Influenca

U Primorsko-goransku županiju stiglo 29.500 doza cjepiva protiv gripe. Cijepljenje počinje u ponedjeljak

Barbara Čalušić

Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Danas počinje distribucija cjepiva prema ordinacijama obiteljske medicine



RIJEKA – Cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj službeno počinje u ponedjeljak, a danas počinje distribucija cjepiva prema ordinacijama obiteljske medicine u Primorsko-goranskoj županiji. Od sveukupno 450 tisuća doza, koliko ih je naručio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a (NZZJZ) stiglo je 29.500 doza četverovalentnog cjepiva Vaxigrip tetra koji štiti od dva virusa gripe tipa A i dva tipa B.


Za plaćanje – 18 eura


Prema riječima voditeljice Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Andree Petaros Šuran, dio doza cjepiva rezerviran je za sve građane koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje. Oni će se moći cijepiti po cijeni od 18 eura.


– Pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe i ove godine imaju svi građani stariji od 65 godina, kronični bolesnici i članovi njihovih obitelji, trudnice i zdravstveni radnici. Iako smo već sad zabilježili dva slučaja gripe, i to tipa A, epidemija gripe i ove sezone očekuje se krajem godine, rekla je Petaros Šuran.




Prošle godine u PGŽ-u je evidentirano 2.640 slučajeva gripe te osam smrti kao posljedica ove bolesti. Prošle je godine u PGŽ pristiglo 30 tisuća doza cjepiva protiv gripe, od čega su iskorištene 25.582 doze. Od ostalih uobičajenih virusnih infekcija dišnih puteva od kojih su najčešće prehlade, gripa se u pravilu razlikuje po svojoj kliničkoj slici koju karakterizira nagli početak i razvoj simptoma bolesti visoke temperature, glavobolje i opće malaksalosti. Kasnije slijede simptomi curenja iz nosa, grlobolja i kašalj, koji u većini slučajeva spontano prolaze unutar sedam dana. Gripa je i mnogo opasnija bolest koja može izazvati i po život ozbiljne komplikacije, pogotovo u starijih osoba ili kroničnih bolesnika, a upravo zbog toga im se i preporučuje cijepljenje.


Korona u porastu


I dok se sezona gripe tek očekuje, rujan je obilježio porast broja slučajeva koronavirusa te je Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a bilježio i do 300 novih slučajeva tjedno. Proteklog tjedna zabilježen je 151 novi slučaj, a kako kaže Petaros Šuran, COVID se u ovoj godini u pravilu pojavljuje u valovima.


– Koronavirus je prisutan, iako se ljudi ne testiraju kao ranije pa nerijetko prolazi i kao blaža viroza koja nije zabilježena. Ipak, u ovoj godini, prema podacima iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, od posljedica COVID-a preminulo je sedmero ljudi. Cjepiva ima i mogu se cijepiti svi zainteresirani, a svi koji žele istovremeno se cijepiti protiv gripe i COVID-a mogu to učiniti. Također, sve starije osobe i kronične bolesnike podsjećam na cijepljenje protiv pneumokoka koji se, između ostalog, može javiti kao posljedica infekcije kao što je gripa, poručuje Petaros Šuran.