Press konferencija

PGS: Školjić primjer da mjesni odbori imaju vrlo važnu ulogu u životu grada i građana

Portal Novi list



„Naravno, financijski i svi drugi kapaciteti mjesnih odbora u Rijeci su skučeni i to je svima jasno, kao što je meni prvi dan mandata postalo jasno da ću imati ogromnih problema s tromošću i nemarom gradske administracije, ali i u takvim teškim uvjetima može se raditi i ostvarivati rezultate na dobrobiti ljudi iz naših ulica i kvartova što mi u našem mjesnom odboru Školjić-Stari grad i dokazujemo“, rekao je danas na konferenciji za novinare Alesio Komar, predsjednik Vijeća tog MO i član Predsjedništva PGS-a Rijeke.


Dakako, mjesna samouprava nema niti tih novaca na raspolaganju, ali nema niti nadležnosti baviti se nekim velikim kapitalnim projektima.


Grad Rijeka precizno je propisao do kuda sežu naše nadležnosti i čime se uopće smijemo baviti, rekao je Komar pa krenuo nabrajati:




„Već u prva četiri mjeseca naše prve godine mandata prošle godine riješili smo sve zacrtane prioritete, ali uz to i jedan od gorućih problema cijelog mjesnog odbora: poslije 120 godina osvijetlili smo tunel u Vodovodnoj.


S 13. listopada ove godine zaključili smo sve definirane komunalne prioritete i za tekuću godinu. Međutim, po putu smo rješavali i mnoge druge probleme na koje nitko nije obraćao pažnju desetljećima unazad, a govorim o zapuštenim, prljavim i mračnim dijelovima našeg mjesnog odbora.


Tako smo u Vodovodnoj ulici, našem „malom Bronxu“, zamijenili kompletnu rasvjetu od Hrvatskog arhiva do broja 43 pa sada tamo svijetli led rasvjeta.


Dalje, nakon 18 godina riješili smo i izlaz s parkirališta Školjić i za invalide.


Vodili potom tešku borbu s takozvanim kraljem Korza u ulici Alda Colonella u krugu marketa Tommy i na terasi zatvorenog ugostiteljskog objekta gdje se godinama gomilalo smeće, trpio smrad i rasli korov i drugo raslinje bez ikakva obrezivanja.


Pobijedili smo i sada taj prostor je čist, uredan, osvijetljen i više ga se ne stidimo“, rekao je Komar.



Prihvaćena su i dva amandmana PGS-a na proračun Grada Rijeke. Jednim je uređeno dječje igralište ispred Osnovne škole „Nikola Tesla“, a drugim amandmanom osigurana su sredstva za izradu projektne dokumentacije za adaptaciju i stavljanje u funkciju bazena na Školjiću.


„Nažalost, još 2005. je bivši gradonačelnik obećao brzo otvaranje obnovljenog bazena, a nakon 19 godina još se samo sjećamo lažnih obećanja, ali vam ja u moje i u ime svih stanovnika Školjića obećavam da ćemo se svim silama i svim dopuštenim demokratskim sredstvima snažno boriti da sva djeca i našeg mjesnog odbora, ali i cijeloga grada zaplivaju u novom bazenu“.


Mirnim i dostojanstvenim prosvjedom u Vodovodnoj ulici ovoga proljeća spriječena je mogućnost zapaljenja i požara zgrade Vodovodnoj u kojoj žive strani radnici koji su tu svaku noć punili 35 baterija za motocikle.


U lošim i skučenim, nehumanim uvjetima tu je živjelo njih 35, a sada ih je 14 nakon što je prosvjedom „prisiljeno“ njihovog poslodavca da ostalima osigura adekvatno stanovanje dostojno čovjeka.


„Drugi mirni prosvjed održan je 9. rujna, a njime smo upozorili nadležne u gradu na katastrofalno i neizdrživo stanje u i oko prostora bivšeg pogona „Rade Končara“.


Nagomilani otpad, lešine životinja, leglo zaraze, smrad sprječavali su ljude i da tuda slobodno hodaju, ali i da tamošnji stanari otvore prozore svojih stanova. Grad nas je srećom čuo i reagirao brzo.


Pročelje „Končara“ je osigurano pocinčanim limovima, u tijeku je sanacija čitavog prostora i izmještanje otpada. Sanirana su i ulazna vrata na broju 21, a brzo je reagirao i „Autotrolej“ koji je na naš zahtjev uredio i ofarbao čitavu ogradu duž 50-ak metara“, zaključio je Alesio Komar.


Predsjednica riječkog Gradskog vijeća i potpredsjednica stranke Ana Trošelj istaknula je da se PGS oduvijek zalagao za decentralizaciju na svim razinama pa, dakle, i onu najnižu, u mjesnoj samoupravi.


„U medijima se često forsiraju takozvane velike gradske teme, ali svakako treba progovarati i o onim naizgled manjim. A rješavanje problema na tim nižim razinama nerijetko se pokaže važnijima za kvalitetu života stanovništva.


Uloga vijećnika u mjesnim odborima je velika, a onima koji žele ozbiljno raditi osim malih sredstava za programske aktivnosti osiguranih iz Odjela za poslove gradonačelnika, gradskog vijeća i mjesnu samoupravu, na raspolaganju stoje i brojne druge mogućnosti financiranja, primjerice riječki program lokalnog partnerstva za uređenje manjih površina.


Jedan od tih primjera je i onaj u MO Brajda-Dolac gdje ja predsjednica, također PGS-ovka, Laura Orlić Popa zahvaljujući spomenutom programu revitalizirala boćariju na Brajdi, rekla je Trošelj.


„I ova konferencija i primjer Školjića ustvari jasno izražavaju stajalište PGS-a da su mjesni odbori ozbiljan i važan konstitutivni dio našega grada i njegova života.


Grad funkcionira dobro tamo gdje i mjesni odbori funkcioniraju dobro i zato nam je stalo poslati poruku građanima, neovisno o tome hoće li se učlaniti u našu stranku, da kontaktiraju PGS jer im želimo dokazati da upravo preko nas i našeg zalaganja mogu ostvariti ono što smatraju važnim za bolji život u svom kvartu.


Ta 34 riječka mjesna odbora znače život grada i građana. Naša stranka će se apsolutno zalagati da već sljedeće godine sredstva za rad i funkcioniranje mjesnih odbora budu znatno veća nego danas. I za to ćemo se izboriti, zaključio je konferenciju za novinare PGS-a njegov počasni predsjednik Nikola Ivaniš.