio u Superkupu, a Riječani oslabljeni za Elvira Husarića, ponajboljeg igrača u pripremama. Iza svega stoji administrativna zavrzlama zbog koje Husarić neće preskočiti samo gostovanje u rodnom gradu, već i prvi dio sezone. Naime, Rijeka je u prijelaznom roku najprije registrirala Husarića za AM futsal, člana Druge HMNL – zapad.


Riječki drugoligaš je u tom periodu odigrao kup-utakmicu pa je Husarić time odradio utakmicu pauze zbog crvenog kartona zarađenog u posljednjem kolu prošle sezone Prve HMNL. Husarića je nakon toga HNS-ova registracijska komisija uredno ponovo registrirala za Rijeku, no ispostavilo se da nije ispoštovan rok od 20 dana koliko je Elvir trebao provesti u novom klubu prije povratka u stari. HNS je poništio Husarićevu registraciju za Rijeku, ali ne i onu prethodnu za AM futsal pa će morati isključivo nastupati za taj klub do zimskog prijelaznog roka.


Budući da se vodstvo Rijeke u ovom slučaju vodilo ustaljenom praksom među futsal klubovima, teško će netko društvo s Trsata razuvjeriti da u svemu ovome prste nisu imali njihovi prvoligaški rivali. Jasan pokazatelj da je ambiciozna riječka momčad postala »trn u oku« mnogima i prije nego što je krenulo nikad zanimljivije prvenstvo SuperSport HMNL-a. Motiv više da Maretićeva momčad u Puli bude – prava.