Emotivno i dirljivo

HNK Ivana pl. Zajca oprostio se od glumice Biljane Lovre

Kim Cuculić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



U HNK-u Ivana pl. Zajca održana je komemoracija za nedavno preminulu glumicu Biljanu Lovre.


„Otkako te nema među nama, gotovo da nema dana da te se ne sjetim. Bila si jedinstvena, draga Biljo! Sa svojom snažnom energijom, prodornim glasom i perfektnom dikcijom.


Na sceni nisi mogla proći nezapaženo. U najsloženijim mizanscenima znala si na koju se stranu ulazi i kada, na koju se izlazi, na koji šlagvort…




U tebe smo se mogli pouzdati. Hvala ti, draga Biljo!“, rekla je glumica Olivera Baljak na emotivnoj i dirljivoj komemoraciji u spomen na njezinu kolegicu, dugogodišnju glumicu Hrvatske drame, Biljanu Lovre.



Prisjetila se njihovog upoznavanja davne 1986. godine i pomalo stisnute djevojke koja joj se lagano nasmiješila u uredu ravnatelja. Otad su dijelile mnoge trenutke, pozornicu i zajedničku garderobu. I tako punih 35 godina.


„A sada, draga moja Biljo, kad god uđem u garderobu i ugledam tvoje prazno mjesto, osvijestim kako ne znamo što nam donosi sutra.


Ponekad mi se učini kako na hodniku čujem tvoj glas i očekujem da otvoriš vrata garderobe i uneseš miris nikotina s odjeće i energiju koja je bila samo tvoja, nezamjenjiva.“



 


Ravnateljica Hrvatske drame Ana Vilenica podsjetila je na karijeru Biljane Lovre, na to kako je odmah po završetku Akademije u Novom Sadu započeo njezin angažman u Hrvatskoj drami riječkog HNK-a, kako je nerijetko igrala i po više uloga u jednoj predstavi, kako su sjajne bile te njezine preobrazbe tijekom iste večeri.


Naglasila je kako je bila omiljena među kolegicama i kolegama, a kako je onim mladima, koju su tek pristizali u ansambl, uvijek pružala nesebičnu podršku i dragocjene savjete.


Tome su dirljivo posvjedočili Biljanini mladi kolege Ana Marija Brđanović i Deni Sanković.



„Vidimo te… Osjećamo te. Hladnoća svijeta ističe boje tvojih obraza i toplinu duše, toplina oko tebe širi se na kilometar. Hvala ti na toplini. Hvala ti na znanju. Životnom, kazališnom.


Hvala ti za vrijeme. Hvala ti na vremenu koje smo zaustavili zajedno. Puno tvojih priča ostaje koje nećemo čuti, ostaje puno ‘hvala ti’ koje ti nećemo moći reći… Pamtimo te.“


Svoja sjećanja na zajedničke trenutke s Biljanom Lovre podijelio je i njezin kolega iz ansambla Talijanske drame, Giuseppe Nicodemo.



„Znam da ti se sve ovo nikad nije sviđalo. Ali izdrži danas, to radimo samo da se utješimo jer smo te izgubili. Naučila si nas kako prihvatiti nove kolege; u kafiću si rekla: ‘I ovo će proći, sutra će biti bolje, popij malo.’


Naučila si nas da nitko od nas nije savršen, da svi griješimo, tko više tko manje, da se svi borimo u životu kako bismo pronašli taj trenutak radosti koji prosvjetljuje život. Siguran sam da si i ti pronašla taj trenutak. Grazie Biljana e cin cin.“