Četvrto izdanje

Sve je spremno za prvi dvodnevni Goran Rock Festival

Marinko Krmpotić

Što-Kaj Band brine o organizaciji Goran Rock Festa

Što-Kaj Band brine o organizaciji Goran Rock Festa



U osnovi je već sve spremno za predstojeći, četvrti po redu i prvi dvodnevni Goran Rock Festival.


Riječ je o zanimljivom rock okupljanju primorsko-goranskih zaljubljenika u rock koje organizira mrkopaljski rock sastav „Što-Kaj Band“ čiji nam bubnjar Zoran Majnarić Buco, ujedno i idejni začetnik ovog festivala, kaže kako je želja za rock festivalom ove vrste nastala iz namjere da se iskaže čast preminulom dobrom prijatelju i kolegi, strastvenom rock gitaristu Goranu Kovačiću rođenom Mrkopaljcu, koji je zadnjih godina života živio i radio u Rijeci.


Počast Goranu Kovačiću


– Goran je umro 2020. godine, a Što Kaj-Band uz suradnju s udrugom mladih Mrkoplja već četvrtu godinu za redom organizira Goran Rock Festival u Mrkoplju.




Prvi festival organiziran je u listopadu 2021. godine, a nakon što smo bili zadovoljni učinjenim dogovorili smo da ga nastavimo organizirati svake godine, i to – svake treće subote u mjesecu listopadu.


Festival je, osim komemoracijskog karaktera, ponajviše svekolika promocija žive rock glazbe, te općenito promocija muzičke urbane kulture a osobito žive svirke.


Ova se manifestacija pokazala kao pun pogodak budući je festival iz godine u godinu sve posjećeniji, djelomično vjerojatno i stoga jer na području Gorskog kotara nema ovakve ili slične manifestacije.


Svake godine na festivalu sviraju bendovi iz Gorskog Kotara i riječkog bazena u kojima je Goran nekada svirao ali i šire.


Tako je na otvorenju prve godine festivala, uz goranske i riječke bendove, svirao i poznati glazbenik Branko Bogunović Pif, a prošle godine je nastupala i proslavljena goranska vokalna skupina DiM iz Delnice i Mrkoplja izvodeći obrade poznatih svjetskih hitova.


Puna dva dana druženja


Budući da su prethodna tri festivala pokazala pažnje vrijedno zanimanje publike s područja cijele Primorsko-goranske županije, pa i šire, ove smo godine odlučili prvi puta festivalsko druženje proširiti na puna dva dana, točnije na petak i subotu, 18. i 19. listopada.


Time ćemo, naravno, dati prostora i vremena za nastup još više bendova, osobito mlađih. Tako će ove godine nastupiti čak deset bendova!


Želja nam je također da se u sklopu ove manifestacije organiziraju i rock radionice na kojima bi predavači bili renomirani muzičari koji bi prezentirali svoje vještina na raznim instrumentima.


No, za sada to nije moguće organizirati, ali nam kao ideja ostaje za naredna naša rock druženja – rekao je Majnarić koji koristi ovu mogućnost da na Goran Rock Fest pozove što veći broj ljudi jer će se uz dobar odabir bandova čiji članovi vole i žive rock itekako u ove prohladne jesenske dane moći zagrijati na mrkopaljskoj rock fešti.


Raspored svirki


Već se zna i raspored svirki za oba dana. Tako, u petak dvodnevnu rock fiestu u Domu kulture Mrkopalj u 20 sati otvara domaći band Sušilo, a nakon toga decibele s pozornice šibat će Kožne jakne (Kastav) u 21 sat, Raspad sistema (Klana) u 22 sata, Try TaxUs (Delnice/Skrad) u 23 sata te točno u ponoć MiddlMan (Rijeka).


Drugog dana, također u 20 sati, rock uživanje otvara riječki sastav Ne, ti si (Rijeka) da bi u 21 sat pozornicom zavladali domaćini iz grupe ŠtoKaj-Band (Delnice/Mrkopalj), a sat vremena kasnije zasvirat će Midnight Bend (Rijeka), u 23 kreće glazba koju će isporučiti grupa Obrazovni program, a priču će nastupom u 24 sata zaključiti Old School Bend iz Rijeke.


Svakako treba napomenuti kako će svaka večer početi i završiti session druženjem i izvedbom himne festivala, a to će ove godine biti poznata „Singin’ That Rock ’n’ Roll“ grupe „Stijene“.