Zagreb

Inovatori s Kvarnera nagrađeni na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA

Vladimir Mrvoš

Foto SUIR

Foto SUIR



Savez udruga inovatora Rijeka – SUIR i CITT Centar za inovacije i transfer tehnologije Rijeka uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije i grada Rijeke organizirali su nastup inovatora na 22. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA i 15. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizacija AGRO-ARCA 2024. koji su se održali od 10. do 12. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.


Smotre inovacija je organizirala Hrvatska zajednica inovatora u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora IFIA, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Sveučilištem u Zagrebu te Hrvatskom zajednicom tehničke kulture.


Na izložbama je predstavljeno više od 250 inovatora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije, SAD-a, Turske, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije. Na izložbenom prostoru SUIR predstavljeno je 23 inovacija mladih inovatora, inovatora i inovativnih tvrtki.




Predstavljena rješenja su bila iz arhitekture, elektrotehnike, elektronike, energetike, informatike, strojarstva, morske biologije, brodske propulzije i praktičnih rješenja za poboljšanje naše svakodnevnice.


Izložene inovacije dobile su ukupno 15 odličja, a zlatnu medalja, dobila je inovacija Bežični dozator bevande “ROBO VV, čiji su autori Nela i Zlatko Šakić, iz tvrtke 3D design Šanel iz Viškova. Srebrnu medalju dobili su mladi inovatori za inovacije Uređaj za recikliranje plastičnih boca – Gabrijel Majstorović, a za inovaciju Multifunkcionalna stolica, Nika Grgurić.


Brončane medalje dobili su za inovacije Autonomni stanovi, Denis Kovačević i Marko Franković, za inovaciju Torba s logom – Petra Despot, a za inovaciju Zaštita od kiše za kućne ljubimce – Anamarija Šarlija.


Brončane medalje dobili su i mladi inovatori za šest inovacija. Za Sportski triko MAK – Vita Šakić, za Invisibility – Lovro Mraović, za Escape Room VR – Dominik Rogić, za Program za predviđanje šansi s umjetnom inteligencijom – Ivan Salamon, za Igra Križić-Kružić – Tomislav Mešić, za Mini igraća konzola – Gabrijel Majstorović, za Uređaj za blokiranje reklama na internetu – Gabrijel Majstorović, za inovaciju IPSL – IP Adress lokator – Jakov Kurelić, i za inovaciju Električni aparat za točkasto varenje – Gabrijel Aljmaši.