Scensko čitanje

U petak projekt “Kako oprati naočale i ostali korisni životni recepti” u VBZ-ovoj knjižari na Korzu

Kim Cuculić



RIJEKA – U. O. Fedra art projekt najavljuje »Kako oprati naočale i ostali korisni životni recepti« Laure Marchig, glazbeno-scensko čitanje posvećenom akademiku Branku Fučiću. Premijera je u petak, 18. listopada, s početkom u 19.30 sati u Knjižari VBZ (Korzo 9). Redateljica je Laura Marchig, sudjeluju Laura Marchig i Dunja Sepčić, a glazbu uživo izvode Darko Jurković Charlie (gitara) i Ivan Valušek (sitar). Autori glazbe su Darko Jurković Charlie i Ivan Valušek, a za scenske elemente zadužen je Ivan Valušek.


– U povodu 25. godišnjice smrti akademika Fučića, Umjetnička organizacija Fedra art razvila je projekt u obliku predstave u koju je uključena originalna glazba koja se izvodi uživo. Glazbu potpisuju naš renomirani gitarist i kompozitor Darko Jurković Charlie te glazbenik i cijenjeni kipar Ivan Valušek. Ivan Valušek je predstavu obogatio i sa svojim umjetničkim intervencijama koje su konceptualno povezane s ovim projektom. Scensko se čitanje temelji na tekstovima hibridnog romana Laure Marchig »Schmarrn«. Riječ je o svojevrsnoj »porodičnoj kuharici« koja nas kroz razne kulinarske recepte vodi u upoznavanje cijelog ovog našeg pograničnog podneblja.


Kazališna, filmska i televizijska glumica Dunja Sepčić te spisateljica i kazalištarka Laura Marchig, koristeći se izmjenično hrvatskim i talijanskim jezikom, kao i fijumanskim, vode gledatelje na imaginarno putovanje pretvoreno u razmišljanje o suvremenoj stvarnosti koja percipira ljude lišene izvornih vrijednosti, ali i na putovanje kroz zavičaj, u potrazi za onim unikatnim receptom koji će nam pomoći da jasnije prepoznamo signale koje sretnemo na našem putu. Takvi će nam recepti omogućiti također da osjetimo i slatki, nepatvoreni i iskreni ukus života.




Repriza je u subotu, 19. listopada, s početkom u 12 sati. Projekt je realiziran uz financijsku pomoć UO-a za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade – pododsjek za programe kulture Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije.