NASTAVLJA SE HNL

Selahi i Goda sve bliži prvom sastavu. Trenera Đalovića uoči Lokomotive brinu još neke ozljede igrača

Denis Frančišković

Foto M. ĐEKIĆ

Foto M. ĐEKIĆ

Čeka nas težak dvoboj, kao što se zna tamo smo i prošlo prvenstvo posustali kad smo bili u naletu za osvajanje naslova. Lokomotiva nas je zaustavila i to nam mora biti još veći motiv - tvrdi trener Bijelih



RIJEKA – Stanka je pomalo iscurila za nogometaše Rijeke, Bijeli će zajedno s Lokosima sutra u Kranjčevićevoj prvi otvoriti drugu četvrtinu prvenstva. Pogleda li se ljestvica sve je naoko jasno, između drugoplasirane Rijeke i pretposljednje Lokomotive »provalija« je od jedanaest bodova. No, to u aktualnoj ligi koja pada kvalitetom ne znači previše. Osjetili su to dobro igrači Radomira Đalovića i u Koprivnici kada su s »fenjerašem« Slaven Belupom remizirali u utakmici bez golova.


– Dva tjedna smo dobro radili i trenirali, spremali se za ovu utakmicu i ono što nas čeka u nastavku prvenstva. Imali smo određenih problema s ozlijeđenim igračima, konačno smo prvi put bili kompletni na treningu nakon povratka reprezentativaca – kaže trener Đalović. – Čeka nas težak dvoboj, kao što se zna, tamo smo i prošlo prvenstvo posustali kad smo bili u naletu za osvajanje naslova. Lokomotiva nas je zaustavila i to nam mora biti još veći motiv. I u Kupu smo imali tešku utakmicu. Očekujem da budemo pravi i od prve minute idemo po pobjedu te osvojimo tri boda.


Rijeka je u pripremama odigrala dvije prijateljske utakmice i pobijedila Halubjan (2:0) te Koper (4:1). Obećavajući su pogoci prinova Amera Gojaka i Stipe Perice u obje utakmice.




– Nismo bili kompletni, ali ta utakmica protiv Kopra može nam biti jedan putokaz. U petak još više moramo dolaziti u situacije za zabijanje pogotka.


Đalović je prokomentirao i lošije rezultate Lokomotive na otvaranju prvenstva, osvojenih tek osam bodova iz devet utakmica.


Čop i Leovac


– Oni imaju konstantu vođenja, trenera koji je dugo tamo, to je momčad spoj mladosti i iskustva. Tu su Čop, Leovac… kao iskusniji. Puno im je igrača otišlo i sigurno im treba malo vremena da se još bolje poslože. Pobijedili su Goricu u zadnjoj utakmici 2:0 i imaju kvalitetu – dodaje Đalović.


Lindon Selahi i Bruno Goda trebali bi biti dodatni riječki forte za nastavak nadmetanja na dva kolosijeka. Selahi je dobio prigodu od početka već u Koprivnici. Goda je igrao drugo poluvrijeme protiv Kopra i to zapaženo na desnoj strani.


– Selahi se vratio dobro i u stanci je dobro trenirao. I protiv Kopra je igrao duže nego što smo planirali, sve zbog toga da ga podignemo još više. Goda je prošlo prvenstvo bio odličan, jedan od naših stožernih igrača, i mi trebamo Godu od prošle sezone. On se trudi, radi odlično i sigurno će u skorije vrijeme dobiti priliku. Možda već u petak – kaže Đalović.


Galešić i Posavec


Nais Djouahra, lijevokrilni napadač, ozlijeđen je, ali pomalo se vraća u trenažni proces.


– U prvi trenutak smo mislili da je njegova ozljeda teža, no on je već počeo raditi, ali nećemo na njega moći računati minimalno dva tjedna. Jako mi je žao jer bio je u odličnoj formi i jako je dobro trenirao. Sigurno nam je hendikep što ga nema. Imamo problema s još nekim igračima, Galešić nije trenirao od utakmice s Koprom. Posavec također ima problema i vidjet ćemo hoće li moći biti na klupi u petak.


Lokosi su po mnogočemu među najboljim momčadima u ligi, ali jednostavno ih ne ide prema očekivanjima.


– Analizirali smo ih, Čop i Goričan su uvijek opasnost, generalno igraju agresivno, posebno u sredini i dolaze u završnicu s dosta igrača. Statistika im pokazuje bolje stvari od položaja na ljestvici. Sigurno su opasni, ali nadam se da ćemo u petak mi biti pravi i smanjiti im broj prilika.


Od Rijeke se očekuju pobjede. Osjeti li se kakav pritisak u momčadi s obzirom na visoko postavljenu letvicu?


– Mi u svakoj utakmici idemo na pobjedu, mi smo htjeli pobijediti i Hajduk i Slaven Belupo. Tako treniramo i ovaj klub je navikao da tako njegova momčad igra. Mi ne bježimo od toga. Ali nekad i ne ide, nekad protivnik bude dobar, a nekad i nama ne ide kako treba. Sigurno imamo imperativ, ali to je nogomet. Moramo trenirati još bolje i unaprjeđivati igru, jer imamo kvalitetnu momčad. Uvjeren sam da će rezultati doći. Vidjet ćemo na kraju, bit ćemo tamo gdje smo zaslužili.


Teren u Kranjčevićevoj spada među lošije u HNL-u.


– Travnjak se nije mijenjao, ali s obzirom da se nije igralo dva tjedna, očekujem da će biti bolji. Kakav god da bude, već od zagrijavanja se moramo priviknuti na njega. Sigurno ćemo patiti jer mi smo momčad koja voli igrati, ali bitno je na na takvom terenu budemo pravi – zaključuje Đalović.


Čabraja nije bio pravi, ali sada trenira odlično


Marijan Čabraja, lijevi bočni igrač, nekako je pao u drugi plan. Kako trener vidi njegovu poziciju?


– Konkurencija je, posebno na toj poziciji, dosta jaka. Iskreno, Čabraja se u posljednje vrijeme dosta dignuo. Prije mjesec dana nije bio pravi. On to zna, razgovarali smo. Zadnjih nekoliko tjedana trenira odlično i čeka svoju priliku. Sretan sam što imam toliki izbor za tu poziciju jer u jednom trenutku bili su ozlijeđeni i Goda i Čabraja. I imali smo velik problem. Sad je tu sve u redu – kaže trener Riječana.


Utakmice 10. kola:


Lokomotiva – Rijeka       pet. 18.00


Šibenik – Osijek       sub. 16.00


Istra 1961 – Dinamo       sub. 18.30


S. Belupo – Hajduk       ned. 16.00


Varaždin – Gorica       ned. 18.30


Tablica


Hajduk       9       6       3       0       16:5       21


Rijeka       9       5       4       0       15:1       19


Dinamo       9       6       1       2       20:9       19


Varaždin       9       3       3       3       6:5       12


Šibenik       9       3       2       4       6:13       11


Istra 1961       9       3       2       4       6:15       11


Osijek       9       3       1       5       9:12       10


Gorica       9       2       2       5       9:15       8


Lokomotiva       9       2       2       5       8:15       8


S. Belupo       9       1       2       6       8:13       5


Sljedeće kolo (26. listopada): Slaven Belupo – Šibenik (25. listopada), Hajduk – Lokomotiva, Rijeka – Varaždin, Dinamo – Osijek (27. listopada), Gorica – Istra 1961 (27. listopada).