FOTO: iStock
Ako pripremate originalni tulum za ovogodišnju Noć vještica....
povezane vijesti
Volite li Noć vještica? Porijeklo Noći vještica leži u drevnim keltskim običajima, posebice keltskom festivalu Samhain koji je označavao kraj ljeta i početak mračne i hladne sezone.
Kelti su vjerovali da se na taj dan briše granica između svijeta živih i mrtvih, a duhovi preminulih mogu se vratiti na zemlju.
Ako pripremate originalni tulum za ovogodišnju Noć vještica, donosimo stvarno upečatljiv recept: pizzu s duhovima! Evo o čemu se zapravo radi.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 500 g pšeničnog brašna (tip 00 ili tip 550)
- 325 ml mlake vode
- 2 žličice soli
- 1 žličica šećera
- 1 paket (7 g) suhog kvasca ili 25 g svježeg kvasca
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sir (po izboru, najbolje mozzarella)
- Umak od rajčice
- Crni sezam
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Aktivirajte kvasac. Ako koristite suhi kvasac, pomiješajte ga s mlakom vodom i šećerom. Ostavite smjesu da odstoji oko 5-10 minuta dok ne postane pjenasta. Ako koristite svježi kvasac, možete ga izmrviti izravno u vodu.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U sredini napravite udubinu i ulijte smjesu kvasca i maslinovog ulja.
Prvo pomiješajte sastojke dok se grubo ne sjedine. Zatim mijesite tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u lagano nauljenu zdjelu.
Pokrijte zdjelu vlažnom krpom ili plastičnom folijom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu oko 1-2 sata dok se ne udvostruči.
Na pobrašnjenoj površini tijesto oblikujte u okruglu pizzu. Ravnomjerno utisnite tijesto kako bi pizza imala lijep oblik. Vilicom izbodite male rupice u tijestu kako se ne bi proširilo tijekom pečenja.
Ravnomjerno rasporedite umak od rajčice preko pizze, ostavljajući mali rub. Pizzu pecite 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 °C dok rubovi lagano ne porumene.
Koristite kalup za kekse u obliku duha da izrežete kriške sira. Na prethodno pečenu pizzu stavite komadiće sira te zatim sjemenkama crnog sezama napravite oči i usta duhova. Stavite pizzu natrag u pećnicu i pecite još 3 minute, dok se sir ne otopi.