KORTIL

Izložba u sklopu manifestacije Glowing Globe. Kompas za propitivanje novih tehnologija

Ervin Pavleković

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Izložba donosi radove koji, između ostalog, propituju teme tehnologije, umjetne inteligencije, ekološke i bioetičke teme



RIJEKA – U sklopu ovogodišnjeg izdanja međunarodne manifestacije Glowing Globe, podnaslova »Artificial Intelligence Art«, posvećene novomedijskoj umjetnosti i kulturi, otvorena je izložba u Galeriji Kortil koja donosi radove u različitim medijima – od digitalne animacije i videoinstalacije, fotografske knjige generirane AI tehnologijom do phygitalne instalacije – koji propituju teme tehnologije, umjetne inteligencije, ekološke i bioetičke teme, kao i pitanja originalnosti i zamjenjivosti umjetničkih disciplina.


Novomedijska umjetnost


Manifestacija Glowing Globe jedan je od dugogodišnjih programa Galerije Kortil koji se održava od 2019. godine, a osim same izložbe, govori kustosica Ingeborg Fülepp, manifestacija uključuje i popratne programe ostvarene u suradnji s riječkim Sveučilištem. Sve izložbe, koje su rađene »za široku publiku« i koje su, s ciljem da gledatelj »osjeti« izložbu, brojem radova ograničene, fokusirane su na novomedijsku umjetnost u raznim formatima, i to »s temama koje su vrlo aktualne te ujedno one od kojih imamo zazor«, s potpisom »domaćih i međunarodnih priznatih i kvalitetnih autora«.





Izložba u sklopu manifestacije, govori voditeljica Galerije Kortil Ivana Lučić, »redovito, kroz kustosku palicu Ingeborg Fülepp, donosi pitanje novih i inovativnih medija u umjetnosti, radovima koji se bave društvenim i socijalnim problemima suvremenog doba« pa su dosad »na izložbama prikazani različiti interaktivni projekti, uključujući virtualnu i proširenu stvarnost, koncerte i performanse eksperimentalnog zvuka i videa, NFT-ove i Blockchain umjetnost, kao i višeslojne izvedbe 3D i digitalnih printeva te fotografija«.


Kritički input novih tehnologija


– Akademska i umjetnička zajednica u ovome razvoju tehnologije koji je teško pratiti su postali svojevrstan korektiv – zajednica koja na kreativan način može iskoristiti tehnologiju ili nove medije te dati kritički input ili osvrt na to što nove tehnologije dovode, jer oni sve više postaju razvijani u okrilju velikih korporacija i kapitala. Taj spoj je dobar kompas za propitivanje novih tehnologija i novih medija. Ove smo se godine uhvatili u koštac s temom umjetne inteligencije, dakle etičkih i estetskih pitanja umjetne inteligencije, koja nije prisutna samo kao tema, nego i kao tehnologija i medij u kojem su napravljeni određeni radovi. No imamo i ekoloških, bioetičkih tema, dohvaćamo se pitanja originalnosti, zamjenjivosti određenih umjetničkih disciplina i medija, ali predstavljamo i nasljeđe u području pionirskih pokreta elektroničke, kompjuterske, rane digitalne umjetnosti, ističe Lučić.


Kako je dalje pojasnila, izložba uključuje dvije posvete, Herbertu W. Frankeu, austrijskom znanstveniku, autoru i kustosu, jednome od pionira rane digitalne umjetnosti te Stanu Ostoja-Kotkowskom, poljskom umjetniku koji se u Australiji karijerno ostvario kao pionir elektroničke umjetnosti. Također, tu je (i) niz međunarodnih umjetnika koji su svojim kratkim videouratcima odali počast njima, a uz pomoć austrijskog Kulturnog foruma izložba donosi jednu videoverziju kompjutorske videoanimacije »Antopolis« Laurenta Mignonneaua i Christe Sommerer, autorskog dvojca, koji su napravili interaktivnu instalaciju koja ukazuje na kretanje mrava.


Mlađa generacija umjetnika


Također, izložba okuplja i mlađu generaciju umjetnika koja se istaknula samostalnim izlaganjima ili predstavljanjima na Salonima mladih, a jedan od njih je i Vice Tomasović, koji je bio jedan od kandidata za nagradu »Putar«, za najboljeg mladog suvremenog umjetnika ove godine, a predstavlja se jednom naljepnicom generiranom umjetnom inteligencijom, imamo Branimira Štivića s videoinstalacijom kojom istražuje određene ekološke teme. Prošireno polje grafike istražuje Antonio Kutleša, a Filip Koludrović, mnogima poznatiji kao modni fotograf i kreativni direktor Voguea Adria, predstavlja se knjigom fotografija koja je generirana putem umjetne inteligencije.


Osim novotvorene izložbe u Galeriji Kortil, program uključuje simpozij koji će se održati u četvrtak 17. listopada, u prostoru Akvarija na sveučilišnom kampusu te večernju 360° projekciju u Astronomskom centru, dok je petak, 18. listopada, rezerviran za Artists Talk na Akademiji primijenjenih umjetnosti. Izložbu se može pogledati do 25. listopada, uz slobodan ulaz, radnim danom od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati.