CTK Rijeka

“Iskra znanja” potiče digitalne vještine

Ingrid Šestan Kučić

Pokazne radionice provode se u deset riječkih osnovnih škola



Grad Rijeka i Centar tehničke kulture pokrenuli su projekt “Iskra znanja” s ciljem poticanja djece predškolske dobi i učenika nižih razreda osnovnih škola na sudjelovanje u radionicama koje potiču razvoj digitalnih vještina i interes prema području informatike i STEM-a.


Riječ je o projektu koji financira Ministarstvo demografije i useljeništva, a u sklopu projekta edukatori iz CTK Rijeka provode aktivnosti pokaznih radionica informatike i STEM dana u školi.


Pokazne radionice provedene su u deset osnovnih škola: Trsat, Gelsi, “Nikola Tesla”, Pehlin, San Nicolo, Srdoči, Škurinje, Turnić, Pećine i Brajda.




Učenici su imali priliku upoznati se sa STEM područjem kroz različite zabavne aktivnosti, kao što je slaganje 3D isprintanih matematičkih slagalica poput tangrama, pentomina, Hanoi tornja i rimskog luka te matematičkih zadataka zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja koristeći 3D isprintane brojeve.


Osim matematike upoznali su se i s robotikom kroz igru s robotskom kuglicom Sphero Mini veličine ping pong loptice koja je savršena za početnike i nudi intuitivno kodiranje, kao i niz značajki koji ju čine zabavnim i privlačnim alatom za prve korake istraživanja svijeta robotike.


Edukatori su ih upoznali i s BeeBot robotima, a za svaki uzrast osmišljene su radionice koje će kroz praktični rad na eksperimentima i projektima razvijati radoznalost i interes prema fizici, matematici, robotici, filmu i informatici.


Istovremeno, radit će se na kritičkom promišljanju okoline, medijskih sadržaja, te razvijanju komunikacijskih vještina, timskog rada i logičkog razmišljanja.


Radionice su namijenjene djeci s prebivalištem ili boravištem u Rijeci, a sudjelovanje u njima se ne naplaćuje.