Ličke atrakcije

Turistički barometar: Uvala Zavratnica u plusu, Cerovačke špilje u minusu

Marin Smolčić



GOSPIĆ – Većina djelatnika turstičke branše za prvih devet mjesti ove godine unatoč ukupno boljim brojkama u odnosu na isto razdoblje prošle godine ističu ponešto kontradiktorne rezultate. Struka to pojašnjava kretanjima na globalnom turističkom tržištu, poskupljenjima turističkih usluga u Hrvatskoj, ali i počesto pravim divljanjem cijena u domaćim trgovinama i restoranima. Park prirode Velebit također je imao podosta čudnovate turističke rezultate. Potvrdio nam je to ravnatelj ove ustanove Mario Šaban.


– Mi raspolažemo s dva vrlo atraktivna resursa: uvalom Zavratnica i Cerovačkim špiljama. U prvih devet mjeseci ove godine u Cerovačkim špiljama imali smo preko 17 tisuća posjetitelja, što je za oko 10 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Posjetitelje smo ovu sezonu dočekali znatno bolje ekipirani, s uređenim prilazom špiljama i preuređenom, kvalitetnijom špiljskom infrastrukturom. U Zavratnici je zabilježen veći broj posjetitelja, oko 25.000, što je povećanje za oko 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Sve ovo su brojke koje je dosta teško objasniti, navodi ravnatelj PP-a Velebit Mario Šaban.


Ovih dana je pristup u uvalu Zavratnica zatvoren jer je počela cjelovita rekonstrukcija prilazne staze ovoj svakako najljepšoj uvali na Jadranu. Radove sa 400 tisuća eura financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH. (M. S.)