HNL

Robert Mudražija, veznjak Lokomotive i bivši Bijeli: “Ni mi ne znamo kakav će nas travnjak dočekati u petak”

Davor Petrović

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Postoji razlika između Rijeke na Rujevici i Rijeke na gostovanjima. Tako je bilo i kada sam igrao tamo. Dok se suparnik prilagodi terenu na Rujevici, Rijeka već zabije gol ili dva - kaže Mudražija



ZAGREB – Za Lokomotivu je završetak listopadskih izazova Lige nacija označio ulazak u udarnu fazu priprema za nastavak prvenstva i sučeljavanje s Rijekom na stadionu u Kranjčevićevoj. Petak je tu, na dohvat ruke, a to znači da se na Kajzerici radi punom parom. Naime, Lokosi su prvu četvrtinu SuperSport HNL-a zaključili na predzadnjem mjestu s devet osvojenih bodova.


Prije nešto manje od dva i pol mjeseca Lokosi su na otvaranju prvenstva doživjeli težak poraz na Rujevici, a u iduća četiri kola su osvojili samo dva boda. Prva reprezentativna stanka u ovoj sezoni im je donijela kvalitativni pomak i pobjede nad Istrom 1961 u Puli (0:2) te Goricom u Kranjčevićevoj (2:0), s time da su između te dvije utakmice izgubili od Osijeka na svom terenu (0:1) i Dinama u Maksimiru (1:5).


Posebna draž


– Utakmice nakon reprezentativne stanke uvijek su specifične jer su svi imali vremena da se pokušaju konsolidirati i korigirati stvari koje možda nisu bile na pravoj razini. Protiv Rijeke se nadamo što boljem rezultatu, a na terenu ćemo vidjeti koliko smo bili u pravu. U svakom slučaju, idemo na pobjedu – kaže Robert Mudražija koji je dio karijere proveo na Rujevici.


Slažete li se sa zaključkom da je Rijeka favorit?




– Ma, naravno. To je činjenica od koje ne možemo pobjeći. Na kraju krajeva, ljestvica i rezultati dosadašnjeg dijela sezone sve govore. Rijeka ovdje sigurno dolazi kao favorit, ali naše međusobne utakmice u Zagrebu vrlo često budu neizvjesne. Igramo doma, a teren u Kranjčevićevoj je ipak malo drugačiji od ostalih. Istina, mi tamo ne treniramo i ne znamo točno što će nas dočekati u petak. U svakom slučaju, za mene Kranjčevićeva ima posebnu draž.


Samim time je jasno da će u petak veći pritisak biti na Rijeci. Donosi li vam to određenu prednost?


– To ne mora imati utjecaj na utakmicu. Sve će se vidjeti na terenu u tih devedeset minuta. Ljudi misle da Rijeka zbog svojih visoko postavljenih ciljeva mora pobijediti, dok ćemo mi biti zadovoljni ako nešto osvojimo. No, svi žele pobijediti, nikome nije svejedno.


Traženje sastava


U zadnjem kolu odigranom prije reprezentativne stanke Rijeka je osigrala 0:0 na gostovanju Koprivnici, s time da su sudačke ekspertize pokazale da je Slaven Belupu poništen regularan gol. Donosi li to određeno ohrabrenje za vašu momčad?


– Nije tajna da postoji razlika između Rijeke na Rujevici i Rijeke na gostovanjima. Tako je bilo i kada sam igrao tamo. Dok se suparnik prilagodi terenu na Rujevici, Rijeka već zabije gol ili dva i utakmica odlazi u drugom smjeru. Na kraju krajeva, i njihovi rezultati jasno pokazuju da vrlo rijetko gube bodove na svom terenu. Isto tako, svaki klub iz naše lige dobiva dodatnu motivaciju kada joj u goste dolazi netko iz Velike četvorke. Rijeka nije neranjiva na gostovanjima, pogotovo u ovakvoj ligi s deset klubova. Uostalom, mi smo odigrali neriješeno s Hajdukom u drugom kolu, a Slaven Belupo je na svom terenu pobijedio Dinamo i osvojio je bod protiv Rijeke.


S druge strane, Lokomotiva se ne može pohvaliti dosadašnjim učinkom u prvenstvu. U čemu je stvar?


– Otišlo nam je dosta igrača, a dosta ih je i došlo. Tako je svake sezone. Naš trener je u dosadašnjem dijelu sezone dosta rotirao i tražio sastav koji može najviše pružiti. To je tako, uvijek igraju najbolji i najspremniji. Vjerujem da smo sada postigli određeni napredak u odnosu na početak sezone, kada rezultati nisu bili najbolji. Međutim, još uvijek smo u ranoj fazi prvenstva i nadamo se boljim danima. Nije ugodno biti na začelju ljestvice i želimo se pomaknuti prema sredini. Da bismo to napravili, moramo početi pobjeđivati u nastavku sezone.