Tržnica

Danas licitacija za zakup paviljona na riječkoj placi. Interesa ima, javio se i Damir Čargonja Čarli

Orjana Antešić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Dok u Rijeka plusu zasad šute, vlasnik Novog turizma Damir Čargonja Čarli obznanio je da je podnio prijavu



Plan da se cjelokupni prostor Paviljona I na glavnoj riječkoj tržnici prepusti privatnoj inicijativi i iznajmi na 20 godina naišao je, čini se, na plodno tlo. Premda iz Rijeka plusa nisu htjeli otkriti čak ni broj prijava koje su zaprimili do zadanog roka prošlog četvrtka, uz obrazloženje da su ti podaci tajni do trenutka održavanja licitacije, indirektnu potvrdu da ima zainteresiranih za zakup prizemlja i prvog kata paviljona, ukupne površine 943 četvorna metra, dobili smo kroz njihovu konstataciju da će se za danas planirana licitacija održati prema predviđenom terminu.


Uz priličan broj uvjeta koje u svojim prijavama moraju zadovoljiti, svi zainteresirani moraju prethodno uplatiti i 26.012 eura jamčevine da bi uopće mogli pristupiti licitaciji, koja će se održati u gradskim prostorima na Titovom trgu.


Pojam vizije


Dok u Rijeka plusu zasad šute, vlasnik i direktor tvrtke Novi turizam d.o.o. Damir Čargonja Čarli, ovih je dana obznanio da je podnio prijavu. Štoviše, na portalu koji je pokrenuo, javno je izložio viziju i strategiju mogućeg funkcioniranja Paviljona I, koju je Novi turizam d.o.o priložio uz prijavu, uz poziv natjecatelju koji bude pobijedio na licitaciji da učini to isto.




– Motiv naše prijave leži u višegodišnjem idejnom projektu vezanom uz oživljavanje tržnice Brajda, konkretno prostora tamošnjeg paviljona, s kojim smo svojevremeno išli prema Gradu Rijeci. Po ovom smo pitanju obavili nekoliko razgovora s gradonačelnikom, projekt sam i osobno predao direktoru Rijeka plusa, međutim, ta je tema iznenada nestala iz interesa Grada i Rijeka plusa, a nismo kasnije obaviješteni o daljnjim koracima.


U aktualnom natječaju za Paviljon I na glavnoj riječkoj tržnici prepoznao sam temelje naše tada predložene ideje, veli Damir Čarli Čargonja koji smatra da aktualni tender za davanje u zakup sadrži određene nelogičnosti.


Premda je u uvjetima natječaja jasno naznačeno da je ključni kriterij za odabir najpovoljnije ponude visina ponuđene zakupnine, od natjecatelja se, između ostalog, traži da dostave viziju tržnice za razdoblje trajanja zakupa, u kojoj trebaju prikazati koncept uređenja Paviljona I, kao i sadržaj ponude, programa i aktivnosti koje namjeravaju provoditi u svrhu revitalizacije prostora tržnice.


– Problem je što u samome natječaju nije definirano što ta »vizija« kod odabira najboljeg ponuditelja zapravo znači, naročito ako će glavnu ulogu igrati visina ponuđene cijene zakupa prostora. Čak i ako imate odličnu viziju ili strategiju razvoja tržnice, čini se da prednost uvijek ima onaj tko ponudi viši iznos za zakup.


Čemu onda potreba za takvim dokumentom? U konačnici, zar ga nisu mogle osmisliti službe Grada ili Rijeka plusa, a onda budućeg zakupca strogim mjerama u ugovoru prisiliti na pridržavanje te vizije, pita se Čargonja.


Početna cijena


Dodaje i kako je ustvari prilično besmisleno tražiti i raditi vizije i strategije za razdoblje od dvadeset godina. Prema Čargonji, izrada jednog takvog dokumenta trebala bi se zasnivati za maksimalnih pet idućih godina, naročito u jednoj takvoj djelatnosti kao što je tržnica.


Sam postupak licitacije zamišljen je na način da će svi prijavljeni natjecatelji, koji ispunjavaju uvjete iz javnog natječaja, biti pozvani da usmeno, jedan po jedan, i to redoslijedom kojim su u Rijeka plusu zaprimili njihove prijave, predaju u zapisnik svoje ponude zakupa po četvornom metru.


Početna cijena, podsjetimo, utvrđena je u iznosu od 7,37 eura po četvornom metru, što čini mjesečnih 6.949,91 eura, sve bez PDV-a. Propisan je i najmanji iznos s kojim se može licitirati u odnosu na posljednju ponudu, a nakon što se u dva uzastopna isklična kruga utvrdi isti najviši postignuti iznos ponude zakupnine od strane istog ponuditelja, licitacija će se smatrati završenom.


Primopredaja u rok od šest mjeseci od potpisa ugovora


Prema uvjetima objavljenog natječaja, početak plaćanja zakupnine za Paviljon I vezan je uz dan kad budući zakupac stupi u posjed tih poslovnih prostora. Naime, paviljon još uvijek nije slobodan od osoba i stvari, u njemu svaki dan svoje trgovine otvara još pet zakupaca.


Kakva će biti njihova sudbina, iz razgovora s tamošnjim djelatnicama nismo uspjeli ništa saznati jer, vele nam, nemaju nikakvih informacija o tome.


Ono što je poznato, jest da se Rijeka plus obvezao obaviti primopredaju Paviljona I budućem zakupcu najkasnije u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora o zakupu. Za to vrijeme paviljon bi trebao biti potpuno ispražnjen i napravljeni samostalni priključci za električnu energiju i vodu.