Foto Marko Gracin
povezane vijesti
Profesori i učenici Ugostiteljske škole Opatija, zajedno sa svojim gostima, proslavili su danas veliki 95. rođendan svoje škole.
Naime, povodom 95. obljetnice osnutka opatijske Ugostiteljske škole, danas je u Centru Gervais u Opatiji održana prigodna svečanost na kojoj su istaknuti izniman značaj i tradicija koje ova obrazovna ustanova ima u stvaranju kvalitetnih kadrova, ali i podijeljenja priznanja njenim dugogodišnjim djelatnicima.
“Više od škole”
U uvodnoj je riječ Sibila Roth, ravnateljica opatijske Ugostiteljske škole, istakla kako je i za nju osobno ova škola “više od škole”.
– Biti ravnateljicom ove škole je iznimna čast, čast da si jedna u nizu na čelu izvrsnog tima s mnoštvom medalja i priznanja iza sebe.
Tu je i odgovornost jer je ljestvica podignuta visoko i treba dati punog sebe, biti bolji, kvalitetniji, drugačiji i ostaviti putokaz novim naraštajima.
Jer prošlost obvezuje. Povijest ugostiteljske škole je i povijest Opatije, kao i Primorsko-goranske županije te povijest hrvatskog turizma, kazala je Roth dodajući i kako je škola kao Regionalni centar kompetencija, a koji je status zadržala već drugi mandat, prerasla u instituciju koja će označiti ugostiteljski i turistički sektor i spremno odgovarati na potrebe tržišta rada.
Upisali 390 učenika
Inače, škola je ove godine upisala oko 390 učenika, što je devedesetak učenika više nego prije dvije godine. Upisuju se učenici za trogodišnja zanimanja kuhar, konobar i slastičar, te četverogodišnja hotelijersko-turistički komercijalist i tehničar posluživanja, a što je novo zanimanje na čijem su standardu i kurkulumu radili upravo nastavnici opatijske Ugostiteljske škole.
– Drago mi je da u 95. godini postojanja radimo u novim prostorima, da nemamo problema s interesom učenika za upise te se nadamo da ćemo tako nastaviti i dalje, istakla je ravnateljica Ugostiteljske škole.
Škola za primjer
Na velikoj obljetnici čestitao je i opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin koji je om prilikom kazao kako veseli što Ugostiteljska škola ima sve više učenika, kao i kako je obrazovala fenomenalnih ljudi koji su proslavili hrvatski turizam.
– Što se tiče pitanja kadrova u hrvatskom turizmu, a tu moram reći da nisam protiv nikakvih zabrana, činjenica je da u Hrvatskoj imamo jako puno strane radne snage.
Tržište kapitala ne preže ni pred čime u ostvarenju profita, a što je jeftinija radna snaga to je taj profit veći. I upravo u tom mudrijem promišljanju bi se trebalo postaviti određena pravila igre da nam se ne smanji kvaliteta.
A da nam se kvaliteta ne bi smanjila, radnike treba educirati u hrvatskim ustanovama u kojima se itekako ulaže u nova znanja, a za što je primjer opatijska Ugostiteljska škola.
Upravo u svim našim edukacijskim ustanovama vidim one koji drže kvalitetu usluge i kvalitetu kadra na željenoj razini, poručio je Kirigin.
Najbolja u županiji
Djelatnicima i učenicima škole čestitke je uputila i županijska pročelnica za školstvo Edita Stilin, podsjetivši kako je upravo Ugostiteljska škola ove godine proglašena najboljom srednjom školom u županiji povodom Dana učitelja.
Ujedno je naglasila važnost imenovanja škole Regionalnim centrom kompetentnosti 2018., a potom i reimenovanje 2023., navevši kako je to bio jedan od najkompleksnijih projekata koji je donio snažan iskorak u obrazovanju turističkih kadrova u Opatiji i Primorsko-goranskoj županiji.
Današnja svečanost bila je prilika i da se uruče nagrade djelatnicima koji su Ugostiteljskoj školi vjerni više od 25 godina.
Nagrade su tako dobili profesori i profesorice škole Mario Lozančić, Mirela Kožul, Ivana Grandić, Dajana Ljubičić, Slobodanka Orešković i Majda Šimunić, administratorica Nada Škalamera, spremačice Mariza Volarić i Marina Burić, kao i domar Valter Volareić te ravnateljica Sibila Roth.
Jedna velika familija
Profesorica Slobodanka Orešković, jedna od današnjih laureata i laureatkinja, govoreći o radu u Ugostiteljskoj školi Opatija, a obzirom na punih 37 godina poučavanja, kazala je kako su danas vremena drugačija, međutim, kako i kao i nekad, i danas velik dio učenika zaista voli poziv koji su odabrali.
– Jedno vrijeme nismo imali upisanih konobara, kao uostalom i ostale srodne škole, međutim to se promijenilo. Oni učenici koji dođu u našu školu, zavole ova zanimanja i shvate koliko je turizam važan.
Ono što treba istaknuti, a što su i moje kolegice rekle, jest to da smo mi zaista jedna velika familija i prije svega odgojna pa obrazovna institucija.
Imamo jednu pozitivnu “vibru”, brojne projekte i u konačnici mnogo mladih kolega. Iskustvo nas starijih i energija mladih su dobitna kombinacija, lijepo je zaključila Orešković.