Period posvećen čitanju

Mjesec hrvatske knjige: Crikvenički prvašići otvorili manifestaciju

Robert Šimonović

Prvašići PŠ Selce otvorili su bogati mjesec događanja u Gradskoj knjižnici Crikvenica / Foto GRADSKA KNJIŽNICA CRIKVENICA

Prvašići PŠ Selce otvorili su bogati mjesec događanja u Gradskoj knjižnici Crikvenica / Foto GRADSKA KNJIŽNICA CRIKVENICA

Učenici prvog razreda OŠ Zvonka Cara, Područne škole Selce, posjetili su ogranak u Selcu i sudjelovali na pričaonici Ezopovih basni. Potom su i sami izveli igrokaz »Uzbuna na radnom stolu« autorice Jadranke Čunčić-Bandov



 


 


BRIBIR/CRIKVENICA/NOVI VINODOLSKI – Poznato je da je 15. listopada rezerviran za službeni početak Mjeseca hrvatske knjige, tradicionalne manifestacije posvećene knjizi i čitanju. U Gradskoj knjižnici Crikvenica čast da otvore ovogodišnju manifestaciju pripala je učenicima prvog razreda OŠ Zvonka Cara, točnije Područne škole Selce, koji su posjetili ogranak u Selcu i sudjelovali na pričaonici Ezopovih basni. Potom su i sami izveli igrokaz »Uzbuna na radnom stolu« autorice Jadranke Čunčić-Bandov, za koji ih je pripremila učiteljica Jasmina Imenković.


Intenzivno će se govoriti o važnosti knjige i čitanja / Foto M. GRACIN


Bogat program




Ravnateljica knjižnice Irena Krmpotić ističe odličnu suradnju sa školama koja je u Mjesecu hrvatske knjige već postala tradicija. Iz knjižnice se uvijek čuje glas za poticanje čitanja, no od 15. listopada do 15. studenoga, koliko svake godine traje manifestacija, nastoji se još intenzivnije govoriti o važnosti knjige i čitanja te ih približiti lokalnoj zajednici kroz raznovrsne programe. Bogat program književnih večeri u crikveničkoj knjižnici započinje danas predstavljanjem nove knjige pisca i novinara Franje Deranje »Feniks gospodina Fahrenheita«. Nastavlja se 24. listopada predstavljanjem prve zbirke pjesama Nevena Barca pod nazivom »Čovik«. Slijedi književna večer s vrlo čitanim autorom Kristijanom Novakom 7. studenoga, a sve večeri održat će se u Središnjem odjelu u Crikvenici. Selce također nudi atraktivan program uz Krešimira Mišaka na temu transhumanizma. Urednik i voditelj poznate emisije »Na rubu znanosti« u Selce će stići 23. listopada, dok će mališani moći uživati u »Narančastom otoku« Margarete Vidmar i Darka Matića 13. studenoga. Učenici OŠ Vladimira Nazora (PŠ Dramalj) sjest će na »Klupu prijateljstva« 30. listopada u Knjižničnoj stanici Dramalj. Bebuljci i Čituljci nastavljaju svakoga utorka i u Mjesecu hrvatske knjige s popularnim Bebetekama, gdje se čita i zabavlja na najjače.


Veliki jubileji u Crikvenici

 


Budući da Gradska knjižnica Crikvenica ove godine obilježava velike jubileje – 150 godina od osnutka, 180 godina od rođenja i 100 godina od smrti prvog hrvatskog profesionalnog knjižničara dr. Ivana Kostrenčića, rođenog Crikveničanina – Knjižnica je Mjesec hrvatske knjige otvorila izložbom fotografija i izvornih dokumenata iz njezine povijesti. Završit će ga 15. studenoga svečanošću »Godina velikih jubileja«, koju Knjižnica organizira u suradnji s Centrom za kulturu »Dr. Ivan Kostrenčić«. U sklopu programa bit će prikazan kratki film o Ivanu Kostrenčiću »Čovjek koji je volio knjige«, održan »Znanstveni trolist« o Ivanu Kostrenčiću koji uključuje predavanja mag. Anamarije Manestar, dr. sc. Ivice Zvonara i profesorica Andree Car Avdagić i Irene Krmpotić, a sve će završiti kaleidoskopom Gradske knjižnice Crikvenica pod nazivom »Više od knjige«.

Dok prijatelji knjige s nestrpljenjem očekuju nova događanja u bogatom programu Mjeseca hrvatske knjige koji je pripremila Gradska knjižnica Crikvenica, ravnateljica Krmpotić podsjeća na, među članstvom omiljene tradicionalne akcije, povrat knjiga bez naplate zakasnine, kako u Središnjem odjelu, tako i u ogranku Selce i knjižnoj stanici Dramalj. Tu je i akcija »Zlatni klub« u sklopu koje se umirovljenici mogu učlaniti u Knjižnicu ili pak obnoviti članstvo. Besplatno se mogu učlaniti i predškolci iz Dječjeg vrtića Radost te prvašići dviju crikveničkih osnovnih škola.


Pregršt događanja


Kako saznajemo od ravnateljice Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski Barbare Kalanj Butković, i ondje su osmislili zanimljiv i bogat program. Sutra će novljansku kulturnu ustanovu posjetiti klinci i klinceze iz Dječjeg vrtića Fijolica te se upoznati s »Pričom o Ružici i Dobrici«. Novi putopis Jasena Boke »Od Dnjepra do Jadrana« na rasporedu je 30. listopada. Članovi Katedre Čakavskog sabora Matulji te Udruge Domoljub 1909. Rukavac predstavit će se 7. studenoga u sklopu nastupa Mješovitog pjevačkog zbora Štorija i Dramske sekcije Lisinski vetar pod nazivom »Našen čakavsken bardon va spomen«.


Narodna knjižnica i čitaonica u Novom Vinodolskom / Foto GRAD NOVI VINODOLSKI


Miroslav Dorešić održat će 14. studenoga predavanje »Stjepan Mohorovičić – nesuđeni nobelovac«, dok će udžbenik »Vrela međunarodnog prava sigurnosti i zaštite zdravlja na radu« 19. studenoga predstaviti dr. sc. Marinko Đ. Učur. Uz sve spomenuto, Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski osmislila je i projekt s Dječjim vrtićem Fijolica pod nazivom »Ivana Brlić Mažuranić vam priča…«. Tu su i radionica grafike te projekti »U potrazi za Titanikom« i »Spasimo Novi« za djecu iz OŠ Ivana Mažuranića. S učenicima viših razreda Knjižnica će provesti i »Natjecanje u glasnom čitanju«, i to u dvije kategorije – čitanje na štokavštini i čitanje na čakavštini. U Mjesecu hrvatske knjige u Novom besplatno učlanjuju prvašiće te opraštaju zakasninu.


Produženi mjesec


Narodna knjižnica i čitaonica Bribir ove je godine odlučila Mjesec knjige produžiti do konca godine. Kako kaže ravnateljica Željka Jurčić Kleković, uz već tradicionalnu akciju Vratite zaboravljenu knjigu te darivanje najčitača godine knjigom za Dan knjižnica, bribirska knjižnica će darovati slikovnice svakom djetetu od predškolskog uzrasta do 4. razreda osnovne škole koje dođe u knjižnicu samostalno. Dr. sc. Nikola Petković, sveučilišni profesor, književnik i književni kritičar, predstavit će 13. studenoga svoju pjesničku zbirku »Aristotel je mučio pčele«. Književna večer bribirskih pjesnika u suradnji s KUD-om Bribir na rasporedu je 4. prosinca, dok će 20. prosinca gost bribirske knjižnice biti popularni hrvatski pisac Kristian Novak. Za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige održavat će se i svakodnevna druženja s najmlađima.