Erika

Kraljica jesenskog balkona koja obožava hladnije vrijeme, a ima predivne cvjetiće

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Cvate od rujna do prosinca

Neke se biljke pripremaju za zimski san, ali ne i erika!


Zimzeleni grm koji do izražaja dolazi tijekom jeseni, a cvjeta kada zahladi, postoji u čak 800 varijanti. Posljednjih se dana viđa na tržnicama i u trgovinama, a njezino sitno bijelo, ljubičasto ili ružičasto cvijeće već je u cvatu. Erika je jednogodišnja biljka, a cvate od rujna do prosinca.


Impresivan je ukras za balkone tijekom jeseni i zime jer joj je idealna temperatura za rast i cvat, između 5 i 15 stupnjeva.


Od sobnih vrsta najpopularnije su Erica gracilis i Erica hyemalis, dok se vlasnici vrtova često odlučuju za vrste Erica arborea i Erica carnea.


Erica gracilis prepoznatljiva je po bijelim, rozim i svijetlo ljubičastim cvjetovima koji se pojavljuju u jesen. Tijekom zime, najjači ukras biljke postaju njezini listovi koji mijenjaju boju iz zelene u smeđu.  Nastupi li jaka zima, korijen je potrebno zaštititi grančicama drveta ili korom.


Erica hyemalis je grm koji cvjeta zimi, a cvijet može biti crvene i bijelo-roze boje. Može narasti do 40 centimetara.


Erika voli mjesta u polusjeni, a odgovaraju joj kisela zemljišta uz redovno zalijevanje vodom koja je odstajala te da joj se s vremena na vrijeme orošavaju listovi.