PH u automobilizmu

Boris Katić osmom pobjedom u nizu stigao do prvog naslova državnog prvaka

Miroslav Krpan

Boris Katić/M. KRPAN

Boris Katić/M. KRPAN

Prvi nastup po osvajanju ovogodišnjeg naslova europskog prvaka na brdu imao je mladi 21-godišnji Riječanin Matija Jurišić (Peugeot 308 TCR), koji je upisao treću pobjedu u nizu



DUBROVNIK  Europska brdska automobilistička scena već nizom godina posljednju epizodu doživljava u srcu Istre, u Buzetu, a hrvatska na krajnjem jugu, u turističkom biseru Dubrovniku. I to se ovog vikenda dogodilo na već tradicionalnoj međunarodnoj utrci 24. Nagrada Dubrovnik 2024. – Memorijal »Željko Đuratović« – Trofej »Dubravko Čikor«, u još jednom vrhunskom organizacijskom izdanju sportskih neimara Autokluba Dubrovnik Racing. Nastupilo je 94 vozača u bodovnim konkurencijama hrvatskog i crnogorskog državnog prvenstva, a uz njih atrakciji, duž dionice trkaće staze Most Dr. Franje Tuđmana – Osojnik, u duljini 3.345 metara, sa 17 zavoja i usponom od 7,56 posto, uz jednu »šikanu«, doprinijela su četvorica respektabilnih vozača formula i prototipova izvan konkurencije.


Ukupni pobjednik utrke bio je nekadašnji europski prvak brdskih staza Crnogorac Vasilije Jakšić (Hyundai i30 TCR) s ukupnim vremenom dviju vožnji 3:38.241 minuta. Samo 202 tisućinke sekunde za njim je zaostao Žarko Knego (Dubrovnik Racing; Hyundai Elantra TCR). Trećim je mjestom ukupnog poretka kategorije I sezonu zaključio Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (Fly with Kolman Zagreb, Seat Leon), uz zaostatak od 2,561 sekundu.


Knego je tako pobjedom ukupnog poretka obilježio jedini ovogodišnji nastup na brdskim stazama u okviru Prvenstva Hrvatske, dok je Dimitrijević u devet nastupa i šest pobjeda »generalke« obranio naslova državnog prvaka kategorije I, kojem je pridodao i naslov državnog prvaka grupe 1 (sa sedam pobjeda) najjačih automobila. Sve to donosi mu dvije Zlatne kacige HAKS-a za kontinuitet osvajanja titula prvaka.




Većina prvaka za ovu sezonu bila je poznata prije dubrovačke utrke, ali u dvije su grupe naslov morali potvrditi ponajbolji ove godine. Tako je Boris Katić, član Karting kluba Rijeka, osmom pobjedom u sezoni i u nizu stigao do prvog naslova državnog prvaka na brdskim stazama u grupi 4, a put mu je na zadnjem ogledu sezone donekle olakšao tehnički kvar automobila već na treningu najvećeg rivala Kastavca Renata Herca (Skradin). U grupi 5, najbrojnijoj u domaćem brdskom prvenstvu, Saša Radola, Puljanin u dresu Dubrovnik Racinga, upisavši sedmu pobjedu sezone, stigao je do trećeg uzastopnog naslova državnog prvaka i prve Zlatne kacige HAKS-a. Njemu je izravni konkurent bio klupski kolega Milan Tatalović, koji se ovog puta morao zadovoljiti drugim mjestom klase 5B iz koje bilježi bodove za poredak u grupi.


Dvojicu sudionika utrke vrijedi posebno istaknuti. Nastupom u Formuli Reynard 2 KL Zytec izvan konkurencije, Mađar Laszlo Szasz, dugogodišnji vozač Dubrovnik Racinga i višestruki državni prvak, u prvoj je vožnji postavio novi apsolutni rekord staze u vremenu 1:40.37 minuta uz prosjek 119,98 km/sat, što je gotovo sedam sekundi bolje od njegova prošlogodišnjeg vremena.


Prvi nastup po osvajanju ovogodišnjeg naslova europskog prvaka na brdu imao je mladi 21-godišnji Riječanin Matija Jurišić (Peugeot 308 TCR), koji je upisao treću pobjedu u nizu (Ilirska Bistrica, Buzet, Dubrovnik) i tako, u samo tri nastupa, stigao i do trećeg mjesta grupe 3 Prvenstva Hrvatske. No, važniji je detalj njegova superiorna vožnja, na treningu izvrsno drugo vrijeme, a potom u prvoj bodovnoj vožnji novi rekord staze kategorije I u vremenu 1:49.061 minuta i prosjek od 110,42 km/sat. Nažalost, zbog kvara na mjenjaču druga je vožnja bila 20-ak sekundi sporija, ali dostatna za pobjedu u grupi.