Informativna katolička agencija (IKA) u četvrtak je prenijela priopćenje Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca u kojem se navodi da je provincijal Miljenko Hontić „poštujući kanonske propise, a radi dobra Crkve” u srijedu donio odluku o „privremenoj mjeri zabrane javnog vršenja svećeničke službe i svih dužnosti u provinciji fra Vladimira Vidovića”.


Ističu da je nakon obavijesti o mogućem kaznenom djelu i prikupljanja osnovnih podataka provincijal podnio i prijavu nadležnim kanonskim institucijama i Državnom odvjetništvu te je otvoren za potpunu suradnju s civilnim vlastima.




„Poštivajući interes javnosti, provincija poziva medije da se prilikom izvještavanja o ovom događaju suzdrže od otkrivanja detalja mogućeg kaznenog djela kako bi poštivali sve zakonske odredbe i zaštitili sve dionike te civilnim vlastima omogućili provedbu sveobuhvatne istrage u čemu će imati punu podršku i suradnju cijele Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca”, prenosi IKA.


Budući da je Vidović uz svećeničke, obnašao i brojne druge dužnosti unutar provincije te je bio definitor, predsjednik Uredničkog vijeća Veritasa i ravnatelj Doma sv. Antuna Padovanskog, iste će privremeno biti povjerene drugim franjevcima.


Provincija ovom prigodom izražava žaljenje radi cijeloga slučaja, nudi ispriku ukoliko se istragom i postupkom utvrdi kaznena odgovornost fra Vladimira Vidovića, prenosi IKA.


Pozivajući se na neslužbene informacije Večernji list je objavio da se radi o prijavi za spolno zlostavljanje te da su se morale primijeniti Smjernice HBK za zaštitu maloljetnika i ostalih ranjivih osoba, odnosno svi crkveni dokumenti koji su posljednjih godina postrožili odnos prema prijavljenima za zlostavljanje.