EDUKATIVNE RADIONICE

Školarci i građani postali astronomi. U Gospiću održan tjedan svemira

Marin Smolčić



 


U suradnji Hrvatskog astronomskog saveza, Osnovne škole dr. Jure Turića i Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević u Gospiću se unatrag tjedan dana je po prvi puta organizirano obilježavanje Svjetskog tjedna svemira s brojnim aktivnostima za učenike i građane. Tema ovogodišnjeg tjedna svemira je bila „Svemir i klimatske promjene“.


Program je počeo s radionicom o Suncu i promatranjem Sunca za jedan četvrti razred osnovne škole te je u školi postavljena izložba na temu utjecaja Sunca na klimu na Zemlji.




U večernjim satima u pučkom otvorenom učilištu je održano predavanje o Sunčevom sustavu, a nakon predavanja promatranje Mjeseca i Saturna teleskopima sa glavnog gradskog trga u Gospiću. U subotu 12. listopada na glavnom gradskom trgu je održano javno promatranje Sunca teleskopima.


Nakon nedjeljne pauze, program se nastavio u ponedjeljak 14. listopada u osnovnoj školi gdje su održane radionice o Suncu i promatranje Sunca za četiri odjeljenja četvrtih razreda i jednu mješovitu grupu učenika od petog do osmog razreda.


Na radionicama o Suncu koje su uključivale predavanje, bojanke, radne bilježnice i promatranju Sunca je sudjelovao 91 učenik od četvrtog do osmog razreda. U utorak 15. listopada je u osnovnoj školi održano promatranje Sunca za prvašiće na kojem je sudjelovalo 82 učenika te radionica o Suncu i promatranje Sunca za učenike područne škole u Ličkom Novom. Na astronomskim aktivnostima proteklih dana u Gospiću sudjelovalo je ukupno 182 učenika osnovne škole i pedesetak građana.


Cjelokupni program Svjetskog tjedna svemira je vodio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević. Ravnatelj OŠ Jure Turića Ivica Radošević naglašava kako je ovo bila još jedna vrijedna akcija koju su djeci približili stručnjaci iz Zagreba ia animirali ih u shvaćanju važnosti nebeskih tijela za život na Zemlji.