Zaustavite klice

Stiže godišnje doba prepuno virusa, evo par savjeta kako zaštiti svoj dom

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Higijena je ključna

Gotovo nitko ne voli čišćenje. Radnje poput ribanja i brisanja oduzimaju puno vremena koje bismo zasigurno mogli ugodnije provesti. Ali u ovo vrijeme virusnih bolesti posebno je važno češće čišćenje i pojačan fokus na temeljitu higijenu kako bi se spriječilo širenje klica i virusa. Redovito dezinficirajte predmete kao što su kvake na vratima, prekidači za svjetlo, daljinski upravljači, rukohvati, tipkovnice i pametni telefoni jer se oni posebno često dodiruju.


Prozračite svoje stambene prostore nekoliko puta dnevno kako biste pospješili cirkulaciju zraka i smanjili koncentraciju patogena u zraku u prostoriji. Koristite zasebne krpe za različite površine i mijenjajte ih često kako biste spriječili širenje klica. Evo koje još predmete trebate češće čistiti u ovo tmurno godišnje doba.



Kuhinjske radne ploče


Često dolaze u kontakt s hranom, mrvicama i bakterijama. Stoga obrišite radne površine višenamjenskim sredstvom za čišćenje nakon kuhanja i jela.


Posuđe


Pravovremeno pranje sprječava neugodne mirise i nakupljanje bakterija. Zato operite posuđe nakon svakog obroka ili ga stavite u perilicu posuđa.


Sudoper


U sudoperu se nakupljaju ostaci hrane što može uzrokovati pojavu klica. Temeljito obrišite sudoper nakon svake upotrebe.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Gunter & Co Interiors (@gunterandco)



Kupaonski umivaonik


Na njemu se primjerice ostaci paste za zube i sapuna vrlo brzo nakupljaju. Stoga svakodnevno prebrišite umivaonik vlažnom krpom ili blagim sredstvom za čišćenje.


WC školjka


Ovdje je posebno važna higijena. Redovito čišćenje WC školjke i brisanje sjedala pomoći će u smanjenju klica.


Kanta za smeće


Puna kanta za smeće brzo privuče bakterije i neugodne mirise. Ispraznite kantu za smeće kada je puna i očistite je po potrebi.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Misha Gomez (@____tyst)



Kvake i prekidači za svjetlo


Stalno ih se dodiruje i mogu prenijeti klice. Svakodnevno ih brišite krpom za dezinfekciju.


Podovi u vrlo posjećenim prostorima (npr. kuhinja, hodnik)


Brzo se zaprljaju od prašine, mrvica i prljavštine s cipela. Pometite ili usisajte ta područja, posebno nakon kuhanja ili kada je uneseno mnogo prljavštine.