Stara teorija

TikTokom se širi teorija da lijek protiv kašlja može liječiti neplodnost. Što kaže znanost?

P. N.

iStock

iStock



TikTokom se širi stara teorija prema kojoj se problemi s neplodnošću mogu uspješno prevenirati ukoliko žene prije pokušaja začeća koriste lijek za kašalj i prehladu Mucinex ili slične dekongestive koji se mogu dobiti bez recepta, a sadrže aktivnu tvar guaifenesin.


Zagovornici tvrde da se nakon spolnog odnosa bez zaštite spermatozoidi talože na vrhu vagine. Da bi došao do jajne stanice i oplodio je, spermij mora prvo proći cerviks. Ako u cerviksu ima previše sluzi ili je ona pregusta, to može spriječiti spermu da dopre do jajašca. Ideja je, dakle, da će žene uzimanjem ovih lijekova razrijediti svoju cervikalnu sluz i olakšati spermijima da dođu do jajne stanice.


Što o svemu kaže znanost? Ovim su se pitanjem neke studije bavile već prije više od četiri desetljeća. Portal ScienceAlert citira rezultate istraživanja iz 1982. gdje je promatrano 40 parova s dijagnozom neplodnosti. Ženama u studiji davano je 200 mg guaifenesina, tri puta dnevno počevši od petog dana njihovog menstrualnog ciklusa. Do kraja studije, 15 od 40 parova je zatrudnjelo, što bi neki mogli vidjeti kao potporu korištenju guaifensina.




Međutim, kako nije bilo kontrolne skupine koja nije uzimala guaifenesin, nije moguće pripisati ove trudnoće isključivo tom lijeku.


U drugoj studiji, muškarac je 600 mg guaifenesina, dva puta dnevno tijekom dva mjeseca. Studija je izvijestila o dramatičnom povećanju proizvodnje i pokretljivosti spermija. Međutim, kako je ovo istraživanje provedeno na samo jednom 32-godišnjem muškarcu, istraživači nisu mogli potvrditi da je guaifenesin uzrok promjene.


Pravi znanstveni dokazi, dakle, ne postoje, a Reckitt, proizvođač Mucinexa priopćio je kako njihov lijek treba koristiti samo prema namjeni i uputama, dok se uzimanje za neplodnost ne navodi.


Za one parove koji trebaju pomoć pri začeću, znanstvene upute su i dalje jednake – održavanje zdrave tjelesne težine i prehrane, smanjenje unosa alkohola i stresa, te prestanak pušenja.