DORH provjerava "oprost"

“Oni su cili život broj jedan u svemu”. Zašto je tužiteljstvo povjerovalo Anni Dujić, a ne mladoj policajki?

Vanja Vesić

Općinsko tužiteljstvo se sažalilo i ustvrdilo kako su se njezine riječi »odnosile na nekog neodređenog«



DORH je pokrenuo izvanredni nadzor zbog odluke Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku o odbacivanju kaznene prijave policijske službenice protiv Anne Dujić, kćeri utjecajnog HDZ-ovog predsjednika uprave Hrvatskih šuma Nediljka Dujića. Riječ je o tzv. slučaju »Nakaze« kada je ljetos tijekom požara koji su harali šibenskim zaleđem dotična Dujić psovkama izvrijeđala policajku na terenu te je umalo pregazila vozilom ne bi li zaobišla cestovnu blokadu postavljenu zbog opasnosti od vatre, navodi se u prijavi.


DORH je zatražio od Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku dostavu izvješća o postupanju o ovom predmetu radi provedbe izvanrednog nadzora i provjere osnove delegiranja predmeta. Zanimljiva je koincidencija da je sestra prijavljene Dujić zaposlena upravo u šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu kao državno-odvjetnička savjetnica. DORH je objavio kako »ocjenu o eventualnoj povredi institucionalne neovisnosti« prepušta Ravnateljstvu policije MUP-a s obzirom na informacije da bi kriminalističku istragu provodila Policijska uprava šibensko-kninska u kojoj je oštećenica zaposlena.


Lokalno tužiteljstvo


Anna Dujić prijavljena je za prisilu prema službenoj osobi, a izvješće PU šibensko-kninske dostavljeno je državnom odvjetništvu nakon afektivnog ispada u društvu svoje majke i vrijeđanja koje su zabilježile i televizijske kamere. Neobično je što je u obrazloženju odluke o odbačaju prijave općinsko tužiteljstvo u Šibeniku izrazilo svoju sumnju u tvrdnje mlade policajke, a istovremeno bezrezervno povjerovalo Anni Dujić, te policijskim šefovima koji su također ispitani. DORH sada sumnja u postupanje lokalnog tužiteljstva. Davor Božinović, HDZ-ov ministar unutarnjih poslova našao se u nezahvalnom položaju da komentira kako je »pala« prijava policijske službenice protiv kćeri moćnog HDZ-ovog šefa Hrvatskih šuma, uz činjenicu da joj sestra radi u tužiteljstvu nadležnom za konkretni predmet.




– Ne mogu ulaziti u odluke državnog odvjetništva. Oni su analizirali njezinu kaznenu prijavu i izvješće koje je podnijela policiji, kazao je jučer ministar odgovarajući na pitanje znači li ta odluka da se ne vjeruje službenim osobama.


– U mandatu ove vlade nikada činjenica pripadanja nekoj političkoj stranci, pa i vladajućoj, nikome nije pomogla ako je bilo dovoljno dokaza, uvjeravao je Božinović u izjavi u Saboru odakle su pljuštale prozivke o privilegiranju HDZ-ovaca i članova njihovih obitelji.


Policijska službenica u potankosti je opisala incident koji se dogodio 31. srpnja oko 15 sati, kada je Anna Dujić u svom audiju naišla na blokadu. Iako joj je palicom »stop« davala znak da se zaustavi, vozačica nije htjela stati. Policajka je napravila korak unatrag kako je audi ne bi pregazio, no ipak joj je dotaknuo prednji dio noge. Da nije zakoračila, navela je u prijavi, automobil bi je udario. Vozačica joj je pokazala srednji prst i urlala »j…. ti mater, dolje mi je kuća«.


Broj jedan


Policajka je u prijavi upozorila da je imala zapovijed ne propuštati vozila. Slučaj je prijavila nakon dva dana jer je u medijima prepoznala vozačicu i njezinu majku dok su urlale i vrijeđale policiju, no za podnesak nije imala potporu šefova. U prijavi je navela i pritiske svojih nadređenih koji su joj govorili kako nema smisla prijavljivati Annu Dujić dva dana poslije jer su »oni cili život broj jedan u svemu« i da će sebi samo »navući probleme«.


Kći šefa Hrvatskih šuma u svom je iskazu pak izjavila da nije krenula vozilom na policajku, već se ova naslonila na njezin automobil i rekla joj da može proći dalje samo ako je pregazi. Dujić se ispričala zbog urlanja i vrijeđanja.


– Nakaze jedne, snimajte ih sve pa i onu policajku j…. joj mater, dabogda crkla nakaza glupa, svi će platit’, cijela država, ja ću im se krvi napit jer se i meni pije krv, sve da snimaš…, vikala je pred upaljenim TV-kamerama, a naknadno se opravdavala da je bila u šoku i rekla stvari zbog kojih joj je sada žao.


I općinsko tužiteljstvo se sažalilo i ustvrdilo kako su se njezine riječi »odnosile na nekog neodređenog«, a ne na mladu šibensku policajku. Čak štoviše, općinsko tužiteljstvo zaključilo je kako je Anna Dujić bila u strahu za svoju obitelj i imovinu i »izrazila nezadovoljstvo« situacijom u kojoj se našla. Tako su došli do konačnog zaključka kako nije počinila nikakvo kazneno djelo.