Sljedeći vikend

Na redu je Marunada na Dobreću, a čekaju vas i Secrets of Lovran i Uskočka tura

Portal Novi list



Iza nas je još jedan odlično posjećen i odlično obavljen vikend lovranske Marunade koja ove godine službeno slavi 49. rođendan.


Mnoštvo izlagača domaćih proizvoda, ali i prijatelji iz okolice i ostalih dijelova Hrvatske pa čak i iz susjedne nam Slovenije, nudili su pregršt proizvoda ručne radinosti. Osim klasičnih prehrambenih proizvoda poput suhomesnatih proizvoda, sireva, kobasica, naravno da je tu bilo i tematskih proizvoda poput kesten namaza, knedli s punjenjem od maruna, sladoled od maruna i kolači od maruna.


U pojedinim lovranskim kafićima još uvijek možete isprobati i pivo od maruna a za one koje se potrude, pronaći će i jednu posebnu lokaciju koja nudi kavu s marunom.




Mnogi su se razočarali što tijekom lovranskog vikenda Marunade nije bilo lovranskog maruna, no od same najave komunicirano je kako marun kasni ove godine zbog velike suše koju nam je priuštilo ovo ljeto.


Ljubitelji ove manifestacije poprilično su dobro upućeni u tu priču pa su bili zadovoljni i kestenima koji su se nudili ali i s bogatim kulturno – glazbenim programom.


Lovranci Marunadu organiziraju jer je to tradicija te su izuzetno ponosni na svoj marun i upravo njemu u čast tijekom cijelog listopada organizirana su događanja, bez obzira na urod.


Obje jedinice lokalne samouprave ulažu ogromne napore da očuvaju stoljetne šume maruna i već su vidljivi prvi rezultati.


Za sve koji nisu stigli na prvi vikend Marunade, imamo dobru vijest – čekaju nas još dva vikenda!!! Na redu je Marunada na Dobreću gdje je MO Dobreć kroz dva dana pripremio bogat kulturno – zabavni program za one najmanje i za one nešto starije, a u subotu će sve skupa zabaviti Koktelsi.



Kompletan program možete pronaći na službenoj stranici TZ općine Lovran, na društvenim mrežama a možete i skoknuti do ureda TZ općine Lovran po programski letak.


Za ljubitelje pravog lovranskog maruna još jedna dobra vijest, krenuo je padati!


Ove subote, 19. listopada ide i drugo izdanje Secrets of Lovran – Marunada Edition – vođene gastro – glazbena tura po starogradskoj lovranskoj jezgri.


Okupljanje je u 10:00 sati kod „mićega marunića“ u centru Lovrana, odnosno ispred ureda TZ općine Lovran. Tura je za sve besplatna, a dovoljno je prijaviti se na: [email protected] ili telefonski na 051/291-740.


Svaki put nešto novo, pa će ovoga puta na stolu biti ponuđena i čokolada s marunima, kolači od maruna, pivo od maruna ali i kruh od maruna.



Odmah po završetku ture na Trgu sv. Jurja zabavljati će nas Mystic Rose Ensemble sve do 16:00 sati kada će započeti treće izdanje Uskočke ture – Lovran: krijumčari i gusari.


Ova interpretacijska šetnja kostimirana je šetnja starim gradom Lovranom uz elemente potrage i igre. namijenjena je svim uzrastima te u njoj mogu sudjelovati prijatelji, roditelji s djecom, mladi i stari – svi ljubitelji Lovrana, baštine, povijesti, gusara i dobre igre.


Jezici izvođenja bit će hrvatski i engleski, stoga će u turi moći sudjelovati kako domaći, tako i strani posjetitelji. Sudjelovanje prijavljuju cijele ekipe (od 5 do maksimalno 8 članova), a zbog ograničenog broja natjecatelja prijave su moguće do popunjenja kvote, stoga požurite i rezervirajte mjesto putem obrasca na poveznici koja se nalazi i na službenoj web stranici Turističke zajednice općine Lovran.